zielonego ogórka 5-7 rzodkiewek 50 g żółtego sera 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól, pieprz do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody 200 g szynki konserwowej w plasterkach Przygotowanie: Twaróg zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski dodać śmietanę, startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę (bez skórki), żółty ser pokrojony(...)kostkę i zioła dalmatyńskie. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę wlać do twarogu i wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą i plasterkami szynki. Przełożyć masę serową i z góry również położyć plasterki szynki. Całość szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Podać z pokrojonym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi
Ala piecze i gotujeszynką. Oczywiście jeśli ktoś chce może dodać samą szynkę :) Wybierzcie najlepszą opcję smakową dla siebie :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150g sera topionego 3 jajka (ugotowane na twardo) 100g masła ok. 200g pieczarek 20g margaryny ½ dużej cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz *Ewentualnie 50g szynki Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobniutko, po czym podduszamy(...)dodajemy do niego drobno posiekane jajka, cebulę, natkę pietruszki i duszone pieczarki. Całość solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę (wtedy można dodać pokrojone drobne kawałki szynki). Ser kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy go do mocnego woreczka, który umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Po około 5 minutach sprawdzamy czy ser jest już
Smakowy Rajkoszulce wyszło mi nawet dobrze:) Na grzance z plasterkiem ulubionej szynki smakuje przepysznie. Zdecydowanie polecam dla fanów śniadań z jajkiem w roli głównej. Składniki 1 jajko 1 plaster szynki kromka chleba sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz szczypiorek Sposób przygotowania Składniki na sos wymieszać ze sobą, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania. Zagotować(...)ogień, zamieszać łyżką by utworzył się wir, wlać jajko. Po ok 3 min wyjąć jajko łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Kromkę chleba opiec w tosterze. Na niej położyć plasterek szynki, jajko i polać sosem. Smacznego
pink envelopegotujemy 15-20 minut (zależy jak stary i duży jest). Pod koniec gotowania solimy. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Można to zrobić wcześniej, np. rano. Plasterki szynki podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Kiedy są rumiane zdejmujemy z ognia i przestudzone miksujemy na drobno. Bób również miksujemy i mieszamy z szynką. Masło rozpuszczamy w rondelku, wrzucamy mąkę(...)robimy zasmażkę. Dodajemy mleko, i bób z szynką- mieszamy dokładnie. Do ciepłego sosu ucieramy na tarce ser i dobrze mieszamy. Dodajemy gałkę muszkatołową (najlepiej ucierając ją bezpośrednio do sosu- aromat:)) oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z świderkami ugotowanymi al dente. Kot Boguś życzy smacznego i zagląda z zazdrością do talerza
les mirabellesduży i gruby por 3-4 plastry dobrej szynki 8 plastrów żółtego sera zioła, kolorowy pieprz 50 g. masła Por kroimy na kawałki o długości ok 10 cm. Usuwamy wierzchnie warstwy warzywa(...)nawet po ugotowaniu mogą okazać się twarde. Tak więc kawałki pora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie owijamy najpierw w plaster sera a potem szynki. Na szynkę kładziemy plasterek masła i zapiekamy 10 minut. Pod koniec wkładamy na szynkę plasterki sera do czasu jego roztopienia. Przed podaniem posypać kolorowym pieprzem lub ziołami
Jadło i czytadłoUwielbiam dania z curry. Tym razem połączyłam szynkę wieprzową z cukinią, pieczarkami i żółtą papryką. Świetny jednogarnkowy obiadek. 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 cukinia (zielona) 1 cebula 1 żółta papryka 7 pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka curry Sól do smaku Olej do smażenia 1 szklanka wody(...)Szynkę kroimy w dość duże kawałki. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. W garnku rozgrzewamy olej i przekładamy mięso. Podsmażamy. Paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Również przekładamy do szynki. Podlewamy wodą i doprawiamy pieprzem, solą, słodką oraz ostrą papryką oraz curry. Dusimy około 60 minut
VioletoweKucharzenieKilka przepisów na domowe szynki. Dobre i zdrowe. Polecam SZYNKA DROBIOWA SZYNKA PIECZONA PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA SZYNKA ROLOWANA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyczosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam. Składniki : 5 porcje 5 kotletów z szynki, 1 duża marchew, 1 duży ogórek kiszony, ok. 20 zielonych oliwek, 1 kg młodych małych ziemniaków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, olej rzepakowy, 3 ziela angielskie(...)chili, 150 g sera camembert, 100 ml śmietanki 30%, 100 g mąki pszennej, pęczek szczypiorku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: rolada: Kotlety z szynki rozbijamy jak najcieniej, posypujemy solą i pieprzem. Marchew i ogórek kroimy na paski i układamy w jednej linii na węższym boku każdego mięsa. Dodajemy oliwki i zwijamy
Moniki Smakołykipapryka itp. często służą zatuszowaniu kiepskiej jakości Z dostępnych na rynku wyrobów najwięcej mięsa zawierają: Tarczyński, parówki z szynki - 97% Drobimex, parówki z filetem - 93% Sokołów, parówki z szynki - 93% Krakus, parówki z szynki 90% Sokołów, parówki drobiowe z cielęciną sokoliki - 87% Ze swojej strony mogę Wam polecić te ostatnie - mają wprawdzie mniej mięsa, ale i mniej
Powiedz dietom niemałe ząbki czosnku - liść laurowy - 3 ziela angielskie - kwasek cytrynowy (bardzo mała szczypta) - pół łyżeczki cukru - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oleju rzepakowego - po 1 plasterku szynki szwarcwaldzkiej na osobę - grzanki czosnkowe Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniak oraz buraczki i zalać(...)przykrywała warzywa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku, przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Na suchej patelni położyć plasterki szynki i postawić na małym gazie. Gdy zrobią się z jednej strony chrupiące, delikatnie obrócić je na drugą stronę i również przyrumienić. Zupę nalać do talerzy, do każdego włożyć
W poszukiwaniu inspiracjiKupiłam szynkę szwarcwaldzką bo chodziła za mną i wołała: "Weź mnie!". No to wzięłam... I wczoraj, w ramach zwolnienia lekarskiego i może trochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego. Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup(...)łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 jajko do posmarowania ślimaczków Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona sama w sobie. Za dużo by było. Pieprz i czosnek granulowany są wystarczającymi przyprawami. Takie ślimaczki - do piwa jak znalazł :) Wszystko będzie się odbywać na papierze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjuż któraś z kolei szynka z szynkowara. Nie robiłam ich wiele, ale bardzo lubię. Tym razem zrobiłam z galaretką. Pyszności! Składniki: ok. 430 gramów mini szynki parzonej wieprzowej ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę(...)dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szeroki Mini szynkę kroimy najpierw w półcentymetrowe plastry, a następnie w małe kawałki Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie Mięso mielone przekładamy do miski, dokładamy do niego pokrojoną mini szynkę i wlewamy żelatynę. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy... ... i przekładamy do woreczka Woreczek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwszystko czego potrzebujemy na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste pieczywo, szynka, jajko i warzywa. Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli prowansalskiej 2 łyżeczki chrzanu tartego 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki płatków chili 2 plasterki szynki 2 cienkie kabanosy drobiowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W między czasie ugotować jajka w lekko osolonej wodzie na twardo. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki a następnie każdy kawałek jeszcze na pół. Szynkę kroimy na cienkie paseczki. Kabanosy możemy przeciąć wzdłuż na pół będzie łatwiej je formować. Do miksera włożyć koncentrat, pomidory z oleju, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę i oregano i całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodżywianiem. Z białą truflą znakomicie łączy się smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki możecie dodać małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli Porcje: 4 Składniki: 1 szklanka białej fasoli (moczonej(...)bulionu, ½ szalotki, 1 ząbek czosnku, 8 gałązek świeżych ziół (tymianek, majeranek) lub po pół łyżeczki suszonych, Sól i biały pieprz do smaku, 1 łyżka masła, 2 plastry szynki parmeńskiej. Przygotowanie: Fasolę moczyć min. 12 godz. z dodatkiem kilku kropli octu winnego. Gotować do miękkości bez dodatku soli i bez przykrycia. Czas gotowania jest uzależniony od odmiany fasoli
SzczyptaSmaQświeżej gruszki2 plastry szynki prosciutto2 plasterki sera brie3 orzechy włoskie3 plastry suszonych pomidorówoliwa truflowaMix sałat ( dębowa, karbowana, rukola)PRZYGOTOWANIE:1/2 gruszki obieramy i kroimy na cztery słupki. Plaster szynki dzielimy na dwa, przecinając wzdłuż nożem. Słupki gruszki owijamy szynką i podsmażamy na odrobinie oliwy. Podsmażone gruszki odstawiamy, aby przestygły. Na talerzu układamy mix sałat. Dodajemy usmażoną gruszkę owiniętą(...)szynką prosciutto, plastry sera brie, pokrojone suszone pomidory oraz pokruszone orzechy włoskie. Wszystko polewamy oliwą truflową. Smacznego.Dzisiejszy przepis rozpoczyna założoną przeze mnie akcję "Zielono mi, idzie wiosna" na portalu durszlak.plZapraszam Was do załączania przepisów na zielone sałatki.Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia nas na FacebookuKod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.<a href="http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zielono-mi-a585036d-0489-4318-b93b-2e7d11884804
kulinarnyJa