Chyba każdy lubi zapiekanki a jak wiadomo zapiekanki mogą być różne. Dzisiaj przedstawiam francuską zapiekankę ziemniaczano – serową, po prostu pycha. A podana z sałatą to już poezja. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości 250 gram sera ( może być mieszanka: gouda, morski, tylżycki ) 4 ząbki czosnku Odrobina masła 1 szklanka mleka Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Tłuszcz do wysmarowania naczynia
Smaki EwyJeśli lubicie szpinak to polecam Wam tą zapiekankę, jest banalnie prosta... a do tego przepyszna :) Składniki: 1 opakowanie makaronu kokardki, 400 ml kremówki, 250 g świeżych liści szpinaku. 50 g sera camambert, 2 pomidory, 100 g startego żółtego sera, 2 łyżki masła, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie
Aga w kuchnirazy. Po 4 warstwie makaronu, smarujemy wierzch pozostałościami sosu (jest tam już ser, więc nie będziemy dodawać innego sera). 7. PIECZENIE (20 min): całość zapieczcie przez ok. 20 min, do momentu aż wierzch będzie ładnie zarumieniony i lekko pofalowany. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika, odstawcie ją na 10 min do ostygnięcia – wtedy będzie bardziej zwarta i łatwiej wyciągnięcie
Nerds Kitchenobiadowe zostawiłam w piekarniku jeszcze na 10 minut, bo było trochę większe objętościowo. Kurczak w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami Składniki: 2 szt filet z kurczaka , 1 szt por , 1 szt cukinia , 10 szt ziemniaki , 10 dag ser żółty (gouda) , 6 łyżek majonez , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku kucharek , 1 łyżka tymianek posiekany
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaksiążce kucharskiej, teraz już nie pamiętamy jakiej. Stout niesamowicie aromatyzuje sos i, dość przecież trywialne duszone mięso, zamienia w bazę do doskonałego dania. Gorąco polecamy! Wypróbuj też lżejszą wersję zapiekanki pasterskiej z pure kalafiorowym Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża czerwona cebula Ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Około szklanki rosołu (opcjonalnie kostka rosołowa(...)dnie. Na wierzch ułóż pure z ziemniaków i pietruszki. Posyp tartym serem. Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej kapusty. Smacznego! Przygotowanie zapiekanki pasterskiej – kroimy warzywa, smażymy razem z mięsem tworząc sos. Pokrywamy go pierzynką
Niedzielny kucharzjedna z tych potraw, która praktycznie robi się sama. Wymaga jedynie wstępnego pokrojenia składników a potem wymieszania wszystkiego razem i włożenia do piekarnika. Prosta, lekka zapiekanka, z kilkoma tylko składnikami, zachwyca zdecydowanym smakiem i lekko cytrynowym aromatem. Orzo to bardzo zgrabny i wszechstronny rodzaj makaronu – swoim kształtem i wielkością przypomina ziarenka ryżu. Po włosku „orzo” znaczy „jęczmień”. Na ten makaron(...)czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy na 5 minut, żeby ser się rozpuścił. Z tej porcji zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu lub na patelni, podlewając ją odrobiną wody lub bulionu. Zapiekankę z powodzeniem możecie zmontować
Karo in the Kitchenpatelnię, dobrą szynkę, mozzarellę, śmietanę i ulubione zioła. Przygotowanie takich warzyw z szynką pod warstwą sera zajmie Wam dosłownie kilka minut. Jeśli lubicie takie połączenie smaków, to polecam Wam spróbować Zawsze powtarzam, że w prostocie tkwi siła. To taka moja wersja błyskawicznej a la zapiekanki. Składniki: 1 opakowanie warzyw na patelnię (dobrze, żeby to była wersja z plasterkami ziemniaków(...)czym zmniejszamy płomień na minimalny, dodajemy łyżkę śmietany i posiekaną zieloną pietruszkę, ostrożnie mieszamy. Zostawiamy tak chwilę i na koniec posypujemy całość mozzarellą. Po chwili zdejmujemy patelnię z ognia. Ser powinien się ładnie stopić pod wpływem ciepła. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkimięsem mielonym pod serowo-śmietanową pierzynką. Zapiekanka jest naprawdę wyśmienita, bardzo sycąca i jak zwykle u mnie robi się praktycznie sama Składniki: 500 g brukselki 350 g łopatki wieprzowej 350 g karkówki wieprzowej 100 g podgardla wieprzowego 20 g smalcu ( u mnie smalec gęsi ) 200 g śmietany 30% 300 g sera żółtego sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie inne przyprawy Brukselkę(...)posypać startym serem. Piec przez ok 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180℃ a następnie odkryc i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut. Smacznego! — BTW całości: 1920 g, 4643 kcal, B 224 g, T 407 g, W 39 g. W 100 g: 242 kcal, B 12 g, T 21 g, W 2 g. Artykuł ZAPIEKANKA Z BRUKSELKI
Ola la LCHFNie zawsze kanapka musi być jedynym rozwiązaniem na pyszne śniadanie. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu tosty z szynką i mozzarellą. Ich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na nietypowy i smaczny obiad? Sprawdź zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Składniki: 60 dag pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 sosy pieczarkowe 1 duży jogurt naturalny lub śmietana 25 dag sera żółtego duży makaron rurki przyprawa do gyrosa cebula Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na patelni. Następnie pieczarki i cebulę pokroić
Jak u mamyZiemniaki to takie warzywo z którego możemy przyrządzać różne potrawy. Tym razem są zapiekane z serem, wyszły bardzo smaczne. Składniki: Ziemniaki średnie 8 szt. Ser feta
Tradycyjna KuchniaPomysł na nietypowy i smaczny obiad? Sprawdź zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Składniki: 60 dag pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 sosy pieczarkowe 1 duży jogurt naturalny lub śmietana 25 dag sera żółtego duży makaron rurki przyprawa do gyrosa cebula Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na patelni. Następnie pieczarki i cebulę pokroić
Jak u mamyIdealne na kolacje z grupą przyjaciół, błyskawiczne i pyszne zapiekanki z pieczarkami! Musicie koniecznie wypróbować! Składniki: * Około 10-15 pieczarek * łyżeczka wegety *1/4 łyżeczki pieprzu * łyżka lub dwie posiekanej pietruszki * duża garść startego sera żółtego * jedna bagietka * 2 łyżeczki masła Pieczarki ścieramy na tartce najlepiej na drobnych oczkach i smażymy na suchej patelni. W trakcie, przyprawiamy je wegetą i smażymy
Klasyka Gotowaniaprzy tym jest pyszne, proste i bajecznie pachnie cynamonem (który jak wiadomo przyspiesza przemianę materii). Zapiekankę spokojnie możecie przygotować wieczorem, by w porannej gonitwie nie tracić czasu na gotowanie. Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 3 łyżki sera białego półtłustego 1 jajko 1 banan 1 łyżeczka cynamonu Galeo 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka żurawiny
Cynamonowe szczęściesobą połączyły. Wierzch polewamy oliwą z oliwek. Na koniec posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem i wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 45 minut. Po 45 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika i rozkładamy zapiekankę na talerze. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem
Życie zaczyna się w kuchni