Uwielbiam smak pomidorów. A makarony mogłabym jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny. 12 rurek makaronu cannelloni 3 cebule 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g pomidorów z puszki(...)krojonych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli Masło do formy Pomidorowy beszamel: 200 g pomidorów z puszki (krojonych) 1 łyżka masła 1 łyżka mąki (kopiasta) Ok. 1,5 szklanki mleka Przyprawy: Sól, Pieprz, Lubczyk, Gałka muszkatołowa Natka pietruszki do dekoracji Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy
VioletoweKucharzenieskładnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry
Markowy smakprzepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do tego tylko patelnia. Składniki na ziemniaczaną zapiekankę z oscypkiem 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 parówki z szynki Oscypek starty na tarce Mozzarella starta na tarce Sól i pieprz do smaku(...)już miękkie na wierzch nałożyć cebulę z paprykę i parówkami i wszystko posypać startymi serami - oscypkiem i mozzarellą. Na chwile przykryć pokrywką, aby sery mogły się rozpuścić. Następnie zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień - dzięki temu spód zapiekanki przyrumieni się i będzie chrupki. Można podawać - wspaniale smakuje z zieloną sałatą ze śmietaną lub jogurtem, a także z tradycyjną mizerią lub sałatką
Korniszonkipieczenia. Ja wybrałam formę do traty o średnicy 25 cm i wysmarowałam ją masłem w środku. Składamy naszą zapiekankę, produkty będziemy układać jeden na drugim tworząc warstwy. Najpierw tworzymy warstwę z kaszy, kaszę dociskamy do formy i posypujemy serem. Potem smarujemy warstwę z kaszy mięsem mielonym tak by pokryć kaszę. Kolejną warstwą jest soczewica i znowu robimy warstwę
Projekty ze smakiemPolecam przepis na pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z pysznymi dodatkami na wierzchu. Składniki: 6 średnich ziemniaków cebula 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz Dodatki
e-PrzepisyKulinarneZapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i pieczarkami to świetna propozycja na sycący obiad lub gorącą kolację, ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań składających się z mięsa, ziemniaków i surówki. To proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pożywne danie, które jest znakomitym rozwiązaniem dla zabieganych osób. składniki na 4 porcje 8-10 ugotowanych ziemniaków 500 g mięsa mielonego(...)cebulą i pieczarkami a na wierzchu układamy pokrojoną paprykę. Na papryce umieszczamy drugą, ostatnią warstwę ziemniaków i wszystko posypujemy startym żółtym serem. Całość zapiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C. Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i pieczarkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaorzecha laskowego. Aldamer MSM Mońki doskonale nadaje się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue. Kulinarną kompozycję z łagodnym w smaku serem Aldamer, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe. Źródło: http://www.msm-monki.pl/Nasze,produkty/Sery_typu_szwajcarskiego/Aldamer/4,28,0
ClauditteMissCookingtrzeba gotować obiadu :P Składniki: Zapiekanka: 250g pełnoziarnistego makaronu (waga przed ugotowaniem) brokuły- 1szt żółta papryka 200g pieczarek cebula pierś z kurczaka (ok 700g) sól, pieprz Sos: czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: Ser żółty do posypania po wierzchu(...)konsystencję dodajemy rozdrobnione serki topione. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się przypala!). Gotowym sosem zalewamy naszą zapiekankę. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem. Gotowe
Czerwona PorzeczkaWakacyjny wyjazd już za mną. Strasznie żałuję, że był taki krótki, na wiele rzeczy zwyczajnie zabrakło nam czasu. Wszystko przez to, że okolica była cudowna
Przysmaki KarolkiMuszle makaronowe z serami i pesto Podobno zbliżają się arktyczne mrozy. Przyda się więc coś gorącego. Co powiecie na zapiekankę makaronową? Proponuję muszle wypełnione mozzarellą, ricottą i aromatycznym pesto zapiekane na pikantnym sosie pomidorowym. Mówię Wam. Bierzcie pełny talerz, bo to niebo w... ustach :) Składniki: 16 muszli makaronowych 150 g mini mozzarelli całe pesto z bazylii (przepis poniżej
Pełny talerzczosnek 4 ząbki dodatkowo: ser żółty ok. 100 g. szczypior 1 pęk METODA: Brokuła przepłukać zimną wodą. Podzielić na różyczki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Filety umyć i pokroić w dość grubą kostkę. Doprawić kucharkiem i pieprzem. Umieścić między brokułami. Makaron ugotować al dente wg. wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Rozsypać na zapiekance. W garnku umieścić masło(...)mieszając, aż masa będzie gładka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i wylać na zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyciągamy posypujemy posiekanym szczypiorkiem i startym serem lub plastry sera. Wsadzamy ponownie do piekarnika na 10 min. przy czym zmniejszamy stopnie
Kuchnia Paulettesniebanalne śniadanie:) Niby zwykłe jajko, niby zwykła bułka... Ale kiedy wydrążycie środek bułki, posypiecie go serem, posiekaną szynką, wbijecie na to świeże jajko, udekorujecie kawałeczkami kolorowej papryki lub pomidorkami koktajlowymi i zapieczecie w piekarniku na złoty kolor powstanie Wam przepyszna, chrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki, ale pszenne też oczywiście(...)rewelacyjnie smakują. Możecie pominąć dodatek wędliny, użyć zamiast tego boczku, albo zrobić bułki tylko z jajkiem i warzywami. Możecie dodać mozzarellę, fetę, parmezan lub inny ulubiony ser, możliwości jest nieskończenie wiele:) I co ważne, nawet starsze bułki, które nie należą do najświeższych świetnie się nadadzą do tego "dania". Takie śniadanie możecie przygotować w leniwy weekendowy poranek, ale również w tygodniu
Słodko-Słony Świat IlonyZapiekanka z cukinią i ziemniakami Składniki : 800 g ziemniaków 300 g surowego boczku 600 g cukinii ( może być mieszana zielona i żółta ) 6 łyżek śmietany kremówki 30 % 1 większy pomidor 10 dkg sera żółtego do utarcia 1 całe jajko świeża bazylia sól , pieprz , ulubione suszone zioła , gałkę muszkatołową łyżka(...)pokrojonych w grube plastry. Dodać połowę usmażonego boczku , wszystko przykryć plastrami ugrillowanej cukinii. Na wierz wszystko posypać utartym żółtym serem. Wykonać jeszcze jedną identyczną warstwę. Jajko ubić ze śmietaną , łyżkę sosu sojowego oraz pozostałe przyprawy. Polać delikatnie po zapiekance. Całość zapiekać ok 25-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Smacznego
Aromatyczne Podróżepomysł na smaczny, szybki i pożywny obiad jakim jest zapiekanka z fasolką szparagową. Składniki: 1 kg tłustego mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej 60 g smalcu 900 g zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona) 1 cebula ok 90 g 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 400 g sera mozzarella 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz zioła prowansalskie opcjonalnie inne(...)naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania. Posypać ziołami prowansalskimi a następnie połową startego sera. Wyłożyć fasolkę szparagową i kolejną warstwę sera. Całość posypać ziołami prowansalskimi. Zapiekać bez przykrycia w temperaturze 180° C przez ok. 15-20 minut. Zapiekanka znakomicie smakuje sama ale można też podać ją z różnego rodzaju sosami np. na bazie śmietany, pomidorów itp. Smacznego! — BTW całości
Ola la LCHF