Składniki na jedną porcję.Składniki:3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych1/3 szklanki wody1 łyżeczka siemienia lnianego1 łyżeczka cukru palmowego SKWORCU1/3 szklanki mlekaDodatki:5 winogron1 krówkaPrzepis:Do garnuszka
Emcia PichciTagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i kremowym sosem z gorgonzoli… Pycha ! Spróbujcie Składniki:300 g tagliatelle2 pojedyncze piersi z kurczaka3 łyżki oleju z pestek winogron 3 ząbki czosnku200 g szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego)200 g gorgonzoli400 ml. śmietanki 18%sólpieprzPrzygotowanie:1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.2. Makaron ugotować al dente.3. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego
Oryginalny smakmieś bardzo gęstą czy też nie)4 - 5 łyżek płatków owsianych1 łyżka otrębów (u mnie pszenne i owsiane)2 łyżki rodzynekorzechy cynamon (opcjonalnie)owoce - u mnie 3 śliwki, winogron i 1/4 jabłkaPrzygotowanie:Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy płatki owsiane i otręby. Gotujemy do czasu, aż nam to zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Dodać cynamon i wymieszać.Wlać do miseczki
charlotte gotujeHiszpanii. Nie wiem dlaczego wcześniej nie trafiłam na przepis. Jest rewelacyjna, zwłaszcza, że od dłuższego czasu jestem wielbicielką ... selera naciowego. W restauracjach podawana jest dodatkowo z oliwkami lub czerwonym winogronem, jednak ja wolę wersję podstawową (+ dodatkowo pierś z kurczaka - w oryginale nie ma)i taką przygotowałam :)Składniki:pęczek selera naciowegogarść orzechów włoskich1 winne jabłkopół piersi z kurczakamajonezew.sól, pieprz
Walijskie Pichcenielokalnymi produktami. Restauracja okazała się bardzo smaczna, jednak dość droga i stołowaliśmy się tam tylko raz. Kiedy tylko chciałam, mogłam chodzić po winnicy i oglądać z bliska dojrzewające winogrona... ... albo wpaść w zadumę w gaju oliwnym ale najbardziej lubiłam chodzić do zwierząt gospodarskich. Kury, kaczki, gęsi, pawie, kozy, owce oraz świnki znajdowały się w otoczonych siatką, osobnych zagrodach. Ciekawskie
Chilli Czosnek i Oliwaznikają dnia pierwszego.Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że:- 1kg ogórków gruntowych,- gałązki lub pęczek świeżego kopru,- duży liść chrzanu,- dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk- ok 4 ząbków czosnku.Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper, liście układamy na dno naczynia w którym będą leżały ogórki. Wkładamy ogóreczki dorzucamy
Malinowe Pocałunkidrewnianej desce. Dlaczego? Wydaje mi się, że po prostu taka forma najładniej prezentuje ich różnorodny wygląd. Pomiędzy można ułożyć czarne oliwki (zielone komponują się idealnie z młodymi serami), winogrona oraz orzechy, pasują idealnie! 2. Aby deska była skomponowana idealnie, na stole powinno się znaleźć od 3 do 5 rodzajów serów. Ten "wachlarz" pozwoli gościom cieszyć się różnymi smakami
Kitchens AlphabetSkładniki: 2 sztuki makrela wędzona, 1 średnia papryczka chili, 1 sztuka cebula,1 płaska łyżeczka cukru, - ile potrzeba oliwa z pestek winogron makrele wędzone średniej wielkości obrać dokładnie z ości pognieść obraną makrelę widelcem cebulę obraną pokroić w kostkę i posypać ją cukrem, cebula ma delikatniejszy smak - zostawić na 5 minut i potem ją wsypać do makreli dodać pokrojoną papryczkę
W Mojej Kuchni Lubięsztuka większa makrela wędzona, 1 kostka 25 dag twaróg, 1 sztuka cebula średnia, 1 sztuka papryczka chilli mała zielona, 1 sztuka papryczka chilli mała czerwona, - ile potrzeba oliwa z winogron do miski obraną makrelę dokładnie obrać z ości i obraną włożyć do miski papryczki umyte pokroić drobno razem z pestkami, cebulę pokroić drobno i wsypać do makreli dodać kostkę drobno
W Mojej Kuchni Lubiędzbanka Dafi - ile potrzeba ogórki jędrne gruntowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, potem je wytrzeć na dnie dużego gara kamionkowego układać koper, chrzan korzenie i liście, liście winogron, ząbki czosnku, ciasno ogórki układać zalać odpowiednią ilością wody filtrowanej, posypać kminkiem, wsypać sól kamienną z 1.5 łyżki na litr wody ogórki nakryć talerzykiem i kamieniem, przykryć ściereczką
W Mojej Kuchni Lubięśliwkami, borówkami czy wiśniami. Oprócz większych kawałków owoców układanych na wierzchu można dodać także drobno posiekane do masy dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne. Tu dobrze sprawdzają się też winogrona. Ciasto jest proste, szybkie i nie może się nie udać także ciężko znaleźć jakąś wymówkę żeby go nie upiec. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki
Animelka Blogświeżej rukoli 200 g serka typu wiejskiego 100 g kiełbasy chorizo pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z pestek winogron sól, pieprz Przygotowanie: W mikserze do sałatek połączyć starannie wszystkie składniki sosu. Rukolę umyć i osuszyć, pokroić serek, kiełbasę i pomidorki - wszystko delikatnie zamieszać i dolać sos. Smacznego
Niezły Młynekcebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki 12% 200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron do smażenia 200g suchego makaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki, a zarazem sprężysty (al dente), odcedzam i odstawiam na bok. Brokuła płuczę pod bieżącą wodą
W kuchni Karmel-itkiSłodka pokusa - zapiekanka z owoców sezonowych : -jesiennych -letnich. Dla 2 osób. 400 g owoców np. śliwki ,jabłka ,gruszki ,winogrona ,brzoskwinie (morele, nektarynki) i banany obowiązkowo . Cukier cynamonowy ewentualnie waniliowy. 150 ml śmietany kremowej 150 ml mleka 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła Owoce obrać i pokroić na kawałki . Dwie foremki do zapiekanek wysmarować masłem i ułożyć
Kulinarny karnet ChristopheraCiasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami
Kulinarny karnet Christophera