z kokosem - 4139 przepisów (strona:40/276)

Racuszki twarogowo kokosowe 210

Kokos to orzech, który swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym – zwłaszcza rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. Może być bazą do mas i kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się(...)także jako panierka do kotletów, czy ryb. Ponadto kokosy można łączyć z ziemniakami czy ryżem. Wspaniele komponują się też z twarogiem. Racuszki twarogowo kokosowe. Składniki : - 900 g twarogu tłustego - 6 dużych jaj - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki wiórków kokosowych - esencja waniliowa - olej kokosowy - opcjonalnie cukier z wanilią/stewia lub ksyloitol - szczypta soli Dodatkowo: - do oprószenia cukier puder

mojewypiekiinietylko
Szybki piernik 169

innego dżemu) 2 łyżki kakao Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła lub margaryny 3 łyżki kakao Dodatkowo:  kolorowa posypka, wiórki czekoladowe lub kokos do dekoracji Wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą, cukrem, kakao, przyprawą do piernika i solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko, olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy(...)wolnym ogniu do czasu, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao i mieszamy rózgą do powstania gęstej polewy. Polewą  dekorujemy piernik, posypujemy wiórkami czekolady lub kokosu. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Tort z wkładką kokosową 259

przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić, a następnie przekroić na dwa blaty. 2. Upiec blat kokosowy: Białka ubić na sztywno z cukrem, na koniec dodać kokos i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 15-20 minut w 180 st.C. 3. Zrobić krem: 1/2 litra mleka zagotować, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i resztę mleka, wlać(...)wkładka kokosowa, 1/2 białego kremu, biszkopt kakaowy posmarowany od spodu dżemem porzeczkowym. Nasączyć biszkopt kakaowy. Tort posmarować masą czekoladową, udekorować wedle uznania, u mnie odłożone 3 łyżki białego kremu, kokos, posypka czekoladowa. 6. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
ciasto orzechowo kokosowe z ananasem 314

szpatułką. Przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto z kokosem: 200 g wiórek kokosowych 4 białka 210 g cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując(...)wystudzony budyń. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę ananasy. wykonanie ciasta: Na jeden z blatów orzechowych wykładamy 1/2 część masy. Przykrywamy ją ciastem z kokosem. Następnie wykładamy pozostałą część masy i układamy drugie ciasto z orzechami. Całość polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Budyń owsiany 140

przygotuję rano. Tym razem zaplanowałam przepis z owsianką w roli głównej. Nie była to jednak taka zwykła owsianka. Powstał z niej delikatny i bardzo syty budyń, do którego dodałam kokos o orzechy włoskie. Niebo w gębie, jestem przekonana, że z owocami, jest jeszcze lepsza! Spróbuj i Ty! Jest wiosna, czas na fit śniadanka! Budyń owsiany / 1 porcja Składniki: 5 łyżek(...)cukier. Całość gotujemy na małym ogniu, aż płatki rozpadną się i owsianka zgęstnieje. Owsiankę miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania konsystencji budyniu. Przelewamy do miseczki. Posypujemy orzechami włoskimi i kokosem. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno

Moja smaczna kuchnia
Domowa czekolada wysokobiałkowa 213

odmawiać sobie słodkości :) Składniki : -> 30g oleju kokosowego -> 15g masła migdałowego/orzechowego/tahini -> 10g odżywki białkowej -> 1 łyżeczka kakao -> ½ łyżeczki miodu Do dekoracji : jagody, suszone morele, kokos, płatki owsiane Wykonanie: W gorącej kąpieli rozpuszczamy olej kokosowy. Gdy będzie już płynne dodajemy masło i na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzamy do ich połączenia. Następnie wsypujemy odżywkę białkową oraz(...)kakao. Mieszamy ze sobą. Na dno formy wsypujemy płatki owsiane, zalewamy masą, wierzch dekorujemy jagodami oraz kokosem. Wkładami do zamrażalnika na minimum 1-2h. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pleśniak z makiem i kokosem 233

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego Dodatkowo: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 puszka gotowej masy makowej (400g) 200 g kokosu Na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody              Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części(...)blaszce (24x36 ) wyłożonej papierem do pieczenia.  Na pierwszej warstwie ciasta rozłożyć masę makową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, połączyć z kokosem,rozprowadzić jako kolejną warstwę. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Wszystkie składniki polewy ogrzewać w naczyniu na małym ogniu, mieszając, aż do uzyskania

Praktyczna pl
Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi 139

był strzał w dziesiątkę! Chrupiąca z zewnątrz, złocista, polana syopem klonowym, posypana kokosem i orzechami włoskimi pieczona owsianka. Niezwykle delikatna w smaku, zawiera wszystko to, czego pragnie się najczęściej na śniadanie. Bardzo syta, po upieczeniu można ją pokroić i praktycznie wygląda jak zdrowe, przepyszne ciasto! Jest rzeczywiście wyjątkowa w smaku, a dzięki syropowi klonowemu niezwykle wilgotne i błyszcząca. Idealne śniadanie(...)nadchodzący weekend! Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi / 2 porcje Składniki: 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego 1 jajko masło do wysmarowania formy do dekoracji orzechy włoskie wiórki kokosowe  syrop klonowy Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Pieczemy w temp

Moja smaczna kuchnia
deser serowo-kokosowy z jagodami 158

lubicie grudek to użyjcie mielonego) 280 g serka Danio waniliowego 3/4 szklanki mleka 3 duże łyżki wiórek kokosowych łyżka cukru 6 łyżek konfitury jagodowej 9 podłużnych biszkoptów Kokos zalać mlekiem, dodać cukier i powoli gotować kilka minut aż wiórki naciągną trochę mleka. Odcedzić (mleko zachować) i wystudzić. Ser, serki i kokos zmiksować. Sześć biszkoptów przekroić n połowę, nasączać w wystudzonym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
JAGLANY DRIP CAKE Z BAKALIAMI – BEZLUTENOWY , BEZLAKTOZOWY, BEZ CUKRU – przepyszny! 165

suszone daktyle – 100 g * suszone figi – 50 g * nerkowce – 70 g * orzechy włoskie – 30 g * chia – 1 łyżka * sezam – 1 łyżka * kakao i kokos do obtoczenia POLEWA: * karob ( mączka z chleba świętojańskiego ) – 1 łyżka * olej orzechowy – 25 g * cukier brzozowy / ksylitol – 20 g * woda – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle(...)lodówki na ok. 2 godziny. PRALINY: Namoczone wcześniej w ciepłej wodzie daktyle odsączamy i miksujemy razem z orzechami oraz nasionami chia i sezamu. Z masy formujemy pralinki, obtaczamy w kokosie. POLEWA: Podgrzewamy olej orzechowy, dodajemy karob, cukier brzozowy oraz wodę – wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli jest taka potrzeba zwiększamy ilość wody ). CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto oblewamy polewą i dekorujemy pralinami

Ostra na Słodko
Kokosanki 159

lubi kokos? Ja! I ty też na pewno 👍 więc częstuj się 😁 Składniki na ok 20 duzych kokosanek: 200 g wiórków kokosowych 50 g masła 2 białka 100 g cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy wiórki kokosowe, zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając. Ubite białka mieszamy łyżką(...)zimnym kokosem. Wykładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok 10-15 min. na złoty kolor w temperaturze

Życie zaczyna się w kuchni
Batoniki w 4 smakach ;) 152

trudnego. Może być zarówno słodko, jak i zdrowo;) Zastanawiacie się też pewnie skąd te 4 smaki w nazwie. Ano już odpowiadam – w batonikach daje się wyraźnie wyczuć kokos, słonecznik, orzechy oraz kakao. Z proponowanych przeze mnie proporcji zostanie Wam co prawda odrobinę więcej ciemnej masy, ale już podpowiadam co z nią zrobić – trufelki. Wystarczy nadać im okrągły kształt(...)łyżki stopionego oleju kokosowego (resztę odkładamy). Wszystkie składniki łączymy ze sobą do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Odkładamy do lodówki na około 20 minut. Ziarna słonecznika oraz 4 łyżki kokosu mielimy na pył. Łączymy w małej miseczce z pozostałymi wiórkami kokosowymi i migdałami. Dodajemy miód oraz 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego, wyrabiamy. Ciemną masę wyjmujemy z lodówki. Część wałkujemy pomiędzy

Smaki Na Talerzu
Orzechowo- kokosowe bajaderki jaglane 211

ciacho, tam ciastko, tu jeszcze coś... Dlatego jak tylko kiedyś zobaczyłam filmik na społecznościowym profilu portalu Przyślij Przepis o jaglanym rafaello, wiedziałam już że muszę je zrobić! Choć kokosu miałam tyle co do środka, migdałów całkowicie zabrakło, to stworzyłam własną wersję z dodatkiem orzechów włoskich. Przez noc się schłodziły, a do porannej kawy były niczym marzenie. Uzależniające- dodać należy ;) Składniki(...)sztuk: 1 woreczek kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki masła kokosowego 2 łyżki syropu klonowego 100g kokosu ok 30 malutkich połówek orzechów włoskich 40g mielonych orzechów włoskich  Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przesypujemy na siteczko i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym, nieprzywierającym dnem, zalewamy mlekiem i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego 176

Kokos - egzotyczny owoc, który bardzo często pojawia się w różnych produktach spożywczych od ciast zaczynając, przez formę dodatku do dań, aż na uwielbianych szczególnie przez dzieci słodyczach kończąc. Przybiera różnorodne formy w gastronomicznym świecie, najczęściej kojarzony z dodatkiem kulinarnym. Jest to jednak dodatek bardzo zdrowy, a sam owoc w całej okazałości niezmiernie wartościowy. To samo można więc powiedzieć o oleju(...)zakochać ! Olej kokosowy od dawna zajmuje pierwsze miejsce pośród wszystkich  balsamów,  których używam. Panowie też mogą się z nim zaprzyjaźnić i używać go po goleniu. W kuchni kokos używam także bardzo często w postaci mleczka kokosowego. Najczęściej kupuję w puszce, ale takie, w którego skład wchodzi tylko woda i miąższ kokosowy. Mleko w puszce powinno być gęste

Moja Mama Gotuje
Pączki ze starych archiwalnych przepisów. 197

Rączka, kreple są z pudrem, a pączki z lukrem, taka między nimi różnica. Co z czekoladą i innymi ozdobami już nie powiedział. Z tradycyjnym lukrem nie lubię, ale uwielbiam kokos i dla niego jestem w stanie przełknąć tę odrobinę ,,szkiełka''.  😋 Sok z cytryny mieszamy z pudrem, masa powinna być rzadkawa. Maczamy delikatnie w lukrze ciepłe pączki, a następnie obficie(...)posypujemy (lub też maczamy) w wiórkach. Gdy zaczynają stygnąć po domu unosi się cudowny zapach cytryny i kokosu. 😊 Pączki mają w sobie niewiele cukru, jednak dzięki temu dekoracja jest bardziej wyczuwalna i wydaje się, że ma jeszcze więcej mocy. Kto chce może nadziać sobie dżemem czy innym przysmakiem, ja należę do lobby bez nadzienia. 😉 Pączki są jak watka, delikatne puszyste

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania