Moja rodzina uwielbia zapiekanki ,uwielbiam i ja. Składniki: Bagietki mogą być też zwykłe kajzerki troszkę masła 1/2 papryki żółtej żółty tarty ser 1 szczypior Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka czarnych oliwek 200g pieczarek Zioła suche(bazylia,oregano,tymianek) przetarte w mozdzieżu 2 laski kiełbasy myśliwskiej (wedle uznania) polecam przesuszoną kiełbasę polską Pepperoni czosnek wedle uznania ketchup Sposób: Wszytko kroimy
Viola cooks with passionDługo miałam problem z upieczeniem dobrych bułeczek w domu. Dobrych, to znaczy: nie gumiastych, nie za twardych, ale chrupiących i mięciutkich.Wypróbowałam różne konfiguracje składnikowe i
WiszniówkaDziś na obiad była cukinia faszerowana komosą ryżową, boczkiem i serem. Bardzo lubimy takiego typu dania. Jest to moje pierwsze doświadczenie z komosą ryżową ale na
Ewa w kuchniParmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast w Apulii kiełbasę. Ja przygotowałam prostą wersję neapolitańską. Zapiekanka może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb lub stanowić samodzielne danie. Polecam Składniki: 2 większe bakłażany 500 g passaty pomidorowej 2 kulki
Oryginalny smakDanie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą. Naleśniki możecie usmażyć według swojego przepisu, zrobić farsz i zapiec. Najlepsze są prosto z
Ewa w kuchniKolejne maminkowe zapiekanki. Tym razem ziemniaczano-serowa z cebulką. Składniki: -0,5 kg obranych ziemniaków -0,3 kg białego sera -3 jajka -3 duże cebule -ok. 1 szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej -ok. 5 dkg masła -bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Cebulę kroimy
Maminek kulinarnyTypowe danie kuchni szwajcarskiej. W oryginalnym przepisie używa się sera Appenzeller, ale z powodzeniem można go zastąpić ementalerem. Składniki 200 g makaronu drobnego ( ja użyłem gnocchi
R'n'G KitchenKolejny na mojej liście przepisów przypomniany smak z dzieciństwa. Takie zapiekanki jadłem wiele lat temu jako dziecko w Sosnowcu. Nie zapomniałem bardzo prostej, ale naprawdę dobrej kompozycji smaku - ser żółty i zwykła kiełbasa podana na świeżej, chrupiącej bagietce
Milion SmakówTosty z pieczarkami i serem, smaczne chrupiące, doskonałe i dla małych i dla dużych. U nas bardzo lubiane, szybkie w przygotowaniu i bardzo syte. Świetny sposób
Kuchnia z widokiem na ogródskładniki: dowolny makaron - 500-600 gramów pomidory 1-2 sztuki ser gouda - 150-200 gramów tłuszcz do formy kukurydza pieprz sól 4
w mojej kuchniCamembert to mój ulubiony i razem z brie jedyne z serów pleśniowych, które lubię. Doskonale smakuje na słodko jak i na słono. Lubię go w sałatkach, dodaje do zapiekanek, ale najpyszniejszy jest z grilla. składniki: 3 małe camemberty 3 plastry ananasa kiść różowych winogron Serek cammembert w wersji na słodko jako lekki posiłek a można powiedzieć że też
Monia miesza i gotujeKolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony na patelni i zapiekamy w piekarniku z dodatkiem startego sera. Niestety nie dysponuję patelnią, którą można wstawić do piekarnika, więc nie mogłem jej przygotować zgodnie z procedurą. Jednak nie sądzę, żeby moja wersja znacząco
Gotuj z MisiemDzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek(...)bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków. Więcej informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.ser-korycinski.pl Zachęcam do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ciekawą historią sera korycińskiego, która sięga XVII wieku. Na pierwszy rzut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybko odgrzać. Taka odstana dużo lepiej się kroi i wyjmuje z foremki . Patent na szybki , jednogarnkowy obiad . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , z czymkolwiek nie zrobię zawsze szybko znikają . Amerykańska , zapiekanka swoją nazwę zawdzięcza makaronowi z sosem serowym, tak tradycyjnym w tamtym rejonie świata Doskonale pasuje do smażonego ,mięsa mielonego z zielonym słodkim groszkiem… mniam Składniki : 1 opakowanie dowolnego makaronu(...)bardzo wodnisty . Do gorącego sosu wrzucamy ser i nadal ciągle mieszając , gotujemy do momentu , aż ser połączy się z sosem . Odlewamy połowę sosu i odstawiamy , do reszty wrzucamy makaron i mieszamy . Sos może być gorący . Do wysmarowanej masłem , formy do zapiekanek wkładamy połowę makaronu , na niej układamy całe mięso mielone z groszkiem i przykrywamy resztą makaronu . Całość zalewamy pozostałym sosem
Ogrodnik w podróżyzapiekankę dawno temu. Ot zwykła zapiekanka :) teraz ten smak udoskonaliłam jeszcze ogórkiem kiszonym. Polecam na obiad lub sytą kolację.W tej wersji zdecydowanie bardzo mi posmakowała :) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego około 20 ugotowanych ziemniaków 1 papryka czerwona 1 ogórek kiszony 1 cebula 4 ząbki czosnku 100 g kapusty kiszonej 20 dag sera żółtego 1 jajko 50 ml śmietany(...)siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Wtedy dodajemy kapustę, ogórek i paprykę, dusimy razem około 15 minut. Całość doprawiamy i dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga warstwa ziemniaków, pozostały farsz
Kolorowy Przepisownik