zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:10/201)

Zapiekanka z ziemniaków i boczkiem 159

pieprz Ziemniaki obieramy i myjemy, po czym kroimy je w plasterki (postarajmy się aby każdy plasterek był podobnej grubości. Im grubszy plaster, tym dłużej zapiekanka musi się piec). 10 plasterków boczku lekko smażymy na patelni z olejem. Szpinak wsypujemy na suchą patelnię i przyprawiamy łyżeczką soli. Mieszamy aż szpinak będzie gotowy. W dużym naczyniu żaroodpornym wlewamy oliwę i smarujemy(...)oraz boki.  Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy aż powstanie coś podobne do ciasta. Dolewamy mleko i całość zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem (pół łyżeczki soli i pieprzy) po czym dodajemy połowę startego sera. Mieszamy aż powstanie gęsty ale nie zbyt gęsty sos podobny do beszamelu. Wykładamy kolejno: ziemniaki, plastry upieczonego boczku (5), sos beszamel

Klasyka Gotowania
Kuchnia zero waste, czyli jak nadać resztkom drugie życie i nie wyrzucać jedzenia 142

Resztki jogurtów/innych przetworów mlecznych Idealnie sprawdzą się w koktajlach, omletach, plackach Możesz je też wykorzystać jako składnik sosu do zapiekanki Z twarogu można zrobić świetny spód do pizzy jak z przepisu na  twarogową pizzę  z patelni 7. Resztki serów Możesz zbierać kawałki serów, których nie zostały wykorzystane do jednego pojemnika i wykorzystać kiedy będziesz robić zapiekankę

HealthyCreations
Fit zapiekanka z bakłażana 93

zapiekanka z bakłażana to przepyszna zapiekanka w odchudzonej wersji z prostym i szybkim sosem pomidorowym Marinara . Panierowane plastry bakłażana zamiast smażyć na patelni – upiekłam w piekarniku, ograniczając tym samym ilość tłuszczu, jaką bakłażany wchłonęłyby podczas smażenia. D o tego na całą zapiekankę używam tylko jednej mozzarelli w zalewie oraz 1 łyżki tartego parmezanu. “ Fit zapiekanka z bakłażana

Moja Delicja
Zapiekanka chlebowa z cukinią 125

stopni C. (pieczenie góra/dół) i piec 30 minut. Na wierzch ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry i zapiekać jeszcze 7 minut, włączając funkcję grill. Zapiekanka świetnie smakuje następnego dnia po odsmażeniu porcji na patelni

Weekendy w domu i ogrodzie
Przekąski na imprezę czyli jak sprawnie przygotować przyjęcie 346

przekąska na ciepło, którą możesz przygotować wcześniej i odpowiednio zabezpieczyć folią przed wyschnięciem. W czasie przyjęcia wystarczy wrzucić przygotowaną tortillę na kilka minut na suchą patelnię, aż ser się roztopi i pokrojoną podać gościom. Zapiekanki domowe. Łatwe w przygotowaniu. Wystarczy bułka parówka, wędlina, pieczarki i ser żółty. Mając je przygotowane wcześniej wystarczy, że włożysz je do piekarnika

Mojewlasne.pl
Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 150

tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało się nimi mniej więcej

Karo in the Kitchen
Zapiekanka bakłażanowa 139

Ponownie coś dla zwolenników włoskich smaków. Tym razem zapiekanka z dużą ilością bakłażana. U mnie na zapiekance pojawiła się mozzarella, ale spokojnie można ją zastąpić żółtym serem w dowolnej ilości. SKŁADNIKI 3-4 bakłażany 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula oliwa 2 czerwone papryki 2 duże pory (lub 4 małe) 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 kulka(...)szklanki wody można dodać 1/4 cukinii PRZYGOTOWANIE Bakłażan umyć, pokroić w cienkie plastry, po czym podsmażyć z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną oleju (z olejem nie należy przesadzać, bo bakłażan nam go wchłonie i zapiekanka zrobi się przez to tłusta). Białą część z pora pokroić w krążki i podsmażyć krótko na oliwie z obu stron. Cebulę

Passions hobbies life
Zapiekanka z makaronem 2 197

gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy kurczaka na patelni. Po usmażeniu kurczaka odcedzamy z tłuszczu i układamy na makaronie. Zapiekankę polewamy sosem meksykańskim. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy kurczaka, podsmażamy por i cebulę z której robimy kolejną warstwę zapiekanki. Następnie kroimy paprykę

Aga w kuchni
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 196

Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek(...)maggi i pieprz. Dosalamy do smaku i podsmażamy około 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Sos powinien być dość konkretnie doprawiony solą i pieprzem. Patelni nie przykrywamy, aby sok z pomidorów trochę odparował.  Przygotowanie zapiekanki: Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki o grubości około 0,4 - 0,5 cm. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i bez obierania, kroimy

Smak mojego domu
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 119

Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w plasterki. Posolić, przełożyć na durszlak i odstawić, by puściły wodę. Im jej mniej, tym później mniej w zapiekance. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać posiekane ząbki czosnku, marchewkę i mięso mielone. Smażyć przez kilka minut, a po tym czasie wlać(...)zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć 1/2 plasterków cukinii, wyłożyć 1/2 porcji sosu z mięsem, na to kolejną porcję cukinii i znów sos z mięsem. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 200 stopniach. Artykuł Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, porem, cukinią i pieczarkami 171

wrzucamy cebulę oraz krążki pora. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy pieczarki (niewielką część zostawiamy surowych – posypiemy nimi wierzch zapiekanki). Pod sam koniec dokładamy cukinię. Smażymy jeszcze chwilę, po czym doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. W międzyczasie w osolonym wrzątku gotujemy(...)mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy go na koniec gałką muszkatołową, oraz solidną porcją soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy odłożonymi plasterkami pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 20-25 minut

Smaki Na Talerzu
Kokardkowa zapiekanka makaronowa 485

mieszamy aby sos nam się nie przypalił. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Kokardkowa zapiekanka makaronowa – przepis na zapiekankę Zaczynamy od ugotowania al dente makaronu. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Całość podsmażamy doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Jak mięso będzie już podsmażone(...)pieczenia smarujemy odrobiną sosu beszamelowego, następnie układamy połowę makaronu, połowę sosu pomidorowego i pozostałą cześć sosu beszamelowego. Układamy pozostałą część makaronu, sosu pomidorowego i całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18 st. C na ok. 10-15 minut. Smacznego! Post Kokardkowa zapiekanka makaronowa pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą 230

mrożonego 1/2 puszki kukurydzy 2 kulki mozzarelli cukinia 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku przyprawy: papryka, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą Wykonanie: Ryż gotujemy do miękkości. Na patelni dusimy szpinak. Dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cukinię, pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą

Pyza i Surówka
Zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i boczkiem 140

łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego sól, pieprz opcjonalnie parę gałązek świeżego majeranku i tymianku do położenia na wierzch zapiekanki Sposób wykonania: Boczek kroimy w średniej wielkości plasterki. Obsmażamy na patelni, a następnie przekładamy do miseczki.  Kapustę szatkujemy w paski, cebulę kroimy w piórka. Na patelni po smażeniu boczku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego(...)nich układamy warstwę kapusty. Następnie układamy połowę ilości boczku i przykrywamy je kolejną warstwą ziemniaków. Na wierzchu układamy znów boczek. Śmietanę łączymy z jajkami, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zapiekankę równomiernie polewamy śmietanowym sosem, układamy gałązki świeżych ziół. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę

Qchnia po prostu
Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) 148

mleko. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem  i gałką muszkatałową; gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Zapiekanka Dynię i pancettę kroimy w kostkę o boku 1 cm. Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy pancettę i pory pokrojone w cienkie plasterki; doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy(...)kolejne 2-3 minuty.  Ugotowany makaron mieszamy z połową beszamelu oraz podsmażoną dynią, porami i pancettą.  Całość przekładamy do formy posmarowanej oliw ą .  Wierzch zapiekanki polewamy resztą beszamelu i  obsypujemy startym parmezanem.  Zapiekankę  pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podajemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Besciamella

La grande e la piccola cuoca