ramach akcji kulinarnej „Zapiekanki” ogłoszonej na Durszlak.pl, proponuję Wam prosty przepis na marchewkę zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa tekstura to podstawa wielu francuskich dań.Tak przyrządzona marchewka może stanowić dodatek do mięs i ryb, jak również stanowić samodzielne danie wegetariańskie. Przygotowanie: 15 min Gotowanie i pieczenie : 50 min Dla 6 osób : ● 600 g marchewki(...)masła ● 2 łyżki mąki pszennej ● 20 cl mleka ● 20 cl śmietany kremówki ● 30 g startego żółtego sera ● cukier, sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę oczyść, obierz, pokrój w cienkie talarki, wrzuć do rondla, dodaj 60 g masła, sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru i wlej niedużą ilość wody, gotuj na małym ogniu przez około 20- 30 minut (w razie potrzeby dolej wody).* Pozostałe
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPizza to efekt porządków w kuchni. Przeczesując kuchenną szufladę natknęłam się na stary zeszyt z przepisami jeszcze z czasów panieńskich. Szczególną uwagę przykuła mocno już zdewastowana
Pieguskowa KuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 3 średnie cukinie, 1 kiełbasa śląska, 50 dag pieczarek
JejKuchniaZapiekanka z dorszem i warzywami. Jest bardzo pożywna, i przemyca w sobie rybę, brokuła i marchewkę czyli warzywa które powinniśmy jadać jak najwięcej. W mojej kuchni warzywa to podstawa i nie wyobrażam sobie obiadu bez nich. 150 g makaronu drobnego kolanka 200 g śmietany ukwaszonej 18 % sól, pieprz 2 jajka gałka muszkatołowa warzywa 1/2 brokuła 2 marchewki 60 dkg filetu(...)dorsza 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz, przyprawa do ryb 3 łyżki sera startego natka pietruszki Dorsza sole, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki. W tym czasie gotuję makaron aldente w osolonej wodzie i odcedzam.Marchewkę obieram i kroję w cienkie paski. Marchewkę gotuję aldente w osolonej wodzie, dodaję brokuł , który gotuję dosłownie 4 minuty. Warzywa odcedzam
wesoła kuchniaTaka zapiekanka spodoba się każdemu. Moja rodzina w niej się zakochała. Kochają cukinię i makaron, zawsze twierdzili, że nic nie pobije lasagne z cukinią , a tutaj taka miła niespodzianka :) Składniki: 2 duże cukinie 300 g makaronu rurki ugotowanego al dente 200 g mielonego mięsa wołowego puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka papryki czerwonej(...)papryka chilli do smaku sól i pieprz do smaku świeża bazylia ok 10-12 listków 200 g sera gouda startego na grubych oczkach 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni wrzucamy masło i podsmażamy mięso, aż odparuje cała woda. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i bazylię, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko smażymy
Niezły MłynekSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, pierś z kurczaka 1 sztuka/pojedyńcza, papryka czerwona 1 sztuka, papryka żółta 1 sztuka, cukinia 1 sztuka, cebula 1 sztuka, pomidory
W Mojej Kuchni LubięBakłażan jest dla mnie jednym z najpiękniejszych warzyw, ten kolor, delikatna, błyszcząca skórka... coś wyjątkowego po prostu. Wielu ludzi twierdzi, że nie potrafi go przyrządzić
Czerwona PorzeczkaPieczone bagietki z farszem to pomysł zarówno na śniadanie jak i pokrojone na kilku centymetrowe kawałki przekąski. Farsz tutaj można zrobić dowolny, kto co lubi ;) Składniki
Zrób to smacznieMonte Cristo kanapka to amerykańska wersja francuskiej kanapki Croque Monsieur . Monte Cristo kanapkę podaje się z dżemem. Dosyć dziwna kombinacja, musztarda i dżem z czerwonej borówki
codojedzeniaW czasie gdy w naszej kuchni trwał remont i do dyspozycji mieliśmy tylko piekarnik i kuchenkę turystyczną na jeden palnik, często przygotowywaliśmy dania w piekarniku
cookplPost Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojewzbogaconą o pory, które nadają puree ciekawszego smaku. Czy jest smaczna? Myślę, że mój mąż, który brał dokładkę trzy razy, na pewno to potwierdzi! Porcja dla czterech osób. Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki(...)Puree z ziemniaków i porów: ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem
Poezja smakuMiałam robić spaghetti ale nie chciało mi się znowu to samo. I wymyśliłam, żeby zrobić zapiekankę z sosem takim jaki robię do makaronu. Jako bazy użyłam chleba tostowego a całość smakowała trochę jak lazania. Podałam jak wszystkie tego typu dania - z sosem czosnkowym. Pyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację(...)Składniki na dużą blaszkę: ok 16 kromek chleba tostowego 500 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów krojonych papryka czerwona 2 marchewki kawałek selera korzeń pietruszki 2 cebule 200 g sera cheddar 2 pomidory (użyłam żółte) zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki cukru kilka łyżek mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz kilka łyżek oleju Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo prosta i smaczna zapiekanka, do której przygotowania użyłam kaszy jęczmiennej perłowej Młyny Stoisław . Idealnie wpasowała się pomiędzy mięsem a warzywami :) Moja rodzina zajadała z apetytem, może i Wam zasmakuje. Polecam Składniki: 3x100g kaszy(...)średnie cebule Opakowanie mrożonki warzywnej u mnie mieszanka meksykańska Przyprawy: majeranek, kumin, sól, pieprz czarny, chilii lub pieprz cayenne Olej do smażenia Dodatkowo: 2 jajka 60g ulubionego żółtego sera Pół szklanki śmietanki 18% Koperek, szczypiorek lub natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. W między czasie podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę na szklisto, dołożyć mięso
W garach u GosiCzasami mamy ochote zjeść coś pysznego i zazwyczaj jest to coś niezdrowego, ale jak widać po odrobinie wysiłku otrzymujemy smaczą, zdrową zapiekankę w której główna rolę gra kasza jaglana, znana i ceniona ze swoich właściwości odżywczych jak i leczniczych. Postawiłam na nią gdyż cenie sobie jej smak, jest moja ulubiona kaszą i w przepisach daje mi poczucie, że jednak zajadam(...)Ambition z dbałością. Składniki na 2-3 osoby 2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 1/2 główki cebuli 1/2 laski kiełbaski ( u mnie góralska ) ser twarogowy w plastrach olej do smazenia sól, pieprz, gałka muszkatałowa, majeranek (jesli lubimy) papryka ostra, 1. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, nastepnie otwieramy woreczki i studzimy. 2. Na patelni
Gotowanie...to proste !