rewelacyjne muffinki zapakujcie sobie na drugie śniadanie do pracy. Są bardzo pożywne, naszpikowane superskładnikami i smakują cudownie. Dodatek tartych jabłek dodaje im pulchności a orzechy i bakalie - smaku i wartości odżywczych. Ponadto żeby było zdrowiej mąkę pszenną wymieszałam z pełnoziarnistą. Te muffinki nie tracą smaku nawet po kilku dniach więc możecie je śmiało upiec nawet na cały tydzień. Jest
Milion SmakówPrawdziwe ciasteczka owsiane bez zbędnych dodatków. Tylko płatki i ulubione bakalie. U mnie oczywiście bez rodzynek, ale za to z migdałami, orzechami, wiórkami kokosowymi, daktylami i jagodami goji osłodzonymi odrobiną miodu. Samo zdrowie! Ciasteczka z moimi modyfikacjami zainspirowane przepisem ze strony www.garnkofilia.blogspot.com
Milion Smakówjako tzw. śniadanie awaryjne, które jem gdy nie mam czasu przygotować nic innego. Najczęściej robię prostą, klasyczną granolę, na którą przepis znajdziecie na blogu wyszukując tytuł Domowa granola z orzechami pekan i syropem klonowym. Od czasu do czasu kombinuję jednak z innymi smakami. Granolę migdałową przygotowałam na bazie przepisu na Granolę Andy'ego Nigelli Lawson, dostosowując ją nieco
Milion SmakówPyszny i prosty mazurek, który oparty jest na białkach jajek i orzechach. Po tym jak został zrobiony u nas w domu pierwszy raz przepis zaginął i dużo czasu zajęło jego odnalezienie. Na szczęście teraz może wrócić na nasz stół - nie tylko na Wielkanoc. Ten przepis też idealnie komponuje się z przepisami na ciasta, gdzie zużywamy tylko żółtka jajek
Milion Smakówroku. Podczas tych ponad stu lat powstało wiele wariacji na temat tego co można dodać do oryginalnych składników jakimi początkowo były: jabłko, seler i majonez i nieco później orzechy. Moim zdaniem najlepszym uzupełnieniem klasyki jest rukola, która łagodzi nieco charakterystyczny smak selera i dodaje daniu nieco koloru
Milion Smakówmożna wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa dosłownie oznacza "lot z wiatrem" i bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu. Nadzienie to również klasyczne francuskie połączenie: ser brie i orzechy, które z ciekawości jaki to da efekt umieściłem właśnie w vol-au-vent, mimo, że raczej takiego połączenia się w restauracjach nie spotyka. Efekt jest godny polecenia ;) Danie może służyć
Milion Smakówsięga po kawałek tortu. Oczywiście, preferencje są różne - krem maślany, śmietanowy, a może mus czekoladowy lub owocowy? Lekki biszkopt lub jakaś cięższa baza, albo dla odmiany beza. Owoce, karmel, orzechy - możliwości dodatków są nieograniczone. Każdy, nawet największy wybredziuch, znajdzie coś dla siebie. Ale co z dziećmi? Nie dla nich nieporęczne trójkąty, wszystko brudzące i lepiące kremy. Zjedzą łyżeczkę, może
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZahamowany został także rozwój raka sutka w I stopniu klinicznym (do 3 cm) stosując miód pokrzywowy (miód + sok ze świeżej pokrzywy z dodatkiem zmiksowanych liści pokrzywy i orzecha włoskiego). Myślę, że taka kuracja przyda się każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie i po zimie wzmocnić i oczyścić swój organizm. Polecam Wam ten miód bardzo gorąco! Zachęcam
Zakątek rozkoszy kulinarnychjajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto, Ciasto zagnieść rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Schłodzić w lodówce przez około 40 minut. Ciasto formować rękoma w kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć (grubość około 5 mm), z jednej strony zanurzyć w cukrze brązowym. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wierzchnia strona z cukrem) i piec przez około
Zakątek rozkoszy kulinarnychZobacz także: Crumble z jabłkami Czarny Pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami Przepis bierze udział w akcji
KreatywnePinyDodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć lemon curd
zabawa smakiemcukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać
In my kitchenkalafiora w amarantusowej panierce z Mirabelkowego bloga Mirabelki Amarantusowo-nerkowcowe ciasteczka z kremem twarogowo-truskawkowym z bloga Healthy Dreams Natalii Wegańskie amarantusowe ciastka kiwi z morwą białą i orzechami macadamia z bloga Healthy Dreams Natalii Batoniki amarantusowe z bloga Delicious Titbits Asi W. Kulki zdrowia z amarantusem i awokado z bloga Jazzowe Smaki Pauliny Gruszeckiej Schabowy w amarantusie
Weekendy w domu i ogrodziejestem fanką kalafiora. Nie przepadam za nim, bo jakoś nigdy nie jadłam dobrze przyrządzonego i przyprawionego kalafiora. Niemal zawsze gotowany w całości, z bułeczką czy orzechami, tak naprawdę zawsze smakuje tak samo. Ale kiedy zobaczyłam propozycję „ryż z kalafiora”, nie mogłam się oprzeć i musiałam spróbować. Przepis, który dziś
Gotuj z Blue Ravenwielką pomarańczową dynię. Jak widać romantyzm bywa nieobliczalny no cóż. Szybko zabrałam się za jej przetwarzanie... Potraktowana została bardzo rygorystycznie, choć przyznam że to ciężki orzech do zgryzienia. Dynia stawiała opory, skóra była bardzo sztywna i twarda... Ostateczną walkę wygrałam jednak ja! Z dyni powstały 24 słoiczki pure idealne na zimowe dni. Pestki zostały starannie wydziobane, wylądowały
Kuchenne aromaty