z łososiem - 2967 przepisów (strona:119/198)

Smacznie w "Rybnej chacie" 202

Dwóch przesympatycznych właścicieli zawsze służy pomocą przy wyborze ryb, bo wybór trzeba przyznać jest trudny.W menu znajdziecie między innymi okonia, pstrąga, dorsza, halibuta, karpia, sandacza, sielawę czy też łososia. Chciałam też podkreślić, że do smażenia ryb używany jest tylko i wyłącznie olej palmowy, który jest regularnie wymieniany. Pewnie dlatego w powietrzu nie unosi się smrodek przepalonego oleju, który niestety czuć(...)możemy zamówić frytki lub chrupiące podpiekane ziemniaki. Przed daniem głównym można tez spróbować pikantnej zupy rybnej, idealnej na nadchodzące chłody. W menu jest też sandacz i łosoś w galarecie oraz ryba  po grecku. Bardzo mi się spodobało proste menu, właściciele skupiają się przede wszystkim na jakości, a nie na ilości dań w karcie.    Smażony halibut "Rybna chata

Kulinarne przygody Gatity
Rolada szpinakowa 191

Składniki : 40 dag szpinaku - może być mrożony 4 jajka 4 płaty łososia 1 serek Almette śmietankowego smaku 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz olej lub masło do smażenia szpinaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku(...)Wyjąć, ostudzić i przełożyć na folię aluminiową w której będziemy przechowywać roladę Przestudzony płat szpinaku smarujemy delikatnie serkiem i na niego układamy cienkie płaty  z łososia Teraz zwijamy ostrożnie węższym końcem (tym co ma 24 cm), lekko dociskając i tak by cieńszy koniec rolady był na wierzchu- wtedy nie będzie się rozwijać Całość zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy

Proste Potrawy
Lajcikowy Obiadzik 296

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I SER PLEŚNIOWYM Z TRUSKAWKAMI sałata lodowa pomidorki koktajlowe łosoś wędzony ser brie lub camembert  pół szklanki truskawek lub sos żurawinowy Sos Winegret: pół cebuli 2 łyżki oleju 3 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku

NaKońcuJęzyka
Menu sylwestrowe 154

starannie dobrane menu i drinki potęgują zabawę do niezapomnianej nocy! Jako przekąski proponujemy parówki w cieście francuskim, roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiemlub szpinakowe naleśniki z serem i łososiem Dla pań ceniących świeże witaminy proponujemy sałatke z rukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami, czy spring rolls’y Dania na ciepło to pierożki zciasta francuskiego

Kolizje Smaków
Szybkie Wielkanocne pasty do jajek 283

solą i ziołami- pomidory są z zalewy,więc są już dosyć mocno doprawione. Pastę wstawiamy na 15 minut do lodówki Pasta łososiowa z kukurydzą Składniki: 100g serka naturalnego 90g łososia w sosie własnym 4 łyżeczki kukurydzy 6 oliwek 1/4 cebuli pieprz odrobina soli  Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, dodajemy rozgniecionego widelcem łososia, serek, przyprawy. Wstawiamy na 15 minut

kuchnia do kwadratu
Suszki, suszki po raz enty! 142

tutaj. Tym razem przygotowałam je troszkę inaczej dzięki paczce przesłanej od Kuchnie Świata (o paczuszce pisałam tutaj). Wyszło cudowne, przepyszne i na pewno do powtórzenia. :) Składniki: 2 torebki ryżu łosoś paluszki krabowe awokado ogórek serek philadelphia glony wasabi sos sojowy marynowany imbir różowy zaprawa do ryżu cukier Wysypujemy ryż z torebek i płuczemy go aż woda będzie przejrzysta. Ryż gotujemy(...)Dodajemy zaprawę (2 łyżki) i cukier (1 łyżeczka). Całość dokładnie mieszamy. Na glonach rozkładamy ryż, zostawiając 1,5cm wolnych glonów z jednej strony. Następnie układamy składniki (u mnie połączenie łosoś lub paluszki krabowe + awokado + ogórek + serek). I rolujemy. Kroimy na mniejsze kawałki (grubość ok 5 cm). Podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem mrynowanym. Pyszniutkie! Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem 294

kolorowa sałatka. Piotrek ma talent do przygotowywania pysznych, a jednocześnie miłych dla oka sałatek. Pokazał na co go stać na spotkaniu blogerów w Poznaniu, jego kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się najładniejsza, do tego elegancko i czysto podana.Został nagrodzony zestawem soków. Zobaczcie sami: Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami . Potrzebujemy: 10 plasterków suszonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Menu sylwestrowe - propozycje 292

którym może znajdziecie coś dla siebie: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką Pieczone pierożki z wytrawnym farszem  Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem   Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną   Chińskie pierożki Roladki z wędzonego łososia Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw Polecam także przejrzenie przepisów na SAŁATKI

Pasja Smaku
Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką 350

składnik pikantnej meksykańskiej pasty  guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą Pyszne Wielkanocne Jajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem 383

żółtkiem, siekanym szczypiorkiem i odrobiną majonezu jest świetnym składnikiem farszu do jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba w mleku kokosowym- fish with coconut 164

jest ostra- jak dodamy za dużo możemy nie zjeść :)  )Smażymy 1 minutę  Dodajemy bullion kurczakowy, kaffir liście, mleko kokosowe. Trzymamy ok 1 min do połączenia składników. Dodajemy łososia. Trzymamy od momentu zagotowania ok 2-3 min.Teraz dodajemy krewetki sos sojowy I rybny. Trzymamy minute I zabieramy z gazu. Jeżeli będziemy trzymać dłużej- nasze krewetki będą twarde.  Gotujemy

Smaki Edyty
Maki-Sushi 204

paluszki krabowe, ogórek I szczypior.Z pomocą maty zaczynamy zwijać. Zawijamy matę, a gdy dojdziemy do ryżu-"odwiajmy " mate w drugą stronę- nie przestając rolować naszego sushi. Drugie sushi wykładamy łososiem wędzonym, ogórkiem I szczypiorem.Po zrobieniu rolek, wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Kroimy na małe rolki. Do sushi dodajemy sos sojowy , imbir I wasabi. Polecam I życzę smacznego

Smaki Edyty
Małe kanapeczki z pastą łososiową - mój pomysł na wieczór Halloween 171

mój pomysł na wieczór Halloween. Będą to małe przekąski w formie kanapeczek z pastą jajeczno-łososiową.      Składniki : * ulubiony chleb tostowy * salami w plasterkach  * 2 jajka * łosoś wędzony na zimno w plasterkach  * majonez * sól , pieprz * szczypiorek * oliwki * wykałaczki    Przygotowanie : Jajka pokroić w małą kostkę. Łososia porwać na mniejsze kawałki , posiekać. Wymieszać razem z majonezem

Magiczne Życie Marty
Papardele ze szpinakiem plus olej kokosowy zdrowy-olej.pl 142

makaronu* łyżka oleju kokosowego* mrożony szpinak* 3 łyżki serka śmietankowego* sól, pieprz, gałka muszkatołowa * ewentualnie wędzony łosośPrzygotowanie : Rozpuścić olej, wrzucić szpinak i poddusić razem z przyprawami. Dodać serek, łososia i wymieszać. Wyłożyć na makaron. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zapraszam Was do sklepu ze zdrowymi olejami oraz FB sklepu

Magiczne Życie Marty
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 155

ogórki zielone 6 łyżek octu winnego 4 łyżki miodu pęczek posiekanego koperku sól, pieprz do podania: żytni chleb cienko porkojony 12 łyżek śmietany ukwaszonej (najlepiej 36%) 100g kawioru z łososia sól, pieprz Przygotowujemy "brązowe masło", czyli rozpuszczamy masło na delikatnym ogniu, a gdy jest płynne, zwiększamy ogień tak, aby masło zrumienić, uważając by go nie przypalić.  Poszarpane mięso pstrąga(...)mniejsze kromeczki. Każdą smarujemy śmietaną ukwaszoną, na wierzch układamy odcedzoną sałatkę z ogórka. Okrasę kroimy na równe kawałki i układamy na ogórkowej sałatce,a wierzch ozdabiamy  kawiorem z łososia, który podkreśla smak powstałej przystawki / przekąski. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki