1 awokado, dojrzałe1/2 ananasa świeżego lub z puszkisok z 1 limety lub cytryny2 łyżki brandy2 łyżki konfitury limonkowej z tymiankiem 100 g szynka wędzona Pestki 1
Kulinarny karnet ChristopheraClafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu.Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 100g ryżu długoziarnistego250ml bulionu warzywnego1 łyżka curry50g rodzynek125ml soku pomarańczowego1-2 banany2-4 plastry szynki 1 łyżka masła1 łyżka pietruszki Wykonanie:Sparzone i
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 3 małe, młode cukinie3 małe parówki2 pomidory zioła świeże lub prowansalskiesól ,pieprzłyżeczka oliwyCukinie sparzyć ,odciąć końce i wydrążyć tunel .Posypać środek przyprawami i ziołami
Kulinarny karnet ChristopheraSzparagi w cieście biszkoptowym możemy podać jako smakowitą przegryzkę na podwieczorek ,do winka ,piwa lub prosto z pieca z dodatkiem sałaty jako danie obiadowe .Obie wersje
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: Duże pieczarki i tyle samo jajek ,mogą być małe. Plastry pomidorów. Sól, pieprz. Szczypiorek. Oczyszczone kapelusze pieczarek oprószyć solą i pieprzem . Do każdego kapelusza
Kulinarny karnet ChristopheraWychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 3 jajeczka przepiórcze 3 plasterki ogórka 1 plaster szynki 2 łyżki "Ajvaru" 1 jajko listki kolendry Wykonanie: Roztrzepać jajko ,wlać do butelki z małą
Kulinarny karnet ChristopheraPhyllo (filo),to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku
Kulinarny karnet ChristopheraKlarowanie wywaru po ugotowanych rybach - karp, łosoś, itd. Jak zrobić galaretę do ryby, żeby była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać
Kulinarny karnet ChristopheraŚwiąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4 łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej
Kulinarny karnet ChristopheraSuszony schab. Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych
Kulinarny karnet ChristopheraPears with rice Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 1 jajko 25 g parmezanu 50 g sera ementaler 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka
Kulinarny karnet Christophera