następny przepis na krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ, JAJKIEM W KOSZULCE I CZARNĄ SOLĄ. Ciasto na spód tarty : 0,5 kg mąki pszennej ½ kostki masła dwa jajka łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka suszonego majeranku około 1,5 szklanki(...)być obciążone dokładnie. U mnie są to kamyki, ale możecie użyć ryżu, fasoli bądź ceramicznych kulek. Spód podpiekam 15 min. Farsz do tarty pęczek zielonych szparagów 7 plasterków szynki dojrzewającej lub dobrego bekonu jedna szalotka szklanka serka – ja użyłam takiego do serników 1 jajko sól, pieprz Szparagi obieramy, jeśli jest taka potrzeba i odcinamy zdrewniałe końcówki. Przycinamy je około
ladykitchenkulki mozzarelli 6 plasterków sera żółtego Sos: Pomidory przekładam do wysokiego pojemnika, solę do smaku i miksuję. Dodatki: Mozzarellę kroję w plastry, szynkę kroję w paski . Plasterki sera żółtego, dzielę na mniejsze. Najpierw przygotowuję drożdże, mieszam je w ciepłej wodzie z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na jakieś 10 -15 minut. Do miski(...)duża z wyposażenia piekarnika) Pustą blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika. Na ciasto nakładam sos, rozsmarowuję go i układam dodatki, najpierw plastry mozzarelli, następnie paseczki szynki i na wierzch ser żółty. Na mocno rozgrzaną blaszkę przeciągam, ostrożnie papier z ciastem. Wkładam do piekarnika i piekę do zrumienia ciasta
Takie tam pichcenieposiłek gotowy:) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje): 2 x 100 g kaszy gryczanej (użyłam w woreczku) 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 0,5 szklanki suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 100 g sera feta 3 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry świeżo zmielony pieprz WYKONANIE(...)minutę . Dosyp teraz kaszę, wymieszaj i smaż całość około 3 minuty , mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj suszone pomidory posiekane w paski i pokrojoną w większe kawałki szynkę, a także kolendrę lub pietruszkę oraz pieprz. Podsmaż całość chwilę. Dodaj teraz szybko pokruszoną fetę, zamieszaj i zdejmij z ognia. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanka śmietanki 30% 30 g startego cheddara 30 g startego parmezanu lub grana padano 40 g lazura błękitnego (ewentualnie kremowej gorgonzoli - dolce) sól i pieprz Okrągłą formę wyłożyć plastrami szynki (dno i boki), tak żeby boki wystawały ok. 1 cm ponad formę. Odstawić. Spaghetti włożyć do 1½ litra wrzącej osolonej wody i gotować na niewielkiej mocy 2 minuty krócej(...)pokroić na plasterki. Jaja roztrzepać ze śmietaną i ostrymi papryczkami. Dodać sery, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem Makaron wymieszać z połową pomidorów, zieleniną i boczkiem. Przełożyć do wyłożonej szynką formy. Zalać mieszanką jajeczną. Na wierzchu ułożyć resztę pomidorów (skórką do góry). Piec w 175°C przez 40 -45 minut. Nóż o cienkim ostrzu wbić w środek ciasta. Po wyciągnięciu
Pełny talerzgustu. Niby prosta sprawa jajka ugotować, ale czasami brak nam pomysłu jak je podać, żeby było ciekawie i inaczej niż zwykle :) Składniki : 3 jajka 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 6 łyżek kiełków rzodkiewki 1 rzodkiewka szczypiorek Jajka wkładamy do parowaru, zalewamy wrzątkiem pojemnik na wodę i włączamy urządzenie na 15 minut. W parowarze trwa(...)minut :) Ale plus jest taki, że nie trzeba o nich pamiętać i nie pękają :) Jak jajka trochę ostygną obieramy je i kroimy na pół. Na środek każdego plasterka szynki kładziemy połówkę jajka, na wierzch łyżkę kiełków i boki zawijamy. Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy, następnie kroimy na małe kawałki. Układamy szynkę szwarcwaldzką z jajkiem na docelowy talerz i posypujemy
Parowar Facetawiększego garnka z wodą i gotujemy. Po niecałej godzinie mamy pyszną domową wędlinę, którą możemy zjeść na ciepło do obiadu wraz z sosem, jaki wytworzy się podczas gotowania. Gotową szynkę możemy również schłodzić i używać jako wędliny na kanapki. Składniki: 80 dag piersi z indyka 1,5 papryczki chipotle 50 g startego parmezanu 4 łyżki octu balsamicznego garść świerzych liści(...)szpinaku 2 łyżki tymianku 2 łyżki bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru . Pierś z indyka umyć, osuszyć i rozłożyć na desce. Na wewnętrzną stronę rozłożonej piersi wetrzeć drobniutko posiekaną całą papryczkę chipotle (razem z pestkami + można troszeczkę podlać sosikiem z papryczek), posypać parmezanem oraz liśćmi szpinaku. Bezpośrednio do woreczka, nadającego się do gotowania
Moja Delicjatowarzystwie drobno pokrojonej szynki, papryki oraz pełnoziarnistego pieczywa. Traktujcie ten wpis raczej jako pomysł na kolację z dodatkami niż jako rewolucyjne danie :) Składniki : 2 jajka 2 plasterki szynki kilka plasterków papryki konserwowej kromka chleba pełnoziarnistego - u mnie żytni serek kremowy do posmarowania Patelnię rozgrzewamy. Wbijamy jajka, zmniejszamy ogień, posypujemy szynką pokrojoną w kostkę i smażymy pod przykryciem
Chocolate Muffin BlogKuchni Polskiej, która często podsuwa mi dobre pomysły i nie zawiodłam się. Szparagi z kawałkami jajek, pod śmietanowym sosem z dobrą wędzoną szynką zapiekane z serem… pycha Składniki: - pęczek białych szparagów; - 10 dag wędzonej szynki; - 3 jajka ugotowane na twardo; - 2 łyżki tartego sera żółtego; - 1 łyżka masła; - 1 łyżka mąki; - 200 g śmietany; - łyżka bułki tartej; - sól(...)cukier; Wykonanie: Szparagi połamać w kawałki 3 cm, ugotować z dodatkiem soli i cukru. Szynkę pokroić. Mąkę podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i 4 łyżki wody. Gotować 5 minut na małym ogniu, dodać szynkę, wymieszać i gotować 10 minut. W kokilkach układać szparagi, pokrojone na plasterki jajka, posolić, zalać sosem, posypać serem i bułką tartą. Piec 20 minut w temperaturze
dom-agi.plMożna ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki.Składniki:1 kg szynki wieprzowej12 suszonych śliwek2 łyżeczki żelatynyłyżka(...)oleju rzepakowego łyżeczka soli3 łyżeczki majerankupół łyżeczki pieprzupół cebuli pokrojonej w krążki Przygotowanie:Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam.Śliwki zalałam gorącą wodą i moczyłam je przez 5 minut.Przez środek szynki zrobiłam nożem niewielki tunel, to którego wkładałam obtoczone w żelatynie śliwki.Przyprawy wymieszałam z olejem. Powstałą papką natarłam mięso, a na wierzchu ułożyłam krążki cebuli.Tak przygotowaną szynkę odstawiłam
Kulinarny Pamiętnikbędzie to ciepły ser z niebieską pleśnią ). Każdy kto takie rzeczy lubi musi w końcu zrobić Croque monsieur - czyli zapieczoną kanapkę z serem , szynką i sosem beszamelowym lub sosem mornay jak w tym przepisie. Skorzystałam z przepisu ze strony Bon Appetitskładniki (3 kanapki)sos Mornay1 i 1/2 łyżki masła1 i 1/2 łyżki mąki pszennej1(...)pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki3 łyżki masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej szalotki6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)3 plastry szynki ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera2 łyżki startego parmezanuŚwieże liście estragonu (opcjonalnie)PrzygotowanieSos Mornay Rozpuścić masło w dużym garnku
Stare Garyłyżki oliwy z oliwek ( możemy użyć oliwy z pomidorów)2 łyżki tartego parmezanufarsz:6 pomidorów suszonych (z oliwy)50 g żółtego sera ( użyłam cheddara)sólpieprzok 100 - 150 g szynki suszona, typu parmeńskiego, cienkie plastry, do obłożenia polędwiczkiprzygotowaniePolędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony(...)tartym serem (całość), posiekane mięso, reszta pasty z rukoli. Na końcu, pośrodku mięsa (równolegle do dłuższego boku ) ułożyć pasek z suszonych pomidorów. Zwinąć całość w roladę, obłożyć szynką. Plastry szynki układać wzdłuż rolady, tak aby wystawały poza koniec mięsa. Wystającymi kawałkami zabezpieczamy boki rolady. Całość obwiązać sznurkiem kuchennym. Blaszkę lub naczynie do pieczenia polać oliwą. Ułożyć mięso
Stare Garyskładniki2 tortille - gotowe lub domowe- np z tego przepisu1 papryczka jalapeno2 łyżki serka np. Almette jogurtowego1 łyżka jogurtu naturalnegosól1/4 łyżeczki płatków chili1/2 awokado4 plastry szynki wędzonej4 suszone pomidory przygotowanieserek Almette wymieszać z jogurtem, Papryczkę jalapeno pozbawić pestek, drobno pokroić i dodać do sera. Awokado pokroić w kostkę i połączyć z masą(...)najlepiej w kuchence mikrofalowej, aby dawała się łatwo zwijać. Pomidory pokroić w paski Na każdym placku rozsmarować masę serową, posypać płatkami chili, w 1/3 placka ułożyć po 2 plastry szynki i a na niej kawałki pomidorów. Szynkę i pomidory układać na całej szerokości placków. Zawinąć w rulon, dosyć ścisły. Zwiniętą tortille owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej
Stare GaryŁochowie. Polędwiczkę nadziałam pomidorami suszonymi i owinęłam szynką Serrano. Można użyć suszonych śliwek i boczku - taką wersję robiliśmy na warsztatach. I jedna i druga wersja smaczna. Polecam bo danie naprawdę mało kłopotliwe, a efekt świetny. Za piękny rysunek, dziękuje mojemu Mężowi :)składniki1 polędwiczka wieprzowaok 100 g szynki Serrano, w plastrach4 pomidory suszone, z oliwy4 kawałki ostrej papryczki konserwowejsólpieprzprzygotowaniePolędwicę(...)lekko rozgnieść ręką. Ostrym nożem zrobić w mięsie kieszonkę, uważać aby nie przeciąć mięsa na wylot. W kieszonkę włożyć suszony pomidor i kawałek ostrej, konserwowej papryki. Zawinąć płaty szynki dookoła mięsa. Zawiązać sznurkiem. Posypać mięso pieprzem i niewielką ilością soli. Na patelni, najlepiej takiej którą będzie można wstawić do piekarnika, rozgrzać olej. Obsmażyć polędwiczkę z obu stron
Stare Garydomowników.Co będziemy potrzebować?drylowane daktyleser gorgonzola (lub inny o podobnym smaku, np. lazur)jamón de serrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry boczkuwykałaczkipomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek)Przygotowanie:Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki. Gotowe szaszłyki można piec, smażyć lub grillować. Ja piekłem je w piekarniku(...)każdej strony). Jeśli używacie boczku może to zająć dłużej, aż się wytopi cały tłuszcz. Podawać natychmiast, póki ser w środku będzie płynny.*Na zdjęciach znajduje się szynka parmeńska ze względu na jej większą fotogeniczność
Food Squarekulinarnie, ale za to robiący najlepsze dworcowe zapiekanki na świecie ;)Składniki:- dwie długie bułki- ok. 5 pieczarek- 200 g żółtego sera- margaryna- sól, pieprz- ketchup- opcjonalnie 3-4 plasterki szynki Przygotowania zaczynamy od starcia(...)grubych oczkach tarki pieczarek i sera. Szynkę kroimy w paseczki, bułki przekrawamy wzdłuż na pół, o tak:Teraz czas na komponowanie naszych zapiekanek - każdą połówkę bułki smarujemy margaryną (nie masłem, widział kto w dworcowej budzie masło?), na końcówkach nieco grubiej, luby podkreślił, że mam to napisać ;) Na tak przygotowane zapiekanki kładziemy paseczki szynki, (to taka wersja de luxe
Kulinarne zapędy Kokosa