Stek z piersi kurczaka z cebulą , papryką i czerwonym pieprzem 215cebuli z papryka dodajemy cukier i ocet winny.Mieszamy lopatka.Mieso polewamy wytworzonym sosikiem,Dodajemy lekko roztarty w mozdzierzu czerwony pieprz.Zmniejszamy ogien,przykrywamy calosc.Dusimy pod przykryciem jeszcze oklo 5 minut.Podalam z ziemniakami i jarmuzem.CZERWONY PIEPRZ wlasciwie nie jest w ogole pieprzem.Jest to Schinus Molle tzw.peruwianskie drzewo pieprzoweJest bardziej subtelny i wykwintny w smaku od prawdziwego czarnego pieprzu.Nie mielimy go.Uzywamy lekko utluczony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 255Włosi Bollito misto ,Hiszpanie Cocido ,a Polacy rosół.W każdym kraju występują odmienne warianty użycia mięsa z uboju ,ale sposób wykonania zupy jest identyczny.Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków,makaronu lub ryżu i ugotowanym miesęm jest bardzo pożywny.Gicz jest nie tylko składnikiem rosołu.W kuchni włoskiej pieczona gicz ,czyli ossobuco to prawdziwy rarytas dla smakoszy.Ossobuco znaczy dosłownie kość z dziurką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 283chwilę ,aż mąka całkowicie sie rozklei.Zestawić z ognia.Dodać jogurt,dokładnie wymieszać.Przyprawić szczytą cukru,ewentualnie solą.Włożyć do sosu odłożone mięso z rosołu i razem podgrzaćPodawać z ziemniakami z wody i np.salatką z buraczków.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 214przeciwdrgawkowe.ZASTOSOWANIE W KUCHNI :W kuchni jako przyprawa ma wszechstronne zastosowanie.Ziolo dodaje sie do zup.Rosol pyrkajacy w towarzystwie lubczyku bedzie mial niezrownany aromat.Swietnie komponuje sie z wszystkimi potrawami zawierajacymi ziemniaki,groszek zielony,fasole oraz soczewice.Nadaje sie takze jako przyprawa do duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dynii z mlekiem kokosowym i ciasteczkami amarettini oraz masłem szałwiowym 204mioduskorka z 1 cytrynysol,pieprzgarstka chrupiacych ciasteczek amarettinigalazka szalwi 1 lyzka masla gheeWykonanie:Pokrojona cebule podsmazyc na masle ghee,po chwili dodac czosnek.Nastepnie dorzucic pokrojona w kostke dynie i ziemniaki,zalac bulionem,dolac mleko kokosowe i gotowac do miekkosci ( u mnie 15 minut) .Do wywaru dodac ziarenka anyzku,miod i skorke z cytryny mozemy dodac na koncu.Doprawic sola i pieprzem.Calosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prezenty.....ksiazka Tima Mälzera "Greenbox" 142pory roku i czwarty ostatni-dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw.I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw znajdujacych sie w ksiazce np. przy ziemniakach,pomidorach,grzybach,kapustach czy marchwi jest dosc obszerny.A autor ksiazki?Tim Mälzer to autor wielu ksiazek i publikacji kulinarnych,prowadzi wlasne kulinarne TV- Show na kilku niemieckich programach i jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Sledzik po japońsku" 287tych i troche pozniejszych-sledz po japonsku-dzis spotykany rzadko.Krol owczesnych restauracji to nic innego jak sledzik owiniety wokol jajka ugotowanego na twardo podany na salatce jarzynowej (z ziemniakami) .Zreszta obojetnie jak go podacie,wazny jest zestaw tych trzech skaldnikow.Szkoda,ze taka smakowita zimna przekaska zostala zapomniana.Najwyzsza pora by powrocila na nasze stoly.Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana w warzywach 257UWAGI:Jesli nie przeszkadza Wam zapach piwa,golonke juz w piekarniku,kilkakrotnie mozna podlac piwem.Skorka wowczas ladnie sciemnieje i stanie sie chrupiaca.Szklaneczka piwa wystarczyJak zrobic musztardowe puree ziemniaczane? Ugotowane ziemniaki ubic dodajac gorace mleko i 2 lyzeczki musztardy.Gotowe i pasuje idealnie do golonki.Na pozostalym wywarze z golonki przygotuj pyszna zupe pomidorowa ( tutaj przepis:kilk )lub krupnik.Jest to wyjatkowo aromatyczny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe Cappuccino - Möhren-Cappuccino 213cytryny 600-700 ml bulionu warzywnego200-300 ml mleka 3,5%Wykonanie:marchew obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarkiw rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wieprzowy z opieńkami 211grzybów mam sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami 186wody600 g serc z indyka5 marchewek1 pietruszka ( korzeń )1/2 małego selera ( korzeń )500 g ziemniaków ( po obraniu )10 cm pora1/2 pęczka natki pietruszki250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegopieprz kolorowy do smakusól do smakukucharek w płynie do smaku1/2 szk śmietany 18%1 łyżka mąki pszennej typ 500Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchni
Filet z pieczarkami i śmietaną 281minuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka po chwili zgęstnieje i danie będzie gotowe do podania. Filet dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami i surówką
Ewa w kuchni
Kalafiorowa z papryką i kurkami 198poprzednich. Jest to makaron 4 - jajeczny. Moja rodzinka uwielbia makaron, ja uwielbiam kurki, kalafior więc zrobiłam pierwszy raz zupę kalafiorową z makaronem. Zawsze kalafiorowa była u mnie z ziemniakami ale eksperyment okazał się smaczny i na pewno będzie powtórka. Tylko czy dostanę makaron Międzybrodzki u siebie ? Bo na wsi jak to na wsi asortyment ograniczony.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Przepis na faworki (chruściki) 397sprawdzić temperaturę tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra. Rada babcina: powinno się do gorącego tłuszczu wrzucać co pewien czas kawałki surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala.Przepis na faworki (chruściki) – składniki:wszystkie w temperaturze pokojowej:ok 1,5 szklanki mąki4-5 żółtek2 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżki cukru pudru1 łyżka spirytusu
UgotujmyTo.pl
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 291ciemnym piwem, suszonymi grzybami i śliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą, śląskimi kluseczkami lub kopytkami i to właśnie na te ostatnie postawiłam tym razem. Odsmażone i z chrupiącą skórką komponowały się idealnie. Do tego kilka korniszonków i do szczęścia
Ratunku obiad