Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami... Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz. Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek. Okraszone podsmażoną cebulą. Pycha! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty(...)pieczarek; 1 cebula; 1 kostka rosołowa; Sól; Pieprz; 2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek i cebuli. Okrasa: 2 łyżki oleju; 1 duża cebula. Sposób wykonania: Kiszoną kapustę opłukać (nie robić tego, jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy), pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez
Gospodyni MiejskaZapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem... Pieczone, złociste frytki. Aromatyczny kurczak. Plasterki pieczarek. Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy. A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. Smacznego! Składniki: 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g); 500 g pieczarek; 7 średnich ziemniaków; 3 łyżki majonezu; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kurczaka i chwilę podsmażać. Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem. Żółty
Gospodyni MiejskaSchab nadziewany pieczarkami i morelamiZapraszam na pyszny schab z pieczarkami lub morelami .Takie mięsko nadaje się jako wędlinka na kanapkę lub danie obiadowe . Schab praktycznie można nadziewać wszystkim , co kto lubi : pieczarkami , morelami suszonymi śliwkami lub pomidorkami . Mięsko piecze się w rękawie i dlatego jest soczyste rozpływające się w ustach . Jeśli przejadł Wam się niedzielny kurczak(...)proponuję zrobienie takiego dania :)Składniki :Schab pieczarki morele suszone pieprz zielony Skworcuwarzywkobazylia Skworcuczosnek granulowanyrozmarynzioła prowansalskie Wykonanie ;Schab umyć i osuszyć .Zrobić po dwa nacięcia wzdłuż schabu w środku.1 wersja z pieczarkami.Na około 1, 5 kg schabu , 500 g pieczarek , 2 cebulePieczarki przekroić i posolić , mięso nadziewać pieczarkami do samego końca ściśle upychając.Schab przed włożeniem
Sama słodycz i szczypta chilichodził za mną pomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege. Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii.I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty makaronu i obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie, że moja(...)naprawdę dumna. Wyszła zwarta i udało mi się z niej wykroić idealne kwadratowe porcje niczym w restauracji:)Przygotowanie lasagne uprościłam do minimum. Robimy tylko jeden sos (pomidorowy ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi), a zamiast sosu beszamelowego smarujemy makaron odrobiną śmietany (podpatrzyłam ten sposób u Jamiego Olivera). Skoro danie ma być zdrowsze, to po co dodawać śmietanę? - możecie zapytać
Chilli Czosnek i OliwaKurczak, takie nudne mięso. Ale wystarczy trochę wyobraźni, aby wyczarować z niego mega smaczne danie – faszerowane ćwiartki kurczaka. Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami przygotowuje u nas zawsze Piotrek. Danie jest trochę pracochłonne, ze względu na trybowanie mięsa z kości, ale efekt końcowy jest niezwykle smaczny. Ja trybuję kości z ćwiartek kurczaka przygotowując równie smaczne jak ćwiartki faszerowane(...)klopsy drobiowe gotowane na parze: Klops drobiowy faszerowany pieczarkami i Klops drobiowy faszerowany papryką U mnie w domu faszerowało się zwykle całego kurczaka lub kaczkę, ale ten sposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj super pomysł na przystawkę : pieczarki faszerowane z boczkiem. Przepis na faszerowane pieczarki: SKŁADNIKI - kilka dużych pieczarek - ser żółty - boczek wędzony - szczypiorek - sól, pieprz, papryka - białko jajka - bulion z kostki PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy, odrywamy nóżki. Do zagotowanego w garnku bulionu wrzucamy na kilka minut kapelusze- pieczarki po upieczeniu nie będą surowe w środku, ani wysuszone z zewnątrz. Nóżki pieczarek
Moje Kuchenne Rewelacjetutaj. Przepis na Farsz pieczarkowy przygotowałam specjalnie na warsztaty ” Ale jaja…”, które prowadziłam w Akademii Smaku w Trzciance. Farsz składa się z podsmażonych z cebulką siekanych pieczarek, żółtek, natki pietruszki, szczypiorku i majonezu Winiary. Ten pieczarkowy farsz jest bardzo smaczny, jest tylko delikatnie doprawiony solą i pieprzem z dodatkiem odrobiny majonezu. A przygotowanie tego farszu jest niezwykle(...)proste. Jajka faszerowane pieczarkami można również przygotować w kształcie myszek faszerując jajka od spodu, robiąc uszy z plastrów pieczarek, oczy i nos z kolorowego pieprzu i wąsy ze szczypiorku. Takie pieczarkowe myszki będą wtedy smakować dzieciom, podobnie jak jajka – myszki z sera i rzodkiewki. 6 jajek 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże zabraknąć na naszym stole gołąbków. Tym razem trochę nietypowych gołąbków, bo jarskich, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką. No i ten tłuszcz! 3 x olej rzepakowy- wykorzystałam olej do gotowania kaszy jaglanej, do duszenia pieczarek i do podsmażania gołąbków. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy(...)jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni! Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati i mięsem SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 marchewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRyba w pieczarkach... Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby. Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym. Zapieczone w piekarniku. Pyszna ryba nie tylko od święta. Polecam! Składniki: 500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza; 500 g pieczarek; 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki); Mąka(...)mące. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron. Usmażone ryby układać w naczyniu żaroodpornym. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na drugiej (lub umytej po smażeniu ryby) patelni wrzucić plasterki pieczarek, przyprawić solą i pieprzem i podsmażać, aż cała woda
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym...Smakowite makaronowe rurki oblepione pomidorowym sosem.Dodatek szynki drobiowej, pieczarek, czosnku i cebuli.Całość przykryta startą mozzarellą.A na wierzchu pietrszuka.Pycha!Składniki:200 g makaronu penne;200 g pieczarek;200 g dobrej jakości wędliny (u mnie szynka drobiowa);200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);2 średnie cebule;2 ząbki czosnku(...)startej mozzarelli;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron przełożyć do miski.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Szynkę pokroić w drobną kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Na rozpuszczonej na patelni 1 łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę
Gospodyni Miejskaczynię je co roku, zwykle na okres sylwestrowo-karnawałowy, choć raczej nie wyprawiam nic, czy też rzadko kiedy chadzam gdzieś.Najlepiej, kiedy w posiadaniu jest frytkownica. Wtedy smażenie pieczarek to pryszcz, ale można i poradzić sobie bez niej. Wystarczy garnek z grubym dnem i olej do głębokiego smażenia. PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE./ przepis Mamy;/ na słój(...)pojemności 3-4 litrów, można zrobić mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników ciasta 1,5 kg świeżych pieczarek 5-6 dużych cebul ciasto (można zmniejszyć ilość): 2 puszki jasnego piwa 3-4 szklanki mąki pszennej 5 jajek sól pieprz, mielona papryka słodka zalewa (ogólna proporcja, zwiększyłam ją dwukrotnie): szklanka octu 3 szklanki wody 1/3 szklanka oleju 2 liście laurowe
W kuchni Karmel-itkiKolejna propozycja dla miłośników pieczarek. Polecam gorąco!Składniki:2 jajka2 łyżki mleka2 łyżki mąkisól, pieprzkilka pieczarek1 cebulka3 łyżki tartego sera żółtegoszczypiorek lub zielona cebulkaewentualnie ketchupSposób przygotowania:1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.2. Cebulę siekamy w kosteczkę, obsmażamy na oleju i dodajemy pieczarki. Dusimy, aż pieczarki zmiękną, doprawiamy solą i pierzem do smaku.3. W międzyczasie białka ubijamy z solą, dodajemy(...)żółtka, mąkę, mleko i sól i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.4. Pieczarki z cebulą, które smażą się na patelni zalewamy masą jajeczną i smażymy, aż masa się zetnie.5. Następnie pomagamy sobie drugą patelnią, przekładamy omleta na drugą stronę, tak żeby pieczarki były na górze, posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy przykrywką. Kiedy ser się roztopi, omlet jest gotowy.6. Posypujemy szczypiorkiem
Kuchnia domowa AniUwielbiam zapiekanki, więc często przyrządzam je na kolację :-) Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszną zapiekankę z pieczarkami, papryką i serem mozzarella! Najbardziej lubię pieczarki na zapiekance, są do tego po prostu stworzone :-) Do tego papryka i cebula i ten delikatny ser mozzarella... mmm można się rozpłynąć razem z zapiekanką, która sama rozpływa się w ustach :-)Składniki:1 bagietka(...)cmpłaska łyżka masła2 łyżki olejupieczarki 250 g1 mała cebula1/2 małej papryki1 kulka sera mozzarellasól, pieprzzioła prowansalskieDo polania sos czosnkowy z TEGO przepisuWykonanie:Bagietkę przepoławiamy i smarujemy masłem.Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju aż cebula zmięknie, a woda z pieczarek odparuje. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki, a mozzarellę
Anielska Kuchnia Anichce mi się szukać przepisów, zastanawiać się nad wymyślnymi daniami. Wtedy robię to co wydaje mi się najwygodniejsze. Tym razem padło na schab, a że w lodówce były też pieczarki, więc powstał szybki schab z pieczarkamiskładniki600 g schabu bez kości250 g pieczarek2 cebulesól, pieprzpapryka w płatkacholiwa z oliweknatka pietruszki do podaniaprzygotowanieMięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Pokroić na cienkie plastry(...)mnie wyszło ich 8), posolić i popieprzyć. Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, obsmażyć kotlety ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni chwilę podsmażać pieczarki. Na dnie naczynia do pieczenia położyć część pieczarek, posypać cebulą, na tym ułożyć mięso, posypać je papryką
Stare Garyzachowuja strukture i smak miesnych kotletow."Swampignon" powstalo z polaczenia dwoch angielskich slow:swap-wymiana ,zamiana i Champignon-pieczarki.Technika przygotowania sklada sie z trzech prostych krokow:pierwszy to drobniutkie posiekanie pieczarek,drugi podsmazenie grzybow na masle lub oleju,trzeci, ostatni wymieszac je z mielonym miesem.PIECZARKI sa bardzo zdrowe i syte,zatem ten nowy trend pozwoli zminimalizowac ilosc weglowodanow i tluszczow(...)grupy B i D,dostarczaja takze spore ilosci cennego potasu,fosforu i miedzi.Do tego zawieraja wiele bialka i poprzez znaczne ilosci blonnika daja poczucie sytosci.Duet miesa mielonego z pieczarkami jest bardzo smakowity.To polaczenie mozna rowniez wykorzystac przygotowujac inne dania z udzialem miesa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese.Kotleciki sa wyjatkowo smaczne,sprobujcie sami.Skladniki:500 g pieczarek500 g miesa mielonego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pieczarki -pierwsze grzyby hodowlane po raz pierwszy pojawily sie w polskiej kuchni w XVIII wieku,najpierw na krolewskim stole Stanislawa Augusta,potem zadomowily sie na dobre .Pieczarki smakiem dorownuja jadalnym grzybom lesnym,a maja ogromna zalete-swieze mozna dostac przez caly rok.Sa lekostawne,zdrowe i niskokaloryczne.Czy po przygotowaniu nadal pozostana niskokaloryczne zalezy juz tylko od naszych dodatkow.W moich tlusty,ciezki(...)prostu twarozkiem.Sprobuj jakie sa smaczne.Skladniki:12 srednich bialych pieczarek100-120 g kremowego serka np.Philadelphia1 cebula1 zabek czosnku10 suszonych pomidorkow suszonych z zalewyrozmarynzielona pietruszkasol,pieprzgalazka pomidorkow koktajlowych-opcjonalnieWykonanie: oczyscic pieczarki,wykrecic trzonki trzonki grzybow,cebule i czosnek pokroic w drobna kostke.Cebule zeszlic na 1 lyzce oleju,za chwile dolozyc czosnek i w koncu posiekane trzonki.Podsmazyc.Przelozyc do miseczkina patelni ulozyc kapelusze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po gotowe Kiedyś nadejdzie jednak ten dzień i będę bardzo zadowolona z siebie…Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki:opakowanie ciasta francuskiegook. 400 g pieczarek1 cebulaok 150 g sera żółtegojajkoczarnuszka, mak lub sezam do posypania2-3 łyżki masła lub oliwa, sól, pieprz, tymianek (opcjonalnie, świeży lub suszony(...)Pieczarki myję i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce.Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie,dodaję pokrojone pieczarki i całość duszę aż pieczarki zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiam do wystygnięcia.Ciasto francuskie kroję na kwadraty (ponieważ kupiłam zrolowane ale jeśli jest w bloku to trzeba je najpierw rozwałkować
UgotujmyTo.plMuffinki z pieczarkami i żółtym serem to interesująca alternatywa dla tradycyjnych słodkich babeczek. Muffiny mają dość specyficzny smak szczególnie dla amatorów słodkich babeczek dla których muffinki na ostro mogą być nie do końca ciekawym połączeniem. Jednak są one na pewno ciekawą propozycją dla osób lubiących eksperymentować. Myślę, że warto spróbować muffinków w nowej, wytrawnej wersji, ponieważ może się okazać(...)niejednej osobie przypadną do gustu. Babeczki warto podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z Pieczarkami i Serem - Składniki: 2 jajka 340 g mąki pszennej 130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia pieczarek (lub 125 ml dobrej jakości oliwy) 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g pieczarek 100 g dobrej jakości żółtego sera łyżeczka
Słodka StronaSałatka ziemniaczana z pieczarkami i selerem...Ziemniaki i jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę.Półksiężyce z ogórków konserwowych i plasterki pieczarek.Wiórki selera konserwowego i drobno posiekany szczypiorek.A całość oblepiona majonezem i oprószona przyprawą do ziemniaków.Pycha! Składniki:5 dużych ziemniaków;300 g pieczarek;4 jaja;4 ogórki konserwowe;Słoik selera konserwowego (około 150 g);Pęczek szczypiorku;Majonez(...)vegety.Sposób przygotowania:Ziemniaki ugotować w mundurkach w wodzie z dodatkiem soli. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostę.Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę.Pieczarki dobrze umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pieczarki, oprószyć ulubioną przyprawą do zup i podsmażyć.Seler dobrze odsączyć na sicie i pokroić na drobniejsze kawałki.Ogórki pokroić
Gospodyni MiejskaUszka z pieczarkami...Bardzo elastyczne i idealnie miękkie po ugotowaniu ciasto.A do tego farsz z podsmażonych pieczarek z cebulą.Pyszne i niezastąpione w wigilijnym barszczu.Polecam! Składniki:Ciasto na uszka:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g pieczarek;1 cebula;4 łyżki oleju(...)Sól;Pieprz.Sposób wykonania: Pieczarki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać starte pieczarki i podsmażać przez około 10 minut, aż cała woda wyparuje. Tak przygotowany farsz przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.W miseczce (u mnie w misce
Gospodyni MiejskaBył już czerwony barszcz wigilijny na zakwasie, więc do kompletu muszą być też krokiety. Krokiety z pieczarkami, to nie jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy pierogi z kapustą i grzybami, to żeby nie dublować dań, barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto(...)naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Farsz 800 g pieczarek 100 g cebuli sól pieprz 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Panierka 1 jajko tarta bułka Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto
Kulinarne przygody Gatityjako dodatek do dań, a w tym daniu posypałam nim plastry pomidorów. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb, łosoś z piekarnika. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab z grilla lub schab grillowany z pietruszką. Marynujemy plastry schabu mieszanką oliwy(...)sosu sojowego i sosu piri piri z dodatkiem natki pietruszki. Na każdym plastrze pomidora układamy świeży rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Ostatnio mój sprzęt AGD powiększył się o nowy grill Flame Red Russel Hobbs, który ma dużą moc:1600 watów, funkcję jednoczesnego nagrzewania górnej i dolnej powierzchni , do tego grill ma sporą powierzchnię grzewczą, gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię