zapiekanka z serem - 4054 przepisów (strona:105/271)

ZAPIEKANKA GRECKA PASTICIO 189

prawdziwe, dobre jakościowo produkty i pobawić się grecką kuchnią. Zapiekankę przygotowałam w formie ceramicznej również dostępnej w sieci sklepów Lidl. Gotowe danie podałam natomiast na talerzach z serii JUPITER- PORCELANA BOGUCICE .   Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych szklanka startego żóltego sera natka pietruszki kilka gałązek świeżego oregano sól,pieprz 15 dag fety(...)Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej gałki  muszkatołowej. * W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wykładamy starkowany ser, następnie  mięso mielone. Na wierzch wylewamy beszamel. Wykładamy pokrojone w plastry mozzarellę. Zapiekamy 15 minut w 170 st. Żeby zapiekanka nie rozpadała się podczas krojenia, zostawiamy  do delikatnego przestygnięcia przed podaniem. Z mojego przepisu wyszły mi dwa naczynia zapiekanki

Z Majeczką w kuchni
Makaron z serem – zapiekanka makaronowa 194

odparowania wody. Wysmażone, tak jak wszystko, wrzucamy do garnka z makaronem.   Do garnka ze wszystkim ścieramy sery – kruchy dojrzały cheddar, najlepiej ostry, mocny i wyraźny w smaku, i lekki ser Provolone robiony z ciągniętego krowiego twarogu. Wszystko razem dokładnie mieszamy, lekko solimy i mocniej pieprzymy. Smarujemy masłem formę do zapiekania, przekładamy do niej całą zawartość garnka. Zabieramy się za beszamel(...)podeschło. Odgrzewamy w 160⁰C. SKŁADNIKI ZAPIEKANKI 350g suchego makaronu Maccheroni ai ferri (ręcznie formowane rurki) 100g mrożonego zielonego groszku 100g bekonu w cienkich plastrach 100g szalotek 100g pieczarek 6 połówek suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka masła do wysmarowania formy 100g sera Cheddar 100g sera Provolone (albo inny miękki i dobrze

Karo in the Kitchen
Zapiekanka warzywno - mięsna 176

ziemniaki i wędzony boczek oraz por. Reszta to kwestia wyobraźni a ciasto  wszystko idealnie połączy. Składniki naszej zapiekanki: -5 ugotowanych ziemniaków -2 plastry wędzonego boczku -por -20 dkg piersi z kurczaka -1/2 kg fasolki szparagowej -3 łyżki startego żółtego sera -3 jajka -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki majonezu -sól -warzywko -pieprz    Pora kroimy na drobne(...)przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem, dodajemy pora i fasolkę, dodajemy majonez, ser i mąkę ziemniaczaną i mieszamy.    Dodajemy ziemniaki i mięso i mieszamy. Doprawiamy do smaku.    Wykładamy do formy.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut. Zapiekanka gotowa.        Wystarczy dodać odrobinę ketchupu, dołożyć ogórka

Maminek kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 205

pudrem . Prosta, smaczna i bardzo sycąca zapiekanka. Przepis cytuję za autorką. Składniki: 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków   1 duży por   1 strąk czerwonej papryki   2 - 3 ząbki czosnku   1 duża cebula   150 g wędzonego boczku   300 ml śmietanki słodkiej 12 %   2 jaja   100 g sera żółtego   sól, pieprz   gałka(...)solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym

Na Ciasteczkowych Papierach
Zapiekana kasza gryczana 131

Zapiekanka, która przypadnie do gustu również przeciwnikom kaszy. Koncentrat pomidorowy do niej dodany sam w sobie stanowi świetną przyprawę;) Używam zawsze kaszy luźnej, można również posłużyć się kaszą w woreczkach. Składniki 1,5 szklanki prażonej kaszy gryczanej 2 kostki rosołowe 30 dag świeżych pieczarek bądź woreczek mrożonych 4 kawałki kiełbasy zwyczajnej 2 duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko(...)pieprzem. Gotowe dodajemy do miski z kaszą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami zapiekanki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy do niego zawartość miski. Całość polewamy jajkiem rozrobionym ze śmietaną, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni do czasu aż ser na wierzchu się rozpuści

Kuchenne aromaty
Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami 491

dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish, posypujemy solą i pieprzem oraz czubrycą czerwoną. Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem. Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkryć i lekko zrumienić. Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki. Smacznego życzę

Wanilia i Kardamon
Kurczakowe uda faszerowane szpinakiem pod beszamelową kołderką 329

kaszą jaglaną.   9. Smacznego!!! PS. Jeśli mięso okaże się nienadające do faszerowania, to robimy zapiekankę warstwową: na dno trochę beszamelu, potem pieczarki. Na to kładziemy lekko obsmażone pokrojone w paski mięso z udek, na to farsz szpinakowy. Zalewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem lub bułką tartą. I też zapiekamy około 40 minut. Ta wersja jest tak samo smaczna

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Naleśniki z serem – zapiekane 394

Naleśniki z serem to świetna propozycja nie tylko na słodki obiad ale i na podwieczorek, bądź kolację. Są bardzo syte i mają puszyste wnętrze. Przesiąknięte sosem

Pieguskowa Kuchnia
KALAFIOR POD BESZAMELEM 132

  Bardzo fajne danie warzywne .Lubię jak warzywa okrywa ser  lub  beszamel albo inny sos ,  nic mi więcej wówczas nie potrzeba żeby się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Hamburgery 138

Hamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj

CoolinarniePL
Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami 130

pierwsze pomidorki koktajlowe. Z takeigo przechadzania się po ogrodzie powstał ostatnio gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorkami, do którego dodałam jeszcze ser feta i trochę suszonych pomidorów. Chociaż placek to nie do końca właściwa nazwa, raczej zapiekanka:) Zjedliśmy ją z sosem jogurtowym. Ten post jest automatyczny, to znaczy napisałam go w zeszłym tygodniu, teraz się automaczynie opublikował(...)oliwy) 100 szpinaku ok 10 pomidorków koktajlowych, 10 pomidorów suszonych 1 cukinia, 1 cebula garść bazylii można też dodać: blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną 150 g sera feta do podania sos na bazie jogurtu Instructions W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz. Odstawić ciasto na 20 minut. Cebulę posiekać

Cooking for Emily
Zapiekanka ziemniaczana z bigosem Pamapol. 253

gotowym daniem ze słoika. Dzisiaj w zapiekance wykorzystałam bigos firmy PAMAPOL . Danie jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki:  500 g bigosu ze słoika PAMAPOL 1 duża cebula 2 łyżki masła   około 500g ugotowanych w całości ziemniaków 1 szklanka startego żółtego sera 3 jajka sól, pieprz, szczypta chili(...)polewamy cebulką i wykładamy bigos.Przykrywamy drugą warstwą pokrojonych ziemniaków i oprószamy pieprzem.Jajka roztrzepujemy i lekko solimy.Polewamy zapiekankę.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Następnie wyciągamy naczynie i posypujemy startym żółtym serem.Pieczemy jeszcze około 8 minut aż ser się lekko podpiecze.   Podajemy z dowolnym sosem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
z bułki paryskiej zapiekanki na szybko... 142

kromki bułki paryskiej dwudniowej skropić trochę wodą, posmarować pędzelkiem maczanym w oleju czosnkowym na kromkę nakładać pieczarki, salami, plastry sera żółtego, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 20 minut, podać z sosem jaki się lubi - zapiekanki na szybko często robię wykorzystując bułkę paryską nie pierwszej świeżości lub inne starsze pieczywo, dodatki też wykorzystuję jakie

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z fety i pomidora na kanapki 152

Grecy wyrabiają mieszankę obu wyżej wymienionych serów to zawsze z przewagą owczego; okres dojrzewania sera to co najmniej 3 miesiące; ser kruchy, który bardzo dobrze sprawdza się w wysokich temperaturach (szybko się topi), można go swobodnie dodawać do zapiekanek makaronowych lub faszerowania warzyw, np. papryk, bakłażanów, cukinii, które następnie zapiekamy w piecu; idealny dodatek do sałatek (słynna sałatka grecka składająca

Zasmakuj Kuchni
Krem kalafiorowo-serowy 163

Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku.   Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu

Kuchnia Ellie