Tulipany z Pomidorków Koktajlowych 454Tulipany z pomidorków koktajlowych to drobna przekąska ciekawie prezentująca się na półmiskach podczas małych przyjęć, kinderbali lub innych imprezach. Ta "zakąska" wymaga użycia bardziej zdolności manualnych niż kulinarnych, ponieważ jej przygotowanie pod kątem gastronomicznym jest niewielkie.Tulipany z Pomidorków Koktajlowych - Składniki: ok. 250 g pomidorków koktajlowych - śliwkowychpęczek pietruszki lub koperkuulubiony serek śmietankowyliście bazylii (opcjonalnie)Tulipany z Pomidorków Koktajlowych - Sposób przygotowania
Słodka Strona
Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem 281Idealny pomysł na natychmiastową przekąskę z ciasta francuskiego. Doskonałe rozwiązanie na podanie smacznej zakąski gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegokilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.)kilka plasterków żółtego seramleko
Słodka Strona
Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim 309nadająca się na przyjęcia, spotkania ze znajomymi, pikniki itp. a także jako chrupiąca przekąska podczas dnia. Szaszłyki w takiej formie mogą stanowić pyszny i efektowny element stołu wśród innych zakąsek. Oliwki w cieście francuskim świetnie smakują zarówno podawano na zimno jak i ciepło.Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegopo ok. 120 g oliwek czarnych i zielonychpatyczki
Słodka Strona
Galantyna z kurczaka z marchewką i zieloną pietruszką 1215ściereczki), a zawijamy w folię spożywczą. W niej powinna dokładnie wystygnąć. (Folia zabezpieczy skórę przed wysychaniem.)Galantynę podajemy schłodzoną jako dodatek do chleba lub pokrojoną w grubsze plastry jako zakąskę.Smacznego!Przepis dodaję do naszej wspólnej akcji Odchudzamy nasze dania. Po świętach chyba będziemy musieli przypomnieć sobie przynajmniej kilka z przepisów tam umieszczonych
Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinia w zalewie musztardowej 211Układać w słoikach, na to przyprawy i zalewać zalewą.Pasteryzować w tradycyjny sposób.Taka cukinia świetnie smakuje zimą jako dodatek do drugiego dania. Jest też pyszną zakąską :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 251wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje się na piknik, ale też jako zakąska do zupy. Albo ot tak, pogryzana zamiast podwieczorku...Na blogu Zakamarki mojej kuchni znalazłam jakiś czas temu focaccię zupełnie wyjątkową, bo nie dość, że z dodatkiem czerwonego wina
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tańczące Ośmiorniczki 193pietruszki i zjadam same, bez żadnych dodatków. Czasami układam je na talerzu z obiadem i jem zamiast ogórka kiszonego, czy grzybków marynowanych. Według mnie świetnie by się sprawdziły jako zakąska do wódki :) Oczywiście owoce morza trzeba lubić. Amatorów takich przysmaków jest wiele, ale również szanuję i tych, którzy nie przepadają za takimi stworzonkami.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje
COŚ NA KĘS CZYLI WĄTRÓBKI Z BOCZKIEM 226Pomysł przywieziony z urlopu spędzanego w PL od jednej z koleżanek. Będę często do niego wracać, bo to wspaniała przekąska lub ... zakąska na rodzinnych imprezach czy spotkaniach ze znajomymi. Składniki: 15 szt wątróbek drobiowych 15 cienkich plasterków boczku sól pieprz majeranek olej Wykonanie:Wątróbki oczyszczamy z ew. błon, myjemy, osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ze wszystkich stron kawałki wątróbki
Walijskie Pichcenie
matiasy w cytrynie, cebuli i ... 219lekko przygnieść łyżką śledzie w misce do zjedzenia na drugi dzień a w słoiku zakręconym mogą stać do 2 tygodni w lodówce najlepiej smakują z pieczywem razowym lub do zakąski........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
kurki w marynacie kwaśno-słodkiej... 218łyżką nakładać przyprawy, cebulę i zalać gorącą marynatą, mocno zakręcić i słoiki postawione na denkach w garnku pasteryzować z 30 minut, wystudzone schować w ciemne, chłodne miejsce jest smaczna zakąska do wódeczki, dodatek do sałatek, surówek....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Papryka opiekana. 184Opiekana papryka jest specjalnością kuchni hiszpańskiej. Francuzi i Włosi myślą co innego. Ale to nieważne. To proste do przygotowania danie jest doskonałą przystawka. Papryka, jej kolor
Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. 236Dorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z
Kulinarny karnet Christophera
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 504Tapas - niewielka przekąska. Według Wikipedi pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem
Kulinarny karnet Christophera
Krusztadki z pieczarkami. 421Kiedy upiekłem paluchy ziołowe ze smalczykiem ,to Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wpływem na kruchość i wyrazisty smak wypieku. Postanowiłem tę jej zaletę wykorzystać
Kulinarny karnet Christophera
Małe calzone. 281Calzone. Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w
Kulinarny karnet Christophera