Prosta zapiekanka, wymyślona na potrzeby zaspokojenia głodu :)Składniki:1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;)2 opakowania szpinaku mrożonego, koniecznie w liściachpół porapół szklanki orzechów pinii- prażonych na suchej patelni (można zastąpić orzechami włoskimi - są tańsze)4 pomidory obrane ze skórkisery: u mnie 1 kulka mozzarelli, 10 dag sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią200(...)szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem układamy sery.gotowa zapiekanka szpinakowo-serowa z orzechami pinii
Bon Appetit Małgorzatyzapiekankami ze szpinakiem zajadałam się podczas pobytu na tej maleńkiej wyspie. Na Malcie na każdym kroku możecie spotkać pastizzerie, gdzie sprzedają pierożki (pie) z różnego rodzaju nadzieniami. Ten ze szpinakiem bardzo mi smakował, fantastyczny był także taki z ricottą. Zapiekanka ze szpinakiem to świetna przekąska, bierze się ją w rękę i można ruszyć dalej zwiedzać piękną wyspę. Maltańskie zapiekanki(...)gałka muszkatołowa starta skórka z cytryny sok z cytryny 1 jajko sól, pieprz oliwa do smażenia Jak zrobić maltańskie zapiekanki ze szpinakiem? Zamrożony szpinak przesypać na sito i odstawić, aby się rozmroził i obciekł z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pora pokrojonego w cienkie plasterki (tylko biała i jasnozielona
Codzienne GotowanieDodać zioła prowansalskie (1 łyżeczka), sól (1/2 łyżeczki) i pieprz (1/4 łyżeczki). Wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wlać tłuszcz pozostały na patelni ze smażenia kurczaka i dokładnie pokryć nim dno i boki formy. W tak przygotowanym naczyniu układać warstwami zapiekankę: I warstwa - połowa ugotowanego, odcedzonego makaronu; II warstwa - kawałki podsmażonej piersi z kurczaka; III warstwa - odcedzona z zalewy kukurydza; IV warstwa
Gospodyni Miejskapomidorowego * pieprz cayenne * jajko * sól * zioła: bazylia, majeranek, tymianek Do dzieła! Gotujemy szparagówkę, makaron. Cebulę szklimy na patelni. Łączymy składniki sosu: czosnek drobno kroimy lub przepuszczamy przez praskę. Pieprzu cayenne dodajemy na czubku noża. mieszamy wszystko dokładnie. W naczyniu żaroodpornym/patelni/formie do zapiekanek układamy: makaron, szparagówka, cebula, makaron. Polewamy sosem i posypujemy starym serem. Zapiekamy ok 25 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniHiszpańską tortillę można zrobić na patelni, albo upiec w piekarniku. Polecamy drugą metodę, tym bardziej, że wymaga o wiele mniej pracy. Czas: 50-60 minut Poziom
Niedzielny kucharzNie mogłam się do końca przekonać do pizzy robionej w patelni. Ale uwielbiam pizzę i musiałam spróbować. I wcale nie żałuję!!! Jest naprawdę smaczna i bardzo
W kuchni u Monikitroszkę inny pomysł na zapiekankę chlebową niż ta, co jest już na blogu. Polecam szczególnie wtedy, gdy mamy nadmiar chleba. Składniki: kilka kromek chleba kiełbasa cebula papryka czerwona pieczarki mleko ser żółty jajka (2-3) + śmietana (2-3 łyżki) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy spód, dno naczynia cieniutko smarujemy olejem. Wykładamy kilka kromek chleba wcześniej delikatnie zanurzonych(...)odparuje woda. Wykładamy na chleb. Oprószamy solą i pieprzem, 3. Kiełbasę pokrojoną w talarki również rumienimy na patelni, przekładamy na pieczarki. dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. 4. Pozostałe kromki chleba kroimy w kostkę, lekko nasączamy mlekiem i wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość Zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną, odrobiną soli i pieprzem, posypujemy tartym żółtym serem. Można posypać dowolnymi ziołami
Kuchnia domowa AniZapiekanka z młodą kapustą jest propozycją na szybkie danie, mało pracochłonne. Składniki 1 średniej wielkości główka białej kapusty 1 cebula 80 g smalcu 1 listek laurowy 1 goździk sól pieprz 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 100 g tłustego boczku w plasterkach 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie Z kapusty usunąłem przywiędłe liście, główkę opłukałem i blanszowałem chwilę we wrzątku(...)czasu do czasu mieszałem. Wysmarowałem tłuszczem odpowiednio dużą żaroodporną formę i wyłożyłem ją 4 dużymi liśćmi kapusty. Kapustę z patelni starannie wymieszałem z mięsem mielonym, przyprawiłem solą i pieprzem. Masę rozłożyłem na liściach kapusty i nakryłem pozostałymi liśćmi. Na wierzchu zapiekanki ułożyłem plasterki boczku i posmarowałem śmietaną. Formę nakryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika na ok. 60 minut , rozgrzanego
R'n'G Kitchenrobota krojącego w cienkie plasterki / szatkownicę / obieraczkę do warzyw · garnek · patelnię · duże naczynie żaroodporne Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Zaczynamy od pokrojenia ziemniaków . Najwygodniej wrzucić je do robota, który stworzy nam plasterki z ziemniaków w parę(...)mięso zmieni kolor. Dodajemy pieczarki i czekamy aż zmniejszą objętość; odparują. Na patelnię wlewamy wino i znowu czekamy aż odparuje prawie zupełnie. Śmietankę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu, chili oraz ziołami prowansalskimi i dodajemy do mięsa, po chwili zdejmujemy z ognia. W naczyniu żaroodpornym komponujemy zapiekankę. Na dnie układamy ziemniaki, następnie mięso ze śmietanką i znowu ziemniaki
Bazując na smakuZapiekanka pasterska to świetny pomysł na danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad sycący i wyjątkowy, który przygotujesz przez cały rok. Poniżej mój sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską – shepherd’s pie. Zapiekanka pasterska SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego, najlepiej z jagnięciny 1 duża cebula(...)smażę kilka minut często mieszając, by dokładnie rozprowadzić powstały sos. Do naczynia żaroodpornego wylewam mięso wraz z sosem z patelni, na nie układam równomiernie puree ziemniaczane. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu) i wstawiam zapiekankę na 40-45 minut. Zapiekankę pasterską podaję ze świeżą sałatą z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret . Smacznego
Zasmakuj Kuchninajmniej kilku lub kilkunastu fanów . Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na przekąski. Min. pysznych i bardzo aromatycznych zapiekanek gyros , pulchnych pizzerek z kiełbasą i serem , czy też bardzo prostych w przygotowaniu chrupiących kanapek z patelni . Kiełbaski „świńskie nóżki” Składniki: kiełbaski lub parówki: 8 szt. ciasto francuskie: 1 op. mleko do posmarowania Kiełbaski „świńskie nóżki
Kuchnia Na Wypasiemiski. Dodajemy jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty ząbek czosnku, kukurydze i ser feta. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni podprażamy słonecznik. Posypujemy gotową sałatkę. I nne pomysły z brokułem w roli głównej: Pulpety z brokułem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem feta i brokułem Prosta fit zupa jarzynowa Zupa krem brokułowa
Czarnawisienkakońcu musiałam ją zrobić. Gości ona na moim stole bardzo często, więc warto z Wami podzielić się przepisem. :) Składniki: Zapiekanka: 50g makaronu z pszenicy durum lub pełnoziarnistego 25g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku) 1/4 bakłażana 1/2 małego batata 2 plastry sera żółtego light przyprawa gyros sól suszona bazylia oliwa
Truskawkowa Fiestawierzch się zarumieni. Wyjmij owsiankę z piekarnika i odłóż na chwilkę do delikatnego przestygnięcia (jest naprawdę gorąca!). W tym czasie na patelni upraż płatki migdałów aż nabiorą cudownej złocistej barwy i aromatu, po czym posyp nimi chrupiący wierzch zapiekanki. Ja uwielbiam cynamon, więc na koniec posypuję jeszcze ½ łyżeczki, Tobie proponuję zrobić tak samo
Roślinna - blog wegański