z mielonym - 500 przepisów (strona:14/34)

Euro 2016: francuska zupa cebulowa 234

bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek

My Chcemy Jeść
Gołąbki w skórkach 261

Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż

Maminek kulinarny
Armeriter de lux (Bułkowy recykling de lux ;) ) 153

jednyj nazwie sie znojdōm 2 przeciwstawne wyrazy, to je oksymorōn; rechtory 5 bydōm 6 zachwycōne De lux tak po prołwdzie 7 to je ta zōłza, a jak jeszcze bydziecie mieli dō ni świyże pozimki, 8 to take śniołdanie straci sie, nim zdōnżycie dopić Wasza kawa. Co potrza? 3 stare b ōłki abo jak to niyftorzi gołdajōm: żymły (jak byjście mieli

Chop w kuchni
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 222

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych

Fabryka pomysłów
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 241

salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży, 2 pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 2 czerwonych cebul, 2 ząbków czosnku

Wyprawy kulinarne
Bombaj yellow ,curry 196

lodówki najlepiej na całą noc . Następnego dnia obieramy ziemniaki i cebulę , ziemniaki kroimy na kawałki takie same jak wcześniej kurczaka , cebulkę siekamy drobno . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , wrzucamy mieloną paprykę , mieszanki przypraw , cebulę i ziemniaki , smażymy krótką chwilę , mieszając żeby się nie przypaliło ( około 5-6 minut ) . Następnie dorzucamy kurczaka, solimy , zmniejszamy ogień , przykrywamy pokrywką i dusimy

Ogrodnik w podróży
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 251

skrobi ziemniaczanej 200 g miodu gryczanego 125 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków Sypkie produkty wsypać do miski, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać miód, wrzucić roztrzepane jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Wyrobić dobrze ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk

maniapieczenia
wiśnie i tarte orzechy laskowe czyli na szybko łatwe, smaczne ciacho... 176

szklanki, masło lub margaryna 8 dag, mąka krupczatka 1,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki

W Mojej Kuchni Lubię
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 192

łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka vegety- ewentualnie; ja mam własnej produkcji z mielonych suszonych warzyw, ziół i kurkumy - przepis niedługo! ;) *  w skład przyprawy "pieprz pomarańczowy" wchodzi: wysuszona i zmielona skórka pomarańczowa (50%), pieprz biały (20%), lubczyk (20%) i pieprz czarny

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane kremem z łososia 203

Składniki (na 4 porcje): 4 jajka ugotowane na twardo i ładnie przekrojone wzdłuż na połówki 2 nieduże plastry łososia wędzonego lub marynowanego ( gravlax ) - posiekane 1 łyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji

Kuchnia Prezydentowej
Wołowina z goździkami 231

aromatyczna 4-7 goździków (w zależności, jaki stopień natężenia goździkowego aromatu lubicie, ale zapewniam, że przy 7 aromat jest i tak ledwo wyczuwalny sól, czarny pieprz (najlepiej grubo mielony) woda do podlewania mięsa, najlepiej przefitrowana 1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Oczyszczamy z błon, ścięgien, kroimy w dużą kostkę (ok. 2x2 cm) lub kawałki.  2. W szerokim garnku

Kuchnia Prezydentowej
Kopytka z bobu w sosie mięsnym 267

Ciąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już

MarciochaKucharzy
Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką 165

sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru

Kuchenne Wariacje
Surówka z młodej kapusty 232

Składniki: 1/2 główki średniej młodej kapusty 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól (u mnie 1/2 łyżeczki) młoda kapusta sos surówka Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Natkę pietruszki drobno pokroić. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać (do rozpuszczenia się miodu), dodać

Kuchcik gotuje
Chleb mieszany owsiany 224

miski wsypałam: 4/5 szklanki mąki owsianej ( ja zmieliłam płatki owsiane - około 8 łyżek ), 1 i 2/3 przesianej mąki pszennej typ 650, 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 ( drobno mielonej ) i 1/3 szklanki otrąb pszennych. Całość zalałam 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody - wymieszałam. Ciasto jest lepiące, niezbyt luźne. Przykryłam miskę folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut

apetytnapieczenie