Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to jest to coś dla Was. Ugotowana w bulionie kasza jaglana, do tego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula, kiełki brokuła, kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka(...)szklanki bulionu 4 duże rzodkiewki0,5 ogórka świeżego (lub 2 małe gruntowe)0,5 czerwonej cebuligarść kiełków brokułakilka gałązek pietruszki1/4 pomarańczowej papryki1/4 czerwonej papryki1/3 szklanki startego żółtego sera (na tarce o grubych oczkach)sólSOS WINEGRET:1 łyżeczka soku z cytryny0,5 łyżeczki musztarady dijon3/4 łyżeczki brązowego cukru2-3 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnkusól świeżo zmielony pieperzWYKONANIE:SAŁATKA
Słodko-Słony Świat Ilonydobrze doprawić przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle.Następnie w wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą byłką żaroodpornym naczyniu ułożyć wartswami:- połowę ziemniaków- połowę startego żółtego sera- połowę podsmażonej cebuli- połowę pokrojonej w platerki kiełbasy- resztę podsmażonej cebuli- resztę ziemniaków- resztę pokrojonej w platerki kiełbasy- resztę startego żółtego sera.Całość zalać śmietaną z jajkami. Zapiekankę wstawić
Świat Domowej Kuchnicukru½ kostki masła1 łyżka wody3 łyżki kakaoTo jest bardzo ciekawy przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach.Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać zmielony ser, żółtka i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie(...)pergaminie tak jak na zdjęciu 2 (fot.2). Przygotować herbatę z cytryną i 2 łyżkami cukru. Całkowicie wystudzić - a następnie nasączyć nią herbatniki. Na tak przygotowane podłoże, kładziemy białą część sera i równo rozprowadzamy. Następnie przykrywamy go następną warstwą herbatników, ułożonych identycznie jak na spodzie. Nasączamy zimną herbatą i układamy masę kakaową. Również dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach (fot.3). Na wierzch ciasta
Świat Ciastapasem a z pewnością nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto kakaowe jest kruchutkie, mięciutkie i pięknie pachnie aromatem rumowym. Masa serowa jest wilgotna…jest dużo sera, co z pewnością ucieszy wszystkich „sernikoholików”. Sernik ten robię praktycznie co roku na święta, na przemian z sernikiem z pierniczkami, który znajdziecie również na blogu. Oba są pyszne(...)ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna odrobinę większa). Zawijamy w folie i wkładamy na około 1 h do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera, zmielonego dwukrotnie 320 g cukru pudru 150 g margaryny 4 jajka 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę
Made By Mom And SonDzisiaj coś na szybko , zapraszam na pyszne placuszki zbójnickie z indykiem i żółtym serem :)Składniki : kawałek piersi z indyka( około 30 dag ) 300 g sera żółtego1/2 l mleka2 jajka1 łyżeczka proszku 200 g mąki vegeta, pieprz, suszony szczypiorek , czosnek granulowany kawałek pora1 cebulka Wykonanie :Piersi umyć i pokroić w drobną kosteczkę . Ser zmielić w malakserze dodać
Sama słodycz i szczypta chiliprzypomina znanego chyba wszystkim i lubianego drinka mojito.Słodki , a zarazem miętowy … lekki , kremowy …. po prostu pyszny!Obowiązkowy na upały!Polecam!SKŁADNIKI:* jogurt naturalny – 100 g* ser biały 2-krotnie mielony – 300 g* mascarpone – 100 g*żelatyna – 2 łyżki* cukier puder – 3/4 szkl* cukier wanilinowy – 1 op* sok cytrynowy(...)mięta – 1 pęczekDODATKOWO:* biszkopt z 2 jaj lub biszkopty ( okrągłe lub podłużne ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wkładamy ser biały mielony , mascarpone i jogurt naturalny.Dodajemy cukier puder , cukier wanilinowy i sok z cytryny.Wrzucamy drobniutko posiekane liście świeżej mięty i wszystko razem dokładnie miksujemy.Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody , zostawiamy do napęcznienia , a następnie podgrzewamy , tak by całkowicie się rozpuściła
Ostra na SłodkoWitajcie :) nie ma chyba takiej osoby która nie lubiła by pierogów :) Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :) ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie(...)Składniki :około 400 g mąki1 jajko1 szklanka ciepłej wodyokoło 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła lub olejuokoło 0,5 kg ziemniaków ugotowanych 200 g sera białego przeciśniętych przez praskę1 duża cebulasól, pieprz do smaku1 serek topiony Wykonanie :)Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść.Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać
Sama słodycz i szczypta chiliszpinak jest wilgotny i pod jego wpływem pieczywo może za bardzo namoknąć. Kromkę chleba smarujemy dość grubo topionym serkiem, a na niego nakładamy szpinak. Tym, którzy bardzo lubią ser proponuję posypać szpinak startym żółtym serem. Nie jest to jednak konieczne.Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury około 170-180 stopni na kilka minut, do lekkiego zrumienienia brzegów chleba. Podajemy
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy. Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków i sera. Ah i pamiętajcie dzień, w którym pierogi są na obiad to będzie dobry dzień!Smacznego(...)pamiętam z jakiej strony internetowej )0,5 kg mąkiok. 0,5 l maślankisólMąkę przesiewam, solę i dodaję tyle maślanki aż uzyskam elastyczne ciasto.Farsz:ziemniaki (ok. 2,5kg)ser biały (3 kostki)cebula 2 szt.przyprawy ( pieprz ziołowy, sól, ewentualnie przyprawa do ziemniaków)Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, dodaję ser, cebulkę kroję drobno i smażę na złoty kolor, dodaję do farszu
NA MOIM TALERZUsię przygotowuje.Tym razem z okazji urodzin smakosza! Był bardzo zadowolony ;)Naprawdę polecam !!! Składniki:schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka6 plasterków szynki cienko krojonej lub bekon6 plasterków sera żółtego majonez / musztarda przyprawa do kurczaka/sos sojowySos serowy:2 szkl. wodypół szkl. śmietany2 trójkąciki serka topionego lub 2 łyżki serka typu philadelphia lub serek topiony w plasterkach (2)kostka rosołowa(...)pieprzem. Nastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam bekonu wcześniej go przysmażam na suchej patelni z każdej strony po kilka minut. Większe zwinięte roladki kroję na pół, układam w naczyniu żaroodpornym
NA MOIM TALERZUPyszne połączenie, rozgrzewająca zupa i tortille z rozpływającym się serem Brie. Inspiracją była angielska strona, gdzie można znaleźć pomysły na kilka obiadów wraz z listą zakupów. Nasz piątkowy szybki, bez mięsny obiad.Składniki :400 g ciecierzycy (1 puszka)400 g pomidorów pokrojonych kostkę (1 puszka)2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu1 cebula1 łyżka oleju1 litr(...)wody + kostka rosołowaząbek czosnkuzioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry4 tortillesałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę)1 czerwona cebulakilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek)Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy zioła, próbujemy i jeśli trzeba
NA MOIM TALERZUplener, gdyż można sobie zjeść kawałek na zimno jak i na gorąco a smakuje lepiej niż zwykła kanapka.SKŁADNIKI500 g makaronu typu spaghetti4 jajka100 g żółtego sera3 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano200 g wędzonego boczku1 łyżka oliwy z oliwek50 g masłasólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAUgotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać masło, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia(...)dużym naczyniu połączyć ze sobą rozbite jajka, ser pokrojony w kostkę, tarty ser, sól do smaku, wędzony boczek pokrojony w paseczki oraz wystudzony makaron. Wszystko szybko i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnie o średnicy 32 cm, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wlać całą zawartość z naczynia. Wyrównać powierzchnię, zmniejszyć gaz i smażyć pod przykryciem
zielonacukinkalokalne smaki, wydając przy tym niewiele. Niezwykle pysznie wspominam ten wieczór i chciałbym Wam przybliżyć te smaki. Jednym z takich tapas były właśnie podawane na ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną(...)potrzebować?drylowane daktyleser gorgonzola (lub inny o podobnym smaku, np. lazur)jamón de serrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry boczkuwykałaczkipomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek)Przygotowanie:Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki. Gotowe szaszłyki można piec, smażyć lub grillować. Ja piekłem je w piekarniku na kratce, uprzednio nagrzanym
Food SquarePork tenderloin in yogurtSkładniki.50 dag polędwicy wieprzowej1/2 łyżeczki soli1 łyżka papryki słodkiej10 dag sera ementalskiego1 łyżka mąki1 cebula2 łyżki masła250 ml jogurtu naturalnego1 łyżeczka Kucharka2 łyżki natki pietruszkiWykonanie.Umytą, osusz polędwicę oczyścić z błon. Natrzeć solą i papryką. W mięsie zrobić nożem głębokie otwory i włożyć w nie słupki sera do 3/4 ich długości.Mięso obtoczyć w mące. Obsmażyć(...)mięso na maśle, na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ser powinien się rozpuścić.Dodać posiekaną cebulę, krótko przysmażyć i wlać jogurt wymieszany z Kucharkiem. Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli chcemy sos aksamitny należy go przetrzeć. Ja akurat tego tutaj nie potrzebuję.Przed podaniem posypać pietruszką i podawać z ziemniaczkami i brukselką.Mięsko jest mięciutkie, a sos wyśmienity. Polecam
Kulinarny karnet Christopherapysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu.Niewiele nam potrzeba, bo tylko:-2 opakowania tortellini-1 groszek konserwowy-1 śmietana słodka 500 ml-20 dkg chudej wędliny-1 opakowanie tartego twardego sera żółtego-warzywko Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini.Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.Zlewamy wodę. Do tortellini wlewamy śmietankę.Garnek musi(...)chwili przełożeniadania do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę. Dosypujemy groszek konserwowy (odsączony). Wszystko mieszamy. Dosypujemy połowę opakowania sera. Ponownie mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika 180 st. C na ok. 30 minut. Kiedy wierzch
Maminek kulinarny