zakąski - 676 przepisów (strona:38/46)

Coctail z avokado ..... 147

1 awokado, dojrzałe1/2 ananasa świeżego lub z puszkisok z 1 limety lub cytryny2 łyżki brandy2 łyżki konfitury limonkowej z tymiankiem 100 g szynka wędzona Pestki 1

Kulinarny karnet Christophera
Clafoutis ze szparagami. 239

Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu.Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Curry z bananami w szynce. 219

Składniki: 100g ryżu długoziarnistego250ml bulionu warzywnego1 łyżka curry50g rodzynek125ml soku pomarańczowego1-2 banany2-4 plastry szynki 1 łyżka masła1 łyżka pietruszki Wykonanie:Sparzone  i

Kulinarny karnet Christophera
Cukiniowe "Hot dogi". 183

Składniki: 3 małe, młode cukinie3 małe parówki2 pomidory zioła świeże lub prowansalskiesól ,pieprzłyżeczka oliwyCukinie sparzyć ,odciąć końce i wydrążyć tunel .Posypać środek przyprawami i ziołami

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi w cieście biszkoptowym. 247

Szparagi w cieście biszkoptowym możemy podać jako smakowitą przegryzkę na podwieczorek ,do winka ,piwa lub prosto z pieca z dodatkiem sałaty jako danie obiadowe .Obie wersje

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekany duet - pieczarka + jajko. 187

Składniki: Duże pieczarki i tyle samo jajek ,mogą być małe. Plastry pomidorów. Sól, pieprz. Szczypiorek. Oczyszczone kapelusze pieczarek oprószyć solą i pieprzem  . Do każdego kapelusza

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka to rarytas nie tylko dla ubogich. 193

Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była  kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki  trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne

Kulinarny karnet Christophera
Polska na chipsach z winogronami. 166

Składniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn

Kulinarny karnet Christophera
Małe "co nieco" z jajeczną pajęczyną. 213

Składniki: 3 jajeczka przepiórcze 3 plasterki ogórka  1 plaster szynki 2 łyżki "Ajvaru" 1 jajko listki kolendry Wykonanie: Roztrzepać jajko ,wlać do butelki z małą

Kulinarny karnet Christophera
Phyllo na słodko i wytrawnie. 169

Phyllo (filo),to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku

Kulinarny karnet Christophera
Klarowanie - galarety do ryb. 299

Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach -  karp, łosoś, itd.  Jak zrobić galaretę do ryby, żeby  była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 212

Świąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4  łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej

Kulinarny karnet Christophera
Schab suszony w ziołach. 270

Suszony schab. Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych  

Kulinarny karnet Christophera
Ryżowe gruszki. 187

Pears with rice Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 1 jajko 25 g parmezanu 50 g sera ementaler 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka

Kulinarny karnet Christophera