zapiekane - 3000 przepisów (strona:103/200)

Zapiekana chałka – pudding z pieczywa z owocami 164

ubijamy jajka z cukrem i przyprawą do piernika oraz kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko, całość bardzo dokładnie mieszamy. 2/3 pokrojonej chałki wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko masłem. Przyciskamy dłonią i rozkładamy pokrojone owoce z rodzynkami. Na wierzch wykładamy resztę chałki. Całość znowu lekko dociskamy ręką. Chałkę i owoce zalewamy równomiernie masą mleczno-jajeczną

Karo in the Kitchen
Rolada z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach 582

Ramkę dookoła smaruję rozbełtanym jajkiem i farsz nakrywam wpierw jedną stroną ciasta póżniej drugą stroną  dobrze sklejając końcówki. Całą roladę smaruję rozbełtanym jajkiem i obsypuję wedle uznania sezamem. Zapiekam ok 20 minut w 200 oC.  Pychotka :D Sposób 1 : Sposób

Mechanik w kuchni
"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 229

wymieszać. Usmażyć 16 placuszków. Połowę z nich ułożyć  na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym rozłożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Posypać  startym serem  i zapiekać ok 7-10 w nagrzanym piekarniku (ok 180st). Posypać zieleniną i  zajadać popijając na przykład szklaneczką czerwonego barszczu:) Można nie przykrywać farszu drugim plackiem tylko zrobić 16 placków

Maślane ciasteczko
Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami 175

patelni i odstawić. Marchew obrać, pokroić i dodać do podduszonej kapusty. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami kapustę oraz mięso. Przykryć, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około godziny. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami. Mięso przed odsmażeniem można dodatkowo obtoczyć w mące

Nie tylko w kuchni
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 138

razem z pałkami przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Całość posypać suszoną natką pietruszki, zamknąć naczynie pokrywą lub nakryć folią aluminiową. Naczynie wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 50 minut. W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo, warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić. Po 45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia

Nie tylko w kuchni
Pałki kurczaka w mozzarelli, czosnku i czerwonej cebuli 154

Kiedyś już zapiekałam żeberka w mozzarelli i pomidorach. Były smaczne, ale mało "charakterne". Dzisiaj przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku. Serdecznie polecam takie mięsko :) Składniki: 6 pałek z kurczaka, ser mozzarella, duża lub małe kulki (po odsączeniu 125 g), 1 duża czerwona cebula, 1 główka czosnku, ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka

Nie tylko w kuchni
Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową. 174

jednym jajku. Następnie dodać śmietankę, zmiksować. Na koniec dodać oprószoną mąką skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Przygotowaną wcześniej masę na spód wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i zapiekać przez 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 125 stopni i piec 90 minut

Nie tylko w kuchni
Piersi z kurczaka nadziewane bazylią w sosie śmietanowym 208

pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać nieco sosu śmietanowego, ułożyć na nim zawinięte piersi z kurczaka i zalać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku 1 godzinę

Passions hobbies life
Pizza margherita "margarita" 212

każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sam koniec ułożyć plasterki sera mozzarella i pomidora. Całość delikatnie posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowane pizzetki zapiekać około 15 minut w 210°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Rady : - ciasto na pizzę nie trzeba dzielić na mniejsze kawałki; można przygotować

Ugotować
Golonka gotowana i pieczona 158

pozostawić do lekkiego przestygnięcia. pieprz słodka papryka odrobina ostrej papryki Golonkę naciąć tworząc kratkę  oprószyć pieprzem, słodką papryką  i odrobiną ostrej papryki. Przełożyć do naczynia do zapiekania  podlać 1/2 szklanki wody w której gotowała się golonka i piec w piekarniku nagrzanym do 200  stopni C do momentu aż mięso będzie mocno przyrumienione.  (mój czas pieczenia

O kuchni z uczuciem
Faszerowane bakłażany z mięsem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą 156

małe kawałki gorgonzoli. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć bakłażany i piec przez około 20 minut. Następnie na dno naczynia wlać kilka łyżek wody i przykryć całość folią aluminiową. Zapiekać kolejne 15 - 20 minut aż bakłażan będzie miękki

My simple kitchen
Kotlety zapiekane z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami 179

rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony po 2 minutki. Na każdy kawałek kotleta układamy plasterek sera, kilka plasterków oliwki i kawałki suszonego pomidora. Zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach. Podajemy z makaronem polanym masełkiem i posypanym świeżą natką pietruszki

Aga w kuchni
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 230

usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym.  Sos pomidorowy:  2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej) 1 łyżka masła sól, pieprz cukier

Monia miesza i gotuje
Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania 154

ksylitolu lub cukru 1 łyżka cynamonu 1 szczypta goździków 2 łyżki octu balsamicznego lub owocowego Wykonanie: umyte, osuszone śliwki przeciąć na pół, wypestkować i w naczyniu do zapiekania wymieszać z ksylitolem, przyprawami i octem. Odstawić na 1 godzinę - przykryte, by puściły sok. Sok odlać na sitku lub durszlaku naczynie ze śliwkami umieścić w piekarniku na 3 godziny i 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!