cukiniowato. Bo z cukinią w kuchni warto się zaprzyjaźnić. Testuję ją na słodko w smoothie (z dodatkiem bananu, mleka ryżowego lub wody i syropu z agawy = pychotka), obiadowo z makaronem, w omlecie, na pizzie, w zupie. Też pychotka za każdym razem. A może to po prostu ja mam hopla na punkcie cukinii. Ale są ku temu zdrowotne przesłania. Zalety(...)kurkumę. Jeżeli macie, możecie dorzucić listki estragonu. 5. Za pomocą łyżeczki rozłożyć tak uzyskaną masę (w postaci małych placuszków) na formie idącej do piekarnika (wyłożonej papierem do piecznia). 6. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. 7. Placki są gotowe, gdy łatwo odkleja się je po podważeniu szpatułką lub nożem. Write a review Save Recipe Print Ingredients
MODA NA BIOZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem... Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków. Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą. Przyprawione czosnkiem i słodką papryką. Zalane kremowym
Gospodyni MiejskaPrzecieram oczy. Już ta godzina?! Wypryskam spod ciepłej kołdry w mig. Z prędkością światła krzątam się po domu, szukając drugiej skarpetki, szykując kanapki i pijąc kawę
W kuchni Karmel-itkiwloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy,a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobow wykorzystania sosu bolongnese.Zamiast podawac makaron z sosem mozna zrobic jedna,duza zapiekanke,nadziewajac makaronowe rurki cannelloni miesnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.Danie jest przepyszne i bardzo podzielne.Pracy przy nim sporo,ale smak wynagrodzi poniesiony trud.Prace mozna rozlozyc(...)szczelnie pokryc wszystkie cannelloni,w innym wypadku rurki wyschna i pozostana nieupieczone startym na tarce parmezanem oblozyc rownomiernie cala zapiekanke piec w 200°C 30-40 minut,do zrumienienia zapiekanki ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:do przygotowania potrawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Z okazji World Pasta Day także w mojej kuchni zagościł makaron. Tym razem w zupełnie nowej odsłonie. Aby z tej okazji menu było choć trochę świąteczne
Kuchnia po mojemuUwielbiam szpinak, kocham Włochy, kuchnię śródziemnomorską i postanowiłam dać upust nostalgii i przenieść się na chwilkę na słoneczny Półwysep pełen światła, z krystalicznie czystym morzem, błękitnym
Z Kuchni Do KuchniMuszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już
Kuchnia PrezydentowejCzasami, mimo najszczerszych chęci, naprawdę nie mamy siły i czasu na gotowanie. Gdy zmęczona po pracy zaszłam po coś na szybko do sklepu, zobaczyłam gotowe chlebki
Poezja smakugrubo masłem i obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej na towarzystwo świeżego croissanta(...)czosnkiem, na końcu jabłka. Wymieszać. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut w temperaturze 160 stopni. Pod koniec na wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika na stopionych plasterkach ułożyć małe pomidorki. Podawać z gałką lodów z sera camembert skropionych kremem z octu balsamicznego. LODY Z SEREM
KUCHARNIAWilhelma I Sycylii. W katedrze znajdują się relikwie świętego Sabina. Largo Albicocca - uroczy placyk w starym centrum Bari gdzie toczy się nocne życie. Strada delle orecchiette - ulica makaronowych uszek! :) To właśnie w tym miejscu znajdziecie słynne już apulijskie kobietki robiące i suszące na słońcu orecchiette i inne im podobne makarony przed domami. Być w Bari i nie zobaczyć(...)jednym. Focaccia Barese - wypiek z ciasta drożdżowego, najczęściej z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i ułożonymi na wierzchu pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, obficie polany oliwą. Tiella Barese / Riso Patate e Cozze - zapiekanka z ryżu, ziemniaków i małży. Wiem, że takie połączenie brzmi dość niecodziennie jednak jest naprawdę pyszne. Ricci / Jeżowce - najczęściej jedzone na surowo. Ja nie miałam okazji spróbować, choć bardzo chciałam
Czarnawisienkap { margin-bottom: 0.21cm; } Dziś dzień spod znaku braku czasu. Prawie wszystko poza szyciem strojów na Flamberg robię szybko i nie do końca tak dobrze
Przepysznik - BLW i nie tylkozaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją(...)pokrywkę i..włóż do zimnego piekarnika, aby danie powoli nagrzewało się iw wydobywało z siebie , to co najlepsze. Ja nastawiłam na 230 stopni, po pół godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej. Ale nie polecam, gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika. Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj przepis, którego nie ma jeszcze na tym blogu, ale w sieci opublikowałam go już dobrych parę lat temu :) Propozycja dla tych, którym się znudziła tradycyjna
Posadzone i zjedzone