zapiekanka z serem - 4054 przepisów (strona:127/271)

Zapiekanka Croque Monsieur 197

kilka lat temu w Internecie, niestety źródła nie pamiętam. Gdy mam nadmiar czerstwego chleba często przygotowuję tę zapiekankę. Jeszcze jednym ogromnym plusem jest to, że przygotowujemy ją wieczorem a pieczemy rano:) Składniki: 6 kromek lekko czerstwego chleba, ostra musztarda, 6 plastrów sera, 6 plastrów szynki, 5 jajek, 1/2 łyżeczki soli, 80 ml mleka, 4 łyżki startego sera. Przygotowanie Każdą kromkę

Z miłości do słodkości
Cykoria z pomidorami cherry 145

Składniki: Ciasto francuskie 6 szt. Cykorii 4 Jajka 200ml Śmietany 1/2 łyżeczka curry 200g startego sera 200g Pomidory koktajlowe  Przygotowanie Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Formę

cookpl
81 pomysłów na ciepłe kolacje 434

Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem(...)Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica

Moja smaczna kuchnia
Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) 145

typu penne 400 g zielonych szparagów 100 g mozzarelli 50 g parmezanu 3 cukinie 3 dymki 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz Sos serowy 300 g sera emmental 200 g śmietany 30% 200 g mleka 50 g gorgonzoli 50 g parmezanu szczypta gałki muszkata ł owej  s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 400 g di penne(...)formaggio Emmental 200 g di panna fresca 200 g di latte 50 g di gorgonzola 50 g di parmigiano un pizzico di noce moscata sa le, pepe  PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. W międzyczasie oczyszczamy szparagi  z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków 102

Zapiekanka pasuje do smażonej wołowiny. Składniki 2 szt kalarepy (ok. 400 g ) 500 g ziemniaków 3 gałązki tymianku czarny pieprz sól ząbek czosnku 150 g świeżo startego ementalera 250 g śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka pestek dyni   Przygotowanie   Kalarepę i ziemniaki umyłem, obrałem, cienko pokroiłem na plastry. Ułożyłem w żaroodpornej formie „na dachówkę”. Posypałem listkami tymianku, solą(...)plastry kalarepy ułożyłem w formie, posypałem przyprawami i resztą sera. Polałem pozostałą śmietaną. Na wierzchu rozłożyłem kawałeczki masła. Formę wstawiłem na 40 minut do gorącego piekarnika ( środkowy poziom, nawiew 180 stopni C ), przykryłem folią aluminiową. Przed końcem zapiekania folię zdjąłem. Pestki dyni uprażyłem na suchej patelni, posypałem gotową zapiekankę

R'n'G Kitchen
Lasagne warzywne 119

kopru włoskiego, 170 g jarmużu, 4 ząbki czosnku, chili, sól, cukier, oliwa, 3 jajka, 750 ml zagęszczonego soku pomidorowego lub płynnego przecieru, pieprz młotkowany, 90 g startego sera pecorino, 250 g lasagne – pół paczki, Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na szklisto na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Przełożyć do miski. Następnie podsmażyć mangold pokrojony w kawałki długości około(...)roztrzepanymi jajkami. Pomidory doprawić solą, cukrem, pieprzem. Formę do zapiekanek ( 20x30 cm) wysmarować oliwą, wylać trochę pomidorów. Płaty lasagne zmoczyć w letniej wodzie ( niektórzy lekko podgotowują suche płaty, ja układam surowe, tylko lekko zwilżone), ułożyć warstwę na dnie, na nią wyłożyć część ( w moim przypadku 1/3) warzyw, posypać serem. Przykryć warstwą płatów lasagne, wyłożyć na nie trochę pomidorów, część warzyw

królestwo garów
ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM 142

jeden z moich ulubionych serów – Królewski marki SIERPC. Występuje on w kilku wersjach – możecie kupić gotowy w plastrach, w kawałku lub cięty z bloku „na wagę”. Świetnie smakuje, jest delikatny elastyczny, bogaty w smaku i świetnie się również topi. Sprawdza się idealnie jako dodatek do pysznych, sycących sandwichy, aromatycznych makaronowych zapiekanek czy też inspirowanej Francją zupy

Ostra na Słodko
Zapiekanka z patelni 200

Składniki: 250 g makaronu rurka ukośna Czaniecki, 300 ml kremówki, 1 puszka kukurydzy, 1 podwójna pierś kurczaka, 20 g startego żółtego sera, sól, pieprz, suszone pomidory

Aga w kuchni
Zielona zapiekanka w serowym sosie 123

miałam smaczny obiad na 2 dni. Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: - porcję makaronu (u mnie razowe świderki) - 450 g mrożonej mieszanki białego i zielonego kalafiora - 200 g mrożonej zielonej fasolki - 1 kulkę mozzarelli Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 400 ml śmietany 18% - 1 żółtko - 100 g tartego żółtego sera - 1 łyżeczkę bazylii - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku - sól i pieprz(...)składniki sosu łączymy ze sobą, a następnie dodajemy go do makaronu i warzyw. 4. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli. 5. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Zapiekanka makaronowa z zielonym kalafiorem. 150

najlepiej do zapiekanek smakują fusilli (świderki), tak więc zawsze mamy zapas w szafce :)  Komplet gotowy. Zobaczcie co nam udało się wyczarować z kilku prostych składników. Składniki : 1 opakowanie makaronu fusilli 1 kalafior zielony lub inny 2 średnie żółte papryki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1/2 dużego jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego żółty ser oregano, bazylia(...)polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem i na wierzch oregano. Na tym możemy skończyć, jednak my robimy jeszcze do tego sos jogurtowy wymieszany z surowym jajkiem i ziołami oraz 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, i zalewamy makaron sosem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Etap czwarty : upieczoną zapiekankę wyciągamy z piekarnika i dzielimy

vegetanie
Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii 115

kurkowy do mięs, risotto z kurkami, grzanki oraz warzywa z podsmażonymi na maśle grzybami, czy makarony i zapiekanki. W każdym daniu muszą pojawić się kurki! Im więcej, tym lepiej! Dlatego postanowiłem wykorzystać je również do farszu na pierogi. Kurki połączyłem z kremowym serem mascarpone (możecie również użyć ricotty), który delikatnie doprawiłem rozmarynem, czosnkiem i czarnym pieprzem. Następnie przygotowałem pierogowe ciasto

Food Square
Zapiekanka z cukinii i klopsów 268

się specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek ser gouda 2 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz Gotowanie zaczynasz od cukinii. trzeba ją umyć

manslogblog
Zapiekana kasza jaglana z warzywami 133

pokrojonego w kostkę batata, pokrojone w plastry pieczarki, jarmuż i zielony groszek. Całość wymieszać z dodatkiem startego sera, solą, pieprzem i przyprawą curry. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 45-55 minut, do czasu aż bataty zmiękną. Tak przygotowana zapiekanka idealnie sprawdzi się też w formie lunchboxa na zimno

Kuchnia Bon Appetit

Proponowane wyszukiwania