z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:6/703)

Ciasto francuskie z pieczarkami. 74

Ciasto francuskie z pieczarkami. Przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami to niesamowicie szybki i smaczny poczęstunek . Składają się z ciasta francuskiego , pieczarek, sera mozzarelli i białego sosu z dodatkiem natki pietruszki i oregano. Jeśli uwielbiasz ciasto francuskie , pieczarki i ser to koniecznie spróbuj tej przekąski ! Niezależnie od tego czy organizujesz przyjęcie, czy karmisz niespodziewanych gości, czy dryfujesz na imprezę przystawka(...)jest kluczowym elementem każdego wydarzenia. Ciasto francuskie zawsze się sprawdzi. Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza

Zdrowy Styl Joanny
Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem 69

Jajka faszerowane pieczarkami. Jajka faszerowane pieczarkami     Najlepsze jajka faszerowane pieczarkami , cebulką, kremowym serkiem chrzanowym, majonezem i posiekanym koperkiem. Jajka faszerowane są szybkie i proste w przygotowaniu. Nadzienie można doprawić według własnego uznania - można dodać więcej przypraw i własnych dodatków. Farszu może odrobinę zostać - fantastycznie smakuje do kanapek z dodatkiem szynki i kiszonego ogórka! Jajka faszerowane pieczarkami to efektowna(...)przystawka na Wielkanoc, przyjęcie rodzinne lub spotkanie ze znajomymi. Idealny farsz z pieczarkami i kremowym serkiem z dodatkiem chrzanu to gwarancja niesamowitego smaku. Łatwy i wypróbowany przepis. Jajka faszerowane. Jajka faszerowane      To całkowicie klasyczny przepis na jajka faszerowane, można je jednak przygotować na milion sposobów. Świetnie smakują z dodatkiem chrupiącego boczku, pokrojonych drobniutko ogórków kiszonych lub papryką

Moja Książka Kucharska
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 199

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta(...)kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku.  Przygotowanie:Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.Na dużej patelni

Moniki Smakołyki
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 204

dużych pieczareksól, pieprz, suszone ziołaoliwa2 łyżki bułki tartej3 łyżki kaszy mannyCukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę(...)stopniach około 40 do 60 minut. Pasztet bardzo dobrze smakuje z sosem pieczarkowym.Przepis na sos pieczarkowy:Składniki:kilkanaście pieczarekcebulasól, pieprz białynatka pietruszkimąkaśmietanaW rondlu podsmażamy cebulę i pokrojone pieczarki, zalewamy wodą, i gotujemy około 30 minut. Dodajemy zaklepkę z mąki i wody i zagotowujemy. Wyłączamy sos z ognia. Dodajemy zahartowaną śmietanę.pasztet wielowarzywnySos pieczarkowy

Bon Appetit Małgorzaty
Wątróbka z pieczarkami i papryką 188

pamiętam jak jej zapach, a co dopiero smak nie był żadną przyjemnością. A teraz lubię od czasu do czasu sobie ją przyrządzić :)  Kiedyś miałam okazję jeść wątróbkę z pieczarkami i papryką - bardzo mi posmakowała. Dlatego też sama ją niedawno przyrządziłam :)Składniki:300 g wątróbki drobiowej1 szklanka mleka200 g pieczarek1 duża papryka1 duża cebulasól, pieprzolej do smażeniamąka do panierowania Sposób(...)przygotowania:1. Wątróbkę oczyszczamy z wszelkich żyłek i błonek, zalewamy mlekiem i odstawiamy na dwie godziny.2. Cebulę i pieczarki obieramy. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w plasterki. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w paski.3. Wątróbkę odsączamy z mleka, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron, aż się mocno zrumieni. Solimy i pieprzymy delikatnie, dodajemy cebulę, pieczarki

Kuchnia domowa Ani
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami 362

Małe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku.składniki:ciasto350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200g masła lub margaryny1 jajkoszczypta soli100g gęstej kwaśnej śmietanyfarsz300 g pieczarek250 g ugotowaniej kiszonej kapusty1 duża(...)cebula1 łyżeczka majerankusól,pieprzolej do smażeniaoraz1 małe jajkoczarny sezam i czarnuszka Piątnica do posypaniaPrzygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 534

Farsz:1 kg pieczarek½ kg kiszonej kapusty1 cebulasólpieprzoliwa do smażeniaCiasto drożdżowe:500 g mąki1,5 łyżeczki drożdży instant2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej¾ szklanki mleka 250 g masła2 jajkaDodatkowo:1-2 łyżki kwaśnej śmietanymak lub sezamNapiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek(...)zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odcedzić, a gdy przestygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać.Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pociąć w drobną kostkę.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Posolić. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż pieczarki zmiękną, a cały

Świat Domowej Kuchni
Pieczarki nadziewane 197

Bardzo smaczne danie z popularnych pieczarek.Uzyskamy soczyste pieczarki z mięskiem w środku, otoczone chrupiącą skorupką.Musimy przygotować ok. 10 dużych pieczarek.-do wypełnienia - 30 dkg mielonego mięsa, jedno jajko, jedna sucha bułka, średnia cebulai przyprawy (barbecue i warzywko):-do panierki 2 jajka, przyprawy (barbecue, warzywko) i bułka tarta   Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżki. Nóżki kroimy w plasterki(...)mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą namoczoną bułkę, startą cebulkęi przyprawy. Wyrabiamy a następnie dodajemy plasterki z nóżek pieczarek.   Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy przyprawy.Jajkiem smarujemy środki kapeluszy.   Wkładamy przygotowane nadzienie.   Moczymy w jajku i w bułce 2 razy.Układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Wstawiamy na 30 minut do piekarnika o temp

Maminek kulinarny
Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem 149

nasz wnuczek, dla którego każdy długi makaron to sznurki.My do dania wykorzystamy makaron 3-minutowy.Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami.Potrzebujemy:-25-30 dkg mielonego mięsa-4-5 pieczarek-100 g koncentratu pomidorowego-1,5 szklanki wody-pesto-przyprawę barbecue-olej-sól-cukier   Na niewielkiej ilości oleju rumienimy mięso i zdejmujemy z patelni.   Na pozostałym(...)oleju rumienimy pokrojone pieczarki.   Łączymy mięso z pieczarkami.   W osobnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, czyli:-do wody dodajemy koncentrat pomidorowy-następnie dodajemy 1 łyżeczkę pesto, 0,5 łyżeczki przyprawy barbecue-sól i cukier do smakuWymieszany sos wlewamy na patelnię i mieszamy z mięsem i pieczarkami.   Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut

Maminek kulinarny
Ryba zapiekana z pieczarkami 336

Zestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne.Składniki:-6 dużych pieczarek-6 filetów rybnych ( np. z mintaja )-1 cebula-3 jajka-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej-szczypior-3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera-przyprawa do ryb-przyprawa warzywna-pieprz, sól-olej   Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki.Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą(...)skrapiamy olejem.W kostkę kroimy nóżki pieczarek, i cebulę. Posypujemy przyprawą warzywną.Kroimy też szczypiorek.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy rybę, dodajemy cebulkę a kiedy się zeszkli dokładamy pieczarki.   Przez chwilę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia.  W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczypiorek, ser i mąkę.Przyprawiamy do smaku.   Dodajemy zawartość patelni

Maminek kulinarny
Makaron chiński z pieczarkami na sałacie 219

niedrogiego zjeść, niekoniecznie zdrowego. Ja postanowiłam przygotować danie z makaronu, który można teraz kupić nie tylko w zupkach chińskich, ale oddzielnie pakowany.  Połączyłam go z pieczarkami, kabanosami, dodałam serka śmietankowego i sałaty, aby danie było nie tylko szybkie, ale smaczne i zdrowsze od zupek chińskich.Składniki:10 małych pieczarek,100 g makaronu chińskiego instant(...)łyżka kapary,1 łyżka masła,2 łyżki serka śmietankowego,2  małe laski kabanosów,świeża bazylia,sałata np. karbowana,sól, pieprz do smaku. Przygotowanie:Jak najmniejsze pieczarki w całości podsmażamy na maśle, dodajemy do nich kabanosy pokrojone w plasterki i kapary. Całość doprawiamy pieprzem i solą, pamiętając o tym,  że kapary są bardzo słone.Makaron zalewamy wrzącą wodą

Moniki Smakołyki
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 176

nami chodziły i chodziły, aż dałyśmy się podejść i polepiłyśmy razem coś pysznego. Co prawda zwykle sięgałyśmy przy tych pierogach po grzyby suszone, ale... z braku laku, dobre pieczarki podsmażone na maśle! :) I to jakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę pikanterii, a całość (aby owiać ten przepyszny farsz nutką tajemniczości) ubrałyśmy w delikatne(...)ciasto. Co nam z tego wyszło? Przepyszne pierogi, zadowoleni domownicy i duma. Bo jak się zrobi takie pierogi, to grzechem by było... nie być dumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ:- pieczarki: 0,5 kg- kapusta kiszona: 1 litr,- cebula: 0,75 do 1 kg,- przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka

Wypisz Wymaluj
PIECZARKI W POMIDORACH 208

Kolejna odsłona dania jednogarnkowego typu: z tego co mamy w lodówce :) szybko, lekko i smacznie - w 15 minut. Pół kilograma pieczarek stanowi tu bazę do całkiem fajnej obiadowo-kolacyjnej przekąski. Oczywiście można zmodyfikować przepis i wzbogacić o inne produkty, bo każda lodówka kryje inne... tajemnice :) Moja po powrocie z urlopu, nie kryła zbyt wiele... dlatego wersja dania jest(...)skromna, ale ja będę nie skromna i powiem, że wyszła pysznie :)))Składniki:2op małych pieczarek po 250gząbek czosnku1 cebulałyżka oliwy z oliwekpuszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego2 ogórki konserwowe1 papryka konserwowasól, pieprz,słodka paprykaJak to zrobić:Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na oliwę. Chwilkę smażymy, jednak

Walijskie Pichcenie
Makaron z kurczakiem i pieczarkami z trzema serami 180

konsystencję uzyskały, a makaron gniazdko pasował znakomicie i smakował wyśmienicie.    Składniki: 150 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 6 ząbków czosnku, 1 filet z kurczaka, 150 g pieczarek, 1 cebula szalotka, 150 ml śmietany 30%, 10 g sera żółtego (wędzony radamer), 60 g sera kremowego śmietankowego, 30 g sera camembert, 2 łyżki oleju  rzepakowego do smażenia, sól(...)himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii.  Przygotowanie: mięso, pieczarki myjemy i suszymy. Filet, pieczarki, cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser żółty trzemy na cienkiej tarce, a ser topiony kroimy

Moniki Smakołyki
Pikantne polędwiczki z kurczaka z pieczarkami w panierce serowo - kuskusowej 162

dzięki chili wyjątkową ostrość uzyskały. Groszek cukrowy ma tu ważne zadanie, bo swoim smakiem łagodzi całe danie. Składniki: 100 g serka śmietankowego, 250 g polędwiczek z kurczaka, 10 średnich pieczarek, 4 ząbki czosnku, kilka mini suszonych papryczek chili, 3 gałązki świeżego tymianku, 100 g groszku cukrowego,  50 g kuskusu, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo(...)zmielony do smaku, łyżka świeżego posiekanego koperku. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwiczki, czosnek, tymianek, papryczki chili i wszystko podsmażamy.  Dodajemy 6  pokrojonych na ćwiartki pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, całość nadal smażymy, aż odparuje cała woda z pieczarek. Wyciągamy tymianek. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej.  Do mięsa dodajemy serek

Moniki Smakołyki