łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1/2 opakowania mrożonego szpinaku Poltino sok z 1/2 cytryny Krem: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu Dodatkowo: 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki wody garść truskawek garść poziomek Wykonanie: Zamrożony szpinak(...)czarnego bzu. Truskawki miksujemy z cukrem. 2 łyżki tej masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, mieszamy. Następnie dodajemy ją do zmiksowanych truskawek i miksujemy. W osobnej misce miksujemy mascarpone, stopniowo dodajemy do niego masę truskawkową z żelatyną, cały czas miksując. Ciasto nasączamy 2 łyżkami wody wymieszanymi z syropem. Wykładamy na niego krem truskawkowy, wyrównujemy. Wkładamy
Kulinarne przygody Gatitynatłuścić olejem, w dno i boki "wbić" ciasteczkowy spód. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 300 ml schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego mascarpone truskawki Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Powoli dolać chłodną, ale wciąż płynną czekoladę , cały
Słodkie inspiracjemniejszy od średnicy blatów biszkoptowych. Na tak przygotowany papier wylać masę pralinową, wyrównać, lekko ugnieść i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Krem oreo 250 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 8 pokruszonych (zmielonych ) ciastek oreo 1 łyżka cukru pudru(nie dodawałam ale można jeśli ktoś woli bardziej słodkie. Mascarpone i śmietanę zmiksować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwiórki oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Pianka truskawkowa: ok 500 g. truskawek 250 g. serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 4 łyżeczki. żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki mleka opakowanie herbatników (u mnie kakaowe) Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia(...)Umyte i pozbawione szypułek truskawki dokładnie blendujemy (można rozgnieść widelcem w przypadku braku blendera, ale wtedy pozostaną nam kawałeczki truskawek w piance). Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, a następnie zblendowane truskawki. Proponuję spróbować na tym etapie masy i jeśli dla kogoś okaże się zbyt kwaśna to dosłodzić. 2-3 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie
Cynamonowe szczęściewyskrobane ziarenka wanilii Składniki na ciasto: Krem do ciasta: 1 szklanka czarnej porzeczki (użyłam mrożonej) 1 szklanka jagód (użyłam mrożonych) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 7-9 łyżek naturalnego, płynnego miodu (użyłam wielokwiatowego) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią(...)Zdjąć z ognia odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte owoce zmiksować w blenderze. 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała. Do serka mascarpone dodać płynny miód, sok z cytryny, wymieszać mikserem na średnich obrotach. 8. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce (wkładamy do mikrofalówki na krótkie sesje po 10-15 sekund, wyciągamy, mieszamy
Mała CukierenkaPolecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tiramisu z rabarbarem i chałwą Składniki: około 300g podłużnych biszkoptów 500g serka mascarpone 300g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Do nasączenia: 125ml zaparzonej mocnej kawy 125ml likieru(...)rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odstawić mikser i wymieszać jeszcze szpatułką lub łyżką ( patrz FILM ). 3. Keksówkę o wymiarach 30x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów ( patrz
Mała CukierenkaTruskawki pokroić na kawałeczki i poukładać na masie serowej. Jogurt z galaretką przelać na truskawki. Włożyć do lodówki Polewa 300 gram truskawek 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mascarpone Truskawki zmiksować z łyżką cukru pudru i mascarpone. Polać schłodzone desery. Udekorować. Przechowywać w lodówce. Wszystkim Tatusiom tych małych bobasów i tych całkiem dużych, życzę samych radości
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzykrywamy pozostałym ciastem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 190*C i pieczemy na termoobiegu ok.12-15 minut (do suchego patyczka) . Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Dodatkowo: - 250g kremówki (schłodzonej) - 250g mascarpone (schłodzonego) - 2 łyżki pudru waniliowego lub cukier waniliowy - 1-2 batoniki snickers (każdy po 58g) pokrojone na mniejsze kawałki - kilka truskawek + czekolada do dekoracji (nie trzeba) Śmietanę wraz z kremówką(...)cukrem ubijamy na sztywno. Masa będzie dość gęsta. Dzięki połączeniu kremówki z mascarpone, masa śmietanowa nam nie spłynie. Do rękawa cukierniczego przekładamy masę śmietanową i dekorujemy przestudzone babeczki. Na każdej układamy kawałki snickersa i pokrojonych truskawek. Nasze muffiny dodatkowo polałyśmy także stopioną czekoladą. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżki. Masę bezową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy ją w 150°C przez około godzinę. Powinna być przyrumieniona i krucha. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystygnięcia. Serki mascarpone muszą być dobrze schłodzone przed rozpoczęciem przygotowań. W misce umieszczamy mascarpone i nutellę. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną czekoladę i całość miksujemy przez chwilę do uzyskania gładkiej
PatiGotujejajka 3 łyżki mleka 3 batoniki Milky Way Krem: 6 batoników Milky way 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 1,5 szklanki mleka w proszku 200 g serka mascarpone 1 śmietanfix Dodatkowo: batoniki Milky Way do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Każdy batonik dzielimy n a4 kawałki. Masło ucieramy z cukrem na gładką(...)wrzenia. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Następnie ściągamy krem z ognia, dodajemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Krem pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego kremu dodajemy serek mascarpone i śmietanfix. Miksujemy tylko chwilę do połączenia składników. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i kawałkiem batonika. Smacznego Artykuł Babeczki Milky Way pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujemąki 200 g masła 1 jajko 50 g cukru pudru 40 g drobnych wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem kokosowy 220 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 40 g drobnych wiórek kokosowych 35 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Dodatkowo 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Kruche ciasto Do przesianej mąki dodajemy pokrojone(...)piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia. Krem kokosowy Do schłodzonej śmietany dodajemy zimny serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, ekstrakt kokosowy i wiórki. Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżkach gorącej wody. Przestudzoną, ale wciąż płynną dodajemy do kremu
Wędrówki po kuchniSkładniki: makaron 1 opakowanie/parppadelle Czanieckie makarony, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, serek mascarpone 250 gram, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, jajka 10 sztuk na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule posypane cukrem do złocistej cebuli dodać wyciśnięte z praski(...)będzie gorzki umyty szpinak, odciśnięty z wody nożyczkami kuchennymi pokroić wprost do cebuli z czosnkiem, dodać kostkę rosołową, paprykę ostrą, podsmażać mieszając z 5 minut do szpinaku dodać serek mascarpone i na małym ogniu mieszając połączyć składniki, nie gotować makaron parppadelle ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie, ja gotowałam z 2 minuty dłużej, odsączyć na durszlaku i dodać
W Mojej Kuchni Lubięmielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego sok z cytryny do smaku KREM: 50 dag serka mascarpone 25 dag masy kajmakowej z puszki 200 ml dobrze schłodzonej kremówki opakowanie zagęstnika do śmietany łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO: słoiczek 340 ml domowej konfitury z czarnej porzeczki 20 dag masy kajmakowej(...)drobne pestki. Wszystkie składniki ponczu połączyć ze sobą. Posiekane orzechy wymieszać z płatkami migdałowymi. Ja orzechy wyłuskałam, uprażyłam na suchej patelni, otarłam ze skórki ściereczką i posiekałam. KREM: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęstnikiem, następnie delikatnie wymieszać z masą serowo kajmakową. SKŁADANIE TORTU: Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową konfitury
Kuchenne zapiski EdytyWykładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut w 180 st.C Krem kokosowy: śmietana 30% 300ml x2 2 białe czekolady 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych Śmietanę podgrzewamy do wrzenia, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie ubijamy(...)śmietanę, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej serek mascarpone oraz wiórki kokosowe. Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody Truskawki mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszając
Cynamonowe szczęściemąki pszennej 250 g masła 250 g śmietany 18% szczypta soli A na krem śmietanowy potrzeba będzie: 500 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Masło, mąkę, śmietanę i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką zagniatamy nasze ciasto chwilę. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto się chłodzi(...)jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 C, aż się zarumienią na złoto. Zostawiamy na kratce do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy. Z wystudzonych ciastek wyjmujemy foremki do rurek. […] Artykuł Rurki z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niunioki