z łososiem - 2967 przepisów (strona:46/198)

Roladki z łososia na parze 122

zrobiło się już na blogach, ja niestety daleko w tyle. Mam nadzieję, że w tym tygodniu wezmę się do pracy pod kątem zbliżających się wielkimi krokami Świąt. Roladki z łososia na parze to moja propozycja jest dla tych, którzy lubią dania z parowaru, a szczególnie dania z ryb. Moja potrawa nie wygląda jak typowe danie z łososia ze względu(...)kupiona w sklepie, natomiast pochodzi z naszych polskich jezior. Była mrożona, ale i tak smakuje o niebo lepiej niż „marketowa”. Lekko, smacznie, szybko i zdrowo Roladki z łososia na parze 500 g filetów z łososia bez skóry 2 marchewki 1 por (zielona część) sól, pieprz, tymianek przyprawa do ziemniaków ziemniaki Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem

Pieguskowa Kuchnia
Bajgle z wędzonym łososiem 210

Opis: Bajgle z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Idealnie nadadzą się również na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Składniki: 4 bajgle 250 g chudego twarożku 100 g wędzonego łososia 2 łyżki naturalnego jogurtu 3 łyżki posiekanego szczypiorku Rukola 1 limonka do skropienia łososia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do wysokiej miseczki wrzucamy(...)tego dodajemy jogurt naturalny oraz posiekany szczypiorek. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Przekrojone bajgle (dolą część) smarujemy przygotowanym twarożkiem. Następnie na to kładziemy wędzonego łososia, którego delikatnie skrapiamy sokiem z limonki. Na końcu na łososia kładziemy rukolę. Całość przykrywamy górną częścią bajgla. PS: Najlepszy łosoś wędzony do kupienia w sklepie frisco.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Muffinki z łososiem i pesto 143

Muffinki z łososiem i pesto to przepis, który znaleźliśmy niedawno z moim mężem w aplikacji odnośnie diet i zdrowego odżywiania. Przepis tak nam się spodobał, że babeczki goszczą na naszym stole co tydzień Jeśli lubicie łososia to na pewno Wam również zasmakują. Czekam na Waszą opinię w komentarzach(...)sera żółtego ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml maślanki 3 łyżki pesto z bazylii (Przepis) 1 jajko 100 – 150 g łososia wędzonego w plastrach 2 łyżki sezamu Przygotowanie: Ser żółty zetrzeć na tarce, a plastry łososia pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki przełożyć do dużego naczynia. Ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Łosoś fit 96

Uwielbiam szybkie obiady. Niewymagające wielu składników i zbyt dużego czasu przygotowania. Dlatego łososia chętnie kupuję i przygotowuję w wielu postaciach. Dzisiaj w lekkiej odsłonie. Składniki: łosoś fasolka szparagowa jajko 1 łyżka masła sól pieprz 2 łyżki octu Łososia solę i pieprzę. Smażę z obydwu stron na maśle. Fasolkę szparagową wrzucam do osolonej wody. Czekam aż zmięknie. Można użyć mrożonej fasolki(...)Łyżką mieszam w garnku tak by powstał wir. Delikatnie wlewamy jajko. Woda powinna się lekko gotować. Nie powinna bulgotać. Gotujemy jajko 2 minuty. Na talerz wykładamy fasolkę. Na nią łososia a na łososia jajko w koszulce. Smaczne. Artykuł Łosoś fit pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Tortilla z łososiem i sosem pistacjowym 142

Petarda! Najlepsza tortilla jaką jedliśmy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście łosoś, którego uwielbiam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ale ten sos pistacjowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania " class="wp-smiley" style(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 4 sztuki (2 porcje) Składniki: 4 placki do tortilli 150 – 200 g łososia 4 liście sałaty Sos: 6 łyżek oliwy 100 g obranych pistacji 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos zmiksować blenderem

KuchniaWeDwoje.pl
Tosty z łososiem i szpinakiem 196

jajecznicy najbardziej oklepane śniadanie na ciepło – postanowiłam to zmienić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tosty na bogato – z łososiem, szpinakiem i serem mozzarella. Ja takie połączenie składników najbardziej lubię, a Wam jakie tosty najbardziej smakują? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania(...)Ilość porcji: 4 sztuki (2 – 4 porcje) Składniki: 8 kromek chleba tostowego pszennego lub wieloziarnistego 100 g łososia 100 g szpinaku mrożonego 100 g sera mozzarella w kulce szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli Przygotowanie: Szpinak rozmrozić na łyżce masła i doprawić. Ser pokroić na 4 grube plastry. Chleb wysmarować szpinakiem, wyłożyć łososia i ser. Całość zapiec

KuchniaWeDwoje.pl
Łosoś z porem i czarnuszką, ryżem i rukola z suszonym pomidorem i olwikami 160

Rybki ostatnio u mnie, ale my bardzo lubimy więc dość często staramy się je jeść. Tak na szybko ten łosoś, bo czasu ostatnio brak, podsmażony por na oleju kokosowym, do niego czosnek, czarnuszka, i troszkę śmietanki, no i łosoś. Jako dodatek ryż i rukola z oliwkami i suszonym pomidorem :-). Udanego dzionka :-). Ja idę na zakupy :-) Składniki: około 400 g fileta(...)łososia 1 por 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki 30% czarnuszka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: ryż  rukola suszone pomidory oliwki czarnuszka Pora kroję, wrzucam na rozgrzany olej kokosowy, podsmażam. Łososia myję, odkrawam skórę, oprószam solą i pieprzem. Smażę razem z porem (pora zsuwam na jedną połowę patelni, a łososia smażę na drugiej), do pora dodaję czosnek

kruche babeczki
Makaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem 254

Makaron z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to wyjątkowo proste danie. Jeśli go nie znacie, to koniecznie spróbujcie, bo być może będzie to Wasz ulubiony makaron. Łosoś, koperek i kremowy serek to połączenie proste, ale przepyszne. Bardzo delikatne, a jednocześnie treściwe. Obiad świetny dla zapracowanych osób – przygotujemy go w mniej niż pół godziny, a składniki dostaniemy wszędzie. Makaron(...)wędzonym łososiem i kremowym serkiem: 250 g dowolnego makaronu (np. kokardki, tagliatelle, penne) 150 – 200 g wędzonego łososia (najlepiej kupić w kawałku) 4 łyżki kremowego serka kanapkowego (ok. 100 g, ja zazwyczaj używam serka z Piątnicy) 2 łyżki drobno posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku skórka z połowy niewoskowanej cytryny (przelanej wrzątkiem) sól morska świeżo

Poezja smaku
Łosoś zapiekany ze szpinakiem na pierzynce z cukinii 236

Łososia już łączyłam z wieloma dodatkami, dla jednych może za dużo dla innych może w sam raz. Jest to bardzo delikatna ryba z którą trzeba uważać żeby nie zabić jej smaku tylko wydostać go jeszcze bardziej. Połączenie szpinaku i cukinii idealne dla złamania ciut smaków koncepcja zapieczenia pod 3 serami :) Składniki 300-400 g łososia bez skóry (skórę zawsze można(...)odciąć a jeden kawałek łososia podzielić na dwa mniejsze) sok z cytryny 1 mała cukinia 1 mały ząbek czosnku drobno posiekany 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (+ opcjonalnie łyżka śmietany) 1 mała cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku drobno posiekany sól pieprz 1 kulka mozzarelli 1/2 sera camembert 100 g żółtego sera startego na grubych oczkach Łososia jeśli nie mamy podzielonego

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczony łosoś ze szpinakiem w słodko-pikantnym sosie 196

Pyszny i bardzo szybki przepis na łososia ze szpinakiem. W glazurze ze słodkiego sosu chili smakuje naprawdę wyśmienicie - wbrew pozorom bardziej słodko niż pikantnie, ale połączenie z cebulą i szpinakiem sprawia, że smaki świetnie ze sobą współgrają :)  Polecam miłośnikom ryb i tym, którzy wybierają lekką kuchnię. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia (bez skóry) 8 łyżek(...)Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Filet kroimy na cztery części . Każdą umieszczamy na kawałku folii aluminiowej.  Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym i polewamy dwoma łyżkami sosu chili. Na łososiach układamy cebulę i szpinak. Każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy jeszcze zawinięte przez 5 minut, po czym podajemy z ryżem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami 194

Klasyczne połączenie pieczonego łososia ze szpinakiem z dodatkiem sera sałatkowego. Łososia natarłam pieprzem cytrynowym, dzięki czemu nabrał dodatkowego cytrusowego aromatu. Dodatkowo upiekłam go ze skórą, co spowodowało, że był bardziej soczysty. 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok 300g) 450g liści szpinaku mrożonego 150g sera sałatkowo-kanapkowego 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól sok z cytryny suszone pomidory(...)BABECZKI: 1/2 szklanki suchego ryżu 1 duże jajko 50g sera sałatkowo-kanapkowego 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej

https:KKuchniaMniam
Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i łososiem 232

Ostatnio lubimy tego typu jedzenie - mieszanka pieczonych warzyw, ze świeżą sałatą, koniecznie z czymś gotowanym - tu soczewica i kuskus, z kawałkiem pieczonego łososia! Rany jakie to było pyszne! Pobudza kolorem, smakiem i aromatem - idealny comfort food na kapryśną pogodę za oknem. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Pieczone warzywa: 1 średni kalafior, 3-4 marchewki, 2 mniejsze czerwone cebule, 1 łyżeczka kuminu(...)łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki soli, 4-5 łyżek oleju Pieczony łosoś: filet z łososia, 1 duży ząbek czosnku, skórka starta z cytryny, 1/2 łyżeczki za'ataru, 1/2 łyżeczki soli, 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/3 szklanki czarnej soczewicy, 1/3 szklanki razowego kuskusu, bulion warzywny, mix sałat Sos jogurtowy: 7 łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżka tahiny

Plate of Joy
Łosoś teriyaki 114

Dziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach. Na 4 porcje: 4 filety z łososia ze skórą 3 łyżki sake 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy) 1.5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka wody Opcjonalnie olej do smażenia Spory(...)chlust sake też do smażenia Najpierw rozpuszczamy cukier w wodzie. Dodajemy sake, sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany

Smaki Przyprawy i Kolory
Łosoś zapiekany z koperkiem i śmietaną 168

zauważyliście, w ostatnim czasie dość często na moim blogu pojawiają się przepisy z wykorzystaniem łososia. Uwielbiam smak tej ryby :) Łosoś przygotowany w poniższy sposób jest soczysty, miękki i naprawdę świetny w smaku. Obowiązkowo rybę należy skropić sokiem z limonki lub cytryny. Łososia podałam z czosnkowymi, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi.  Składniki na 2-3 porcje: około(...)świeżego łososia 2 łyżki śmietany 18% sok z 1/2 limonki (ewent. cytryny) sól, pieprz koperek Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z limonki. Przekroić na 2 części (nie ma potrzeby usuwania skóry z łuskami, ponieważ po upieczeniu sama "odejdzie" od ryby). Na sam koniec posypać posiekanym koperkiem i posmarować śmietaną. Przygotowanego łososia zapiekać

Ugotować
Bliny ziemniaczane z łososiem 186

Cała prawda o rybach” to film, który warto obejrzeć zanim sięgniecie po ryby. Moje skojarzenie z tym filmem nie było bez powodu. Do dania użyłam wędzonego łososia, ale… atlantyckiego. Załóżmy, że zostały Wam jeszcze bliny ziemniaczane . Były już z jogurtem, więc tym razem proponuję bliny ziemniaczane z łososiem.     Składniki: - bliny ziemniaczane ( tu przepis ) * - łosoś wędzony atlantycki w plastrach(...)więc pozostaje mi tylko przybliżyć kolejny sposób ich podania. Tym razem możemy je wykorzystać jako przystawkę. Metalową obręczą wykrawamy koła jednakowej wielkości. Podgrzewamy na patelni, osuszamy na papierowym ręczniku. Łososia kroimy na cienkie, długie paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek rolujemy i wywijamy nadając im kształt róży. Układamy na blinach, ozdabiamy listkami mięty i gałązką koperku

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania