z łososiem - 2967 przepisów (strona:41/198)

Łosoś Teriyaki 174

Łososia w teriyaki jedliśmy w pewnej chińskiej knajpce. Podany był na sporej ilości ryżu z warzywami, posypany sezamem. Oj, pyszne to było i to bardzo. Po powrocie do domu przez kilka dni chodziła za nami chęć przygotowania takiego łososia w domu. I wiecie co? Udało się! Polecam. 4 filety z łososia 1/2 szkl. sosu teriyaki sok z 1/2 limonki(...)łyżki miodu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili 2 łyżeczki oleju sezamowego 1/4 szkl. ziaren sezamu Z umytego i osuszonego łososia wyjmujemy ości oraz wycinamy skórę. W misce mieszamy sos teriyaki, sok z limonki, miód, czosnek, imbir i chilli. Przygotowaną marynatą smarujemy łososia z obu stron. Odstawiamy na godzinę do lodówki

Smaki Na Talerzu
Śniadanie – tosty z łososiem i jajka w kokilkach 182

Jeśli zabrakło Wam pomysłu na śniadanie skorzystajcie z naszej propozycji na zdrowe, szybkie i bardzo smaczne śniadanie. Podamy na śniadanie- tosty z łososiem i jajka w kokilkach – będzie zdrowe, dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 w łososiu, tylko pamiętajcie aby wykorzystać do przygotowania tostów pieczywo razowe. Jajka w kokilkach to natomiast oryginalny sposób na przygotowanie jajek na twardo :) Sprawdźcie(...)będziecie zaskoczeni… przepis znajduje się poniżej. Tosty z łososiem – składniki 4 kromki pieczywa razowego 50g łososia serek śmietankowy do smarowania koperek odrobina mleka jajko masło Jajka w kokilach ze szpinakiem – składniki 100g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 50g sera żółtego szczypiorek sól pieprz masło Jajka w kokilach ze szpinakiem – przepis Szpinak myjemy i dusimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DOMOWE SUSHI W TORTILLI 161

osobiście uwielbiam sushi. Ale dziś nie będzie tradycyjnych sushi, a przekąski w tortilli a'la sushi. Można je skomponować według upodobań i gustów. Idealnie sprawdzą takie dodatki jak: łosoś wędzony lub grillowany, paluszki krabowe, awokado, ogórek, mango, liście sałaty, serek philadelphia oraz sosy: sojowy, chili i teriyaki. Warto też zaopatrzyć się w matę do sushi, gdyż ułatwia ona znacznie pracę(...)LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY   Składniki: 1 szklanka ryżu do sushi 5 szt. tortilli 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki soli 100 g łososia wędzonego 1/2 awokado 1/2 mango 6 listków sałaty 100 g serka philadelphia ogórek świeży sos sojowy sos teriyaki Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania ryżu do sushi. Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy

Kuchnia MagdaLeny
Żytnia tarta z łososiem i szpinakiem - idealnie kruche ciasto! 179

świętach  czas nieco ograniczyć słodkości i wrócić do zdrowej diety. Kończący się rok 2016 umiliłam sobie piekąc żytnią tartę z łososiem i szpinakiem. Pomysł na wytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻  Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście.  Łososia najlepiej przygotować(...)Spód podziurkować widelcem i podpiekać przez ok. 30 minut w temp. 190 stopni C. W tym czasie przygotować nadzienie. nadzienie ok. 250 g świeżego szpinaku 400 g filetów z łososia ząbek czosnku łyżka masła 100 g twarogu chudego czubata łyżka serka chrzanowego czubata łyżka mąki ryżowej 3 jajka odrobina mleka sól, pieprz, czosnek w proszku Na maśle podsmażyć czosnek, dodać

Kuchnia Ellie
Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami 269

Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami koktajlowymi, to kolejna propozycja na tą pyszną rybę. Ziołowo - czosnkowa marynata pięknie aromatyzuje rybę, a pomidorom nadaje charakteru. Łosoś pieczony w piekarniku jest delikatny, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Składniki: 0,3 -0,4 kg świeżego łososia 8 - 10 pomidorów koktajlowych 1 czubata łyżeczka suszonego oregano   (polecam  Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki(...)ziół prowansalskich   pół płaskiej łyżeczki suszonej bazylii 2 -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Łososia oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 - 3 kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory kroimy na pół i układamy obok łososia. Przygotowujemy marynatę. W tym celu w misce

Smak mojego domu
Grillowany łosoś na desce cedrowej z kardamonową glazurą 167

Połączenie trzech wyjątkowych smaków; syropu klonowego, pomarańczy i kardamonu pozwoli nam odkryć łosoś z grilla na nowo. A to wszystko wzbogacone zostało wyjątkowym aromatem dymu z drzewa cedrowego. Składniki: 1 deska cedrowa 1 filet z łososia 1/3 szklanki syropu klonowego ½ pomarańczy w plasterkach 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu ¼ szklanki wody sól pieprz Przygotowanie: Deskę cedrową przed użyciem moczymy przez(...)kardamon. Wyciskamy sok z plasterków pomarańczy i do całości dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minute często mieszając. Zdejmujemy z ognia. Łososia umieszczamy na desce cedrowej i doprawiamy solą i pieprzem. Umieszczamy deski z łososiem na ruszcie grilla i obficie nacieramy przygotowaną glazurą przy pomocy pędzelka. Grillujemy łososia około 10-12 minut

naRuszcie
Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry 263

ostatnio wzrosło spożycie ryb - zgodnie z noworocznym postanowieniem  - i dobrze, że się tego trzymamy :) Dzisiaj propozycja na kolendrowego łososia z przepyszną kapustą curry duszoną w mleczku kokosowym. Taką kapustę jadłam po raz pierwszy na warsztatach rybnych z Lidlem i Karolem Okrasą.  Robiłyśmy rybne burgery i jeden z kucharzy podpowiedział nam taki właśnie dodatek. Sama nie wpadłabym na takie(...)palce lizać :) Przepis na kapustę pochodzi z książki  Ryby są super wydanej przez  Lidla .  W oryginale jest podawana z sandaczem w majeranku.  Ja postawiłam na łososia, którego upiekłam z cytryną i kolendrą. Bardzo, ale to bardzo polecam Wam to połączenie :) SKŁADNIKI Ryba: 600 g fileta z łososia 1 cytryna sól morska pieprz cytrynowy kilkanaście gałązek kolendry

Moje Kuchenne Rewelacje
Łosoś z salsą cebulowo-koperkową 162

Pieczony łosoś z salsą cebulowo-koperkową to pomysł na szybki i smaczny obiad. Według mnie łosoś najlepiej smakuje, gdy jest przygotowywany w naczyniu żaroodpornym, ponieważ po upieczeniu jest zwarty i soczysty w smaku. Łososia z salsą cebulowo-koperkową możecie podać z ziemniakami jak i ryżem.  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg łososia ze skórą(najlepiej(...)cytryny) sól, pieprz salsa cebulowo-koperkowa 2 średniej wielkości białe cebule 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 4 łyżki mrożonego posiekanego koperku sól, pieprz odrobina oleju Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wystarczy go naciąć!). Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Przyprawionego łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200ºC  przez około

Ugotować
Grillowany łosoś na desce cedrowej z kardamonową glazurą 161

Połączenie trzech wyjątkowych smaków; syropu klonowego, pomarańczy i kardamonu pozwoli nam odkryć łosoś z grilla na nowo. A to wszystko wzbogacone zostało wyjątkowym aromatem dymu z drzewa cedrowego. Składniki: 1 deska cedrowa 1 filet z łososia 1/3 szklanki syropu klonowego ½ pomarańczy w plasterkach 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu ¼ szklanki wody sól pieprz Przygotowanie: Deskę cedrową przed użyciem moczymy przez(...)kardamon. Wyciskamy sok z plasterków pomarańczy i do całości dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minute często mieszając. Zdejmujemy z ognia. Łososia umieszczamy na desce cedrowej i doprawiamy solą i pieprzem. Umieszczamy deski z łososiem na ruszcie grilla i obficie nacieramy przygotowaną glazurą przy pomocy pędzelka. Grillujemy łososia około 10-12 minut

naRuszcie
Grillowany łosoś o zapachu kawy 163

Wiemy że połączenie kawy i łososia może brzmieć trochę dziwnie. Ale efekt tego połączenia jest bardzo pyszny. Jedyna właściwie bardzo ważna wskazówka dotyczy kawy. Wybierzmy do tego przepisu naszą ulubioną świeżą kawę w ziarnach. Ustawmy młynek do mielenia na najdrobniejszy poziom mielenia i zmielmy kawę dwukrotnie. Nie chcemy przecież fusów a kawę w proszku. Składniki: 4 filety z łososia(...)skórą gruba sól ½ szklanki drobno zmielonej kawy ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka białego pieprzu Przygotowanie: Łososia umieszczamy na namoczonej desce cedrowej skórą do dołu. Posypujemy solą. Pozostałe składniki mieszamy i nimi posypujemy łososia. Łososia grillujemy w średniej temperaturze około 15-20 minut. The post Grillowany łosoś o zapachu kawy appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Inny tatar z łososia 161

Tatar – podobno polskie danie. Ale tylko podobno. Zwłaszcza ten z łososia jednoznacznie kojarzy się z Azją. Połączenia smaków intensywne, świeże, docierające na samo dno kubków smakowych… Składniki: – 200g świeżego surowego łososia (1 słuszna porcja) – 1 mała cebula – 1 mały korniszon – 1 łyżka jasnego sosu sojowego – wasabi wg uznania – łyżka oliwy z oliwek(...)zamieniać, chyba, że na żółtko jajka, ale oliwa wydobywa smak łososia) – świeży lub marynowany imbir   Łososia oddzielić od skóry (pozbyć się także ciemniejszych części od strony skóry), pęsetą wyjąć ości, drobno posiekać. Cebulę także drobno posiekać, drobno pokroić korniszona. Można także dodać odrobinę startego świeżego imbiru (dla wrażliwych na ostre smaki – należy wtedy dodać mniej wasabi). Dodać

Pociąg Do Kuchni
Szaszłyki z łososia 229

kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia.     Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata(...)łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków   Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą

mojewypiekiinietylko
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 163

mimo że masło ostatnimi czasy jest trochę  pass é , ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, to uważam, że nic nie jest go w stanie w kuchni zastąpić.   Łosoś, którego Wam dzisiaj zaprezentuję, będzie niemal skąpany w maśle (dietetycy i kardiolodzy teraz łapią się za głowę...). Różowy filet owiniemy w pyszne domowe ciasto francuskie, cudownie się listkujące, o bogatym(...)ręcznikiem. Wrzuć na patelnię i duś, aż woda odparuje, a liście zmiękną. Dopraw wszystko gałką, solą i pieprzem. Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj. Następnie patelnię zdejmij z ognia. Łosoś: 600 g tuszy z łososia ciasto francuskie z przepisu powyżej (lub 1-2 arkusze gotowego ciasta) 1 żółtko świeżo wyciśnięty sok z cytryny kilka gałązek tymianku 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie

Food Square
Grilowany łosoś norweski podany na sałatce z kiełków słonecznika i owoców, z dodatkiem wytrawnych lodów szałwiowo- imbirowych 196

Łosos to bardzo popularna i smaczna ryba. Przygotowywałam go już na setki sposobów i zawsze , ale to zawsze wychodzi pyszny. Uwielbiam eksperymentować z łososiem, który daje nieskończoną ilość wariacji na jej temat. Tym razem postawiłam na bardzo oryginalne połączenie krótko grillowanej ryby w orientalnej marynacie z orzeźwiającą sałatką i wytrywnymi lodami szałwiowo- imbirowaymi z dodatkiem czerwonego pieprzu oraz orzeszków pini(...)prażonych w solonym karmelu. Całość wygląda i smakuje rewelacyjnie!  SKŁADNIKI (4 porcje) 600g filetu z łososia norweskiego  marynata dwie łyżki delikatnego miodu ( akacjowego, lipowego) sok i skórka otarta z 1/3 pomarańczy sok z połowy limonki 1 łyżeczka sumaku ( opcjonalnie) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka oleju z orzechów laskowych

DefinicjaSmaku
Filet z łososia na kanapkę marynowany w soli i czosnku 240

łosoś poddany obróbce termicznej nie należy do moich ulubionych, tak surowy, czy wędzony na zimno to coś co zawsze chętnie zjem :) Tatar z łososia i sushi z łososiem to jest to :) Bardzo lubię też gravlaxa, czyli łososia w stylu skandynawskim- tj. marynowanego w soli i cukrze z dodatkiem ulubionych przypraw. Dzisiejszy przepis to taka moja interpretacja gravlaxa, którą po prostu(...)uwielbiam :) SKŁADNIKI 500g filetu z łososia dobrej jakości (nie może być mrożony!) sól 2 ząbki czosnku świeżozmielony pieperz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z łosiosia dokładnie myjemy i kroimy na dwie równe części. Jeśli znajdziemy w w filecie ości należy je usunąć np. przy pomocy pensety. Dno niedużego naczynia żaroodpornego wysypujemy solą, układamy na niej pierwszą część filetu skórą do dołu. Mięso

DefinicjaSmaku