zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:52/165)

Wtorek: Zapiekanka tartiflette 131

garścią szpinaku umieść w ganku. Odcedź ziemniaki wprost do naczynia z brokułami i szpinakiem, tak żeby wrzątek zmiękczył warzywa. Blanszuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Krok 2 Pokrój w kostkę boczek. Rozgrzej patelnię i wysyp na nią boczek. Smaż do momentu aż boczek stanie się chrupki. Zdejm boczek z patelni. Krok(...)Posiekaj drobno czosnek i dodaj do cebuli. Smaż jeszcze 2 minuty. Zestaw z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj naczynie do zapiekania masłem. Wymieszaj wino ze śmietaną. Wyłóż na dno warstwę ziemniaków, na nich szpinak, brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz i zalej całość sosem śmietanowo-winnym. Ułóż kolejną warstwę zapiekanki

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z wątróbką, ziemniakami i groszkiem (385 kcal) 154

duże porcje, a ponieważ są smaczne, to je całe zjadam, a kilogramów przybywa :p Dzisiaj proponuję wątróbkę – prawie tradycyjną – z jabłkiem w wersji zapiekanej. Składniki (3 porcje) : 300 g wątróbki drobiowej 5 średnich ziemniaków jabłko puszka groszku duża cebula 200 ml jogurtu naturalnego tymianek, sól morska, pieprz świeżo zmielony olej Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i podsmażamy z cebulką

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka ziemniaczana 180

pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać  z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić w cienkie plasterki  ziemniaki-u mnie na mandolinie . W maszynce zmielić mięso  .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją

w mojej kuchni
Rondel burgundzki 155

cienkich płatków masła. Całość zalać śmiataną wymieszaną z jajkiem, posypać ziołami i przyprawami. Pod koniec pieczenia  wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Dorsz pieczony 126

oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek

KUCHNIA POLSKA
Ziemniaki a la frytki 203

kombinować ...od razu prawdę mówiąc zrobiłam zapiekanki z bułeczek...i było ok..no, ale to tylko zapiekanki...a kombiwar jest urządzeniem nie tylko do zapiekania..Na początek w sumie to też zrobiłam tylko pieczone ziemniaki , coś jak frytki..prosto, w miarę szybko i smacznie..nawet mimo, tego, że troszkę za mocno się  miejscami przypiekły. ziemniaki sól przyprawa do ziemniaków

Moje domowe kucharzenie
Roladki wieprzowe 98

trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać mięso wodą lub bulionem i obracać, żeby się nie przypaliło. Pod koniec pieczenia roladki zalać śmietaną, jeszcze chwile zapiekać, aż powstanie złocisty sos. 6. Roladki podaję z ziemniakami z wody polane sosem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z CZOSNKIEM I BOCZKIEM + FILMIK 105

grubsze talarki. Boczek kroimy na cienkie plastry, czosnek obieramy i kroimy w talarki. Ziemniaki posypujemy po wierzchu przyprawami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, układamy w nim naprzemiennie ziemniaki z boczkiem i plastrami czosnku. Polewamy oliwą i zapiekamy w piekarniku , 40 minut w temperaturze 180 % C. Kiedy już ładnie się zarumienią posypujemy tartym serem. Zapiekankę podajemy ciepłą z ulubioną surówką i cacykami

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekane pieczarki z farszem z kaszy jęczmiennej 165

jeszcze raz wkładamy do piekarnika. Tym razem do momentu rozpuszczenia sera żółtego. Czas przygotowania: około 1 godz. 30 min W zależności od upodobać zapiekane pieczarki możemy podawać same, z frytkami czy smażonymi ziemniakami lub jako dodatek do dania głównego. SMACZNEGO

Związek na patelni
Bataty ze szpinakiem i twarożkiem 149

się zeszkli, dodajemy umyty szpinak i gotujemy ok 15/20 minut na bardzo małym ogniu. Gdy będzie miękki doddajemy twarożek i jeszcze chwile gotujemy. Na miękkie ziemniaki nadkładamy szpinak z twarożkiem (ok 2 łyżki) i zapiekamy jeszcze ok 10/15 minmut. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak z czerwonym pesto 117

plastry w takiej ilości jak masz roladki. Wyjmij roladki z piekarnika. Na każdą nałóż nieco sosu pomidorowego i przykryj serem mozzarella a dodatkowo posyp kaparami. Zapiekaj jeszcze przez 12-15 minut. Roladki podawaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Przed podaniem posyp je świeżymi listkami bazylii. Smacznego! Artykuł Kurczak z czerwonym pesto pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 1321

tartego sera. Na ser kładziemy ponownie ziemniak, przyprawę do ziemniaków, musztardę, paprykę, kurczaka, koperek. Posypujemy tartym serem  i układamy ostatnią warstwę ziemniaków i ponownie posypujemy serem. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy ok 40 minut w 200 stopniach. Zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym, keczupem lub z dowolnym sosem, lub bez żadnych dodatków.     Artykuł

Pomysłowa kuchnia
Zapiekanka mięsno-warzywna idealna na obiad 144

Następnie w brytfannie na spód układamy plastry ziemniaków, na to polewamy odrobinę sosu beszamelowego, wykładamy mięso z warzywami, oraz odsączoną kukurydzę na to ponownie warstwa ziemniaków, sos beszamelowy i i posypujemy obficie serem i zapiekamy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni

Gotuj z Mąką
Fisherman's pie, czyli zapiekanka rybna 133

Wielkiej Brytanii i jest dosyć tradycyjną potrawą. Trochę staromodna ale nadal można ją znaleźć w wielu restauracjach szczególnie nad wybrzeżem. Tradycyjnie jest to zapiekana ryba z owocami morza w sosie beszamelowym, przykryta ziemniakami i posypana żółtym serem. Postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis ponieważ potrawa wydaje mi się trochę mało wyrazista. Zamiast samych ziemniaków użyłam też zielonego groszku oraz

wysmienity
Drobiowe piramidki z serem brie 120

kurczaka, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierz każdego układamy najpierw ziemniaki, następnie pieczarki, cebulę, a na końcu ser. Całość zapiekamy 25 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania