się na zupę dnia czyli barszcz ukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem
Marder&Marder Manufacturemąki 2 jajka 2 żółtka szczypta soli 3 łyżki oliwy odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta MÓJ FARSZ: 100 g szpinaku 100 g bryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka białego balsamicznego octu winnego 1 łyżeczka(...)minuty na ogniu. 2. Zdejmujemy z patelni (jeśli wytworzył się sok, szpinak należy lekko odsączyć na ręczniku papierowym) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce łączymy bryndzę, łososia i szpinak. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i w razie potrzeby solą i pieprzem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wybijamy do niego jajka i żółtka, oliwę i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto
Kuchnia Prezydentowejmnie coś jeść. Tyle, że teraz ja już nie jestem zaskoczona... :) Składniki (na 4 porcje): 4 jajka ugotowane na twardo i ładnie przekrojone wzdłuż na połówki 2 nieduże plastry łososia wędzonego lub marynowanego ( gravlax ) - posiekane 1 łyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz(...)smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia, 3 żółtka, serek, majonez, siekany koperek i sok z cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę, doprawić solą i białym pieprzem. 2. Nakładać do połówek jaj, nieco ponad wgłębienia po żółtkach. Udekorować gałązkami koperku, połówkami lub plasterkami pomidorków. Schłodzić
Kuchnia PrezydentowejPozostając jeszcze przez chwile w świątecznym nastroju, proponuję koreczki z przepiórczych jajek z sardynkami na ostro. Ja wykorzystałam kilka ostatnich sardynek w oleju, do reszty jajeczek użyłam nieco wędzonego łososia, ale myślę, że najlepsza będzie dowolna ryba wędzona lub w oleju, powinna być dość wyrazista. Smak ryby w otoczce z ostrej papryki łagodzi delikatne jajeczko przepiórcze i aromatyczny pomidor koktajlowy(...)mnie koreczki zniknęły pierwsze ze stołu. :) Składniki (na 3-4 porcje): 12 jajeczek przepiórczych 4 sardynki lub szprotki w oleju, ewentualnie wędzonego łososia 2 zielone ostre papryczki pepperoni lub duże chili 12 pomidorków koktajlowych lub cherry listki zielonej pietruszki 24 wykałaczki 1. Rybki odsączyć z oliwy, każdą pokroić na 3 równe części. Paprykę pokroić na krążki
Kuchnia Prezydentowejdużą ∅26 1 blat gotowego ciasta francuskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cukinia, pokrojona w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w półplasterki kawałek czerwonej papryki kilka plastrów łososia pokrojonych w małe kawałki 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone trochę grubo pokrojonego szczypiorku cytrynowy pieprz zioła prowansalskie pokruszony ser owczy typu roquefort lub inny (np. feta) siekana pietruszka trochę(...)miarki) wbić jajka, wlać śmietankę, doprawić sporą szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli i białym pieprzem. Dokładnie rozbełtać rózgą lub trzepaczką. 4. Rozłożyć do tartaletek farsz warzywny, ser i łososia, Zalać delikatnie sosem (chodzi o to, żeby sos nie wypłynął poza ciasto), wstawić do nagrzanego piekarnika na samo dno lub na pierwszy ruszt. Po 10-u minutach przełożyć tartaletki na ruszt
Kuchnia Prezydentowejdekoracja łyżeczka pestek słonecznika szczypta świeżo mielonego pieprzu poszatkowany szczypior- 2 łyżki- będzie to kilka liści/łodyg Do smażenia: kilka kropli oleju sezamowego- opcjonalnie Farsz: 20 g wędzonego łososia Dodatki: 10-15 ml sosu sojowego szczypta wasabi w proszku bądź odrobinka pasty-1/5 łyżeczki Przygotowanie: 1. Mieszać trzepaczką bądź widelcem wszystkie składniki na omlet 2. Smażyć na oleju(...)sezamowym na patelni grillowej na średnim ogniu pod przykryciem. Ostudzić 3. Na środek ostudzonego omletu nałożyć równomiernie łososia 4. Zawinąć 5. Pokroić w 1- 1,5 cm paski 6. Sos sojowy połączyć dokładnie z wasabi. 7. Jeść maczając omletowe sushi w sosie. Podawać ostudzone. Posypane po wierzchu ziarnami sezamu. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinypiątek na moich imieninach. Będzie garden party. Kto może wpaść - tego zapraszam ! :D Składniki: 2 opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku w liściach 250 g wędzonego łososia 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa 3 ząbki czosnku 2 śmietankowe serki 150 g gładkiego twarogu 1 pęczek koperku sok z połowy cytryny sól(...)Serki i twaróg dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy go na wystudzonym placku. Na serku równomiernie układamy plastry łososia. Zwijamy jak roladę. Roladę mocno owijamy folią do żywności. Chowamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy w grube plastry. Szpinak podsmażamy na maśle z ząbkami czosnku
Bon Appetit MałgorzatyMiałam pewne trudności z nazwaniem tej potrawy w końcu wymyśliłam taką, ponieważ "postumencik" pod łososia to mieszanka trzech gatunków ryżu, doprawiona i zapieczona. Na każdym postumenciku umieściłam rodzaj gniazda z wędzonego łososia, do środka którego wlałam sos tatarski. Całość wykończyłam ogórkiem konserwowym i świeżym koperkiem Mąż był zachwycony, a i mnie też przypadła do smaku. Prosta do zrobienia
Wiem co jemwielkanocną przystawkę proponuję przygotować jajka nadziewane musem z awokado w szaliczkach z wędzonego łososia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połówki jajek ugotowanych na twardo owinąć paskami wędzonego łososia i nałożyć na nie porcje musu z awokado. Dla lepszego efektu dekoracyjnego dodałam do musu troszeczkę żelatyny. Nie rozlewa się wówczas na boki i daje się ładnie wyciskać z worka
Wiem co jemtylko potrzeba. Metoda szybka i wygodna, i nic nie jest popryskane sokiem :) Na jedną kanapkę: 2 kromki chleba razowego prawdziwe masło do posmarowania kilka listków rukoli kilka kawałeczków wędzonego łososia sałatkowego 1-2 plastry cukinii odrobina oleju kilkanaście ziarenek granatu pieprz młotkowany do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, uciąć skośne niegrube plasterki, posmarować olejem i zgrillować na patelni. Rukolę opłukać, osuszyć(...)ręczniku papierowym. Granat umyć, delikatnie obrać i uważając na wszędobylski sok wydłubać ziarenka. Pieprz grubo rozgnieść w moździerzu. Kromki chleba posmarować masłem, obłożyć listkami rukoli i kawałkami łososia. Na to położyć grillowaną cukinię. Po wierzchu posypać ziarenkami granatu i pieprzem. Przykryć drugą kromką chleba. Zjeść z apetytem
Kuchenne zapiski Edytykwestii? Lepszy taki drewniany, z bali, murowany? A może lepiej zostać w mieszkaniu w bloku? :) Potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego 200 g szpinaku 200 g fety 150 g wędzonego łososia 2 łyżki masła + masło do posmarowania foremek 1 łyżka śmietany 20 g obranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Smażymy na maśle, dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy pieprzem i lekko(...)francuskie kroimy w kwadraty i wykładamy nim posmarowane masłem foremki do babeczek, tak aby ciasto wystawało ponad nie. Wkładamy do środka łyżkę szpinaku, kosteczkę lub dwie fety oraz trochę łososia. Posypujemy pokruszonymi pistacjami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnia na około 15 minut. Pod koniec, aby się nie babeczki przypaliły, wyłączamy górną grzałkę i zostawiamy tylko dół. Smacznego
Marder&Marder ManufactureSzybko, łatwo i smacznie :) Idealna rolada na karnawałowy, świąteczny stół czy okazjonalne spotkanie w gronie znajomych :) Składniki: Łosoś wędzony - 200g - 250g opakowanie mrożonego szpinaku - 450g 2 opakowania serka naturalnego typu Almette - 400g (łącznie) 3-4 ząbki czosnku 50g masła 4 jajka sól i pieprz Przygotowanie: Czosnek drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać szpinak (może być zamrożony(...)papier (nie smarować tłuszczem) na dużej formie z piekarnika. Piec ok 10-15 minut w temperaturze 160 stopni, Na lekko przestudzony szpinak wyłożyć i rozsmarować serek, na który położyć łososia. Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki na ok 1-2 godziny przed podaniem. SMACZNEGO
ChilliJemyMoja ulubiona ryba, bardzo ładnie wygląda w towarzystwie kolorowych dodatków :) Uwielbiam<3 Składniki: 150g wędzonego łososia mała cebula żółta papryka pomidor główka sałaty ser pleśniowy (u mnie camembert ok 120g) ok 20 ml oliwy pietruszka, bazylia, papryka ostra w proszku, sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Paprykę, pomidora i cebulę pokroić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki(...)Łososia podzielić na mniejsze płaty. Ser pokroić w plastry. Oliwę połączyć z cytryną (do smaku) i dodać przyprawy. Wymieszać. Składniki połaczyc i skropić przygotowanym sosem. Smacznego
ChilliJemypropozycja to lekka sałatka, która nie tylko będzie stanowiła przekąskę, ale doda jednocześnie energii na cały dzień pracy (aż do obiadu oczywiście :) ). Składniki: garść mieszanki sałat ok 50g wędzonego łososia garść kukurydzy pokrojony pomidor ok 10-15 całych czarnych oliwek 3-4 łyżki oliwy pieprz bazylia oregano zioła prowansalskie Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę wyłożyć na dno pojemnika(...)nią wkroić pomidora, wsypać odsączoną kukurydzę oraz oliwki. Łososia poporcjować. W oddzielnej miseczce połączyć oliwę z przyprawami. Najwygodniej jest ją przelać do mniejszego pojemnika i połączyć z sałatką tuż przed podaniem. Uwielbiam takie lunch boxy Smacznego
ChilliJemysię mięsa, łososiowo dzień witamy :) Zdrowo i smacznie - polecam. Fajna na przekąskę w pracy, ale również na wczesna kolację w domu lub lekki obiad. Składniki: 150g wędzonego łososia (u mnie z czarnym pieprzem) 100g sera pleśniowego camembert 100g sera Feta czerwona papryka 150g szpinaku świeżego Baby pieprz oliwa pół łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Szpinak myjemy(...)osuszamy.Wykładamy na talerze. Paprykę kroimy w plastry. Ser feta drobimy i razem z papryką również układamy na talerzach. Ser pleśniowy przecinamy w plastry. Łososia wykładamy na wierzch (ręcznie rwiemy). Przygotowane składniki skrapiamy przygotowaną oliwą (2-3 łyżki), wymieszana z sokiem z cytryny oraz pieprzem. Smacznego
ChilliJemy