Potrzebujesz: 1 kg sera białego (w kubełku taki aksamitny, lub zwykły przemielony przynajmniej 2 razy) półtłustego pół kostki masła 6-8 jajek 30 dag cukru 2 łyżki kaszy manny Co robić? 1. Nagrzać piec do 160 C góra dół 2. Utrzeć żółtka z cukrem do białości, jak kogel-mogel 3. Dodać miękkie masło i dalej mixować 4. Zwolnić obroty mixera
Matka Żywicielkachyba taki czas poświąteczny. Składniki: - 0,75 kg twarogu trzykrotnie zmielonego; - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków; - 5 jajek; - 125 g masła w temperaturze pokojowej; - 4 łyżki kaszy manny; - 1/2 opakowania budyniu waniliowego; - 1 szklanka śmietany 36% - małe opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie: Masło utrzeć do puszystości, dodawać partiami twaróg ucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem(...)puch, dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki
dom-agi.plpewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny- mała główka kapusty (ok. 700g)- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- 2 jajka- 5 łyżek kaszy manny- 250 g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- sól i pieprz do smaku- mąka pszenna Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam(...)cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane
mojewypiekiinietylkomięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Sześć jajek gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno(...)mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikruche, a zarazem delikatne. Dodatkowo: 11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej opakowanie śmietany 30% (330 ml) 2 łyżeczki żelatyny gorzka czekolada do dekoracji Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na chwilkę
Cynamonowe szczęścieSkładniki : 3 szklanki startej cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4 duże jajka 2 starte marchewki 3 cebule pokrojone w kostkę ( ja dodałam jedną czerwoną ) 1/2 szklanki oleju sól, pieprz , zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa - do smaku Przygotowanie: Startą cukinię , marchew , ser i pokrojona(...)cebulę połączyć i dobrze wymieszać Dosypać stopniowo kaszę lub bułkę, sól, pieprz, zioła, gałkę i wymieszać Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę , a żółtka dodać do masy Wlać stopniowo olej i dokładnie wymieszać Ubite białka dołożyć do całości i starannie wymieszać Przełożyć do foremek 2 mniejszych lub jednej większej Ja piekłam w prodiżu ponad godzinę
Proste Potrawypostanowiłam jakoś sama się do nich przekonać. Dlatego nie podaje ich już tylko jako dodatku do gulaszu, lecz także np. do deserów. I wcale nie mówię tu o kaszy manny czy jaglanej, lecz o gryczanej:) Chciałam zrobić jakiś szybki i zdrowy deser, w szafce znalazłam wafle ryżowe, a w lodówce resztkę powideł śliwkowych:) Miałam też miseczkę świeżo zerwanych owoców(...)taki oto sposób wymyśliłam deser, całkiem nawet smaczny, jak na dodatek niezbyt lubianej przeze mnie kaszy gryczanej, bo zjadałam z wielkim apetytem:) Jednak dla wielbicieli tej kaszy, deser na pewno będzie jeszcze smaczniejszy:) Składniki:8 wafli ryżowych, 3/4 szklanki kaszy gryczanej, 100ml powideł śliwkowych, 50g gorzkiej czekolady, 30g mlecznej czekolady, 1/3 szklanki cukru, 4 łyżki mleka, 200g świeżych malin
Z miłości do słodkościPrzed odcedzeniem selera odlejcie około szklanki wody, w której się gotował, może się jeszcze przydać. Seler ucieramy blenderem, dla pewności można go jeszcze przetrzeć przez sitko. Powinien mieć konsystencję kaszy manny, doprawiamy go miodem. Jeżeli uznacie, że jest zbyt gęste to rozcieńczcie purée wodą, w której gotował się seler, lecz ostrożnie trzeba też uważać żeby nie było zbyt rzadkie
Kuba GotujeKokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki: - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej
Kuchnia co dniaenergii na długi, słoneczny, jesienny dzień! Dżem dobry, pobudka! ;-) SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 3 jajka - 3/4 szklanki mieszanki płatków owsianych i jęczmiennych - 5 łyżek kaszy manny - 350 ml mleka 3,2% - 4 łyżki cukru lub słodzik - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - dżem (np. powidełka śliwkowe) - dwa plastry dyni upiecz w piekarniku na złoty(...)kolor (około 35 minut), następnie zmiksuj blenderem, w ten sposób uzyskasz puree z dyni - w rondelku zagotuj mleko dodaj cukier lub słodzik, wsyp płatki i kaszę, gotuj ciagle mieszając 3 minuty, wyłącz gaz i odstaw masę na 15 minut - puree z dyni zmiksuj blenderem z jajkami, dodaj masę owsianą, składniki skrupulatnie wymieszaj - wypełniaj foremki do muffinek, napełnij foremkę do połowy
SMYKWKUCHNImożna podawać z sosami - jednak one nieco zabijają smak musztardy. Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz Ziemniaki umyć i ugotować do miekkosci w mundurkach. Boczek pokroić w kostke i wrzucic na patelnie,dodac
Radość kipiąca uśmiechem.schab ze słoika. Serdecznie zachęcam :-) Domowa pasztetowa Składniki na 5 kg: podgardle 2,5 kg boczek 0,7 kg wątroba 1,2 kg słonina 0,6 kg kasza manna 160 g osłonki poliamidowe lub naturalnePrzyprawy:pieprz 8 gmajeranek 10 g ziele angielskie 4 g cebula surowa 200 g sól 15g/kg Wykonanie: Podgardle, boczek, słoninę parzymy w temperaturze
Kulinarne przygody Gatitydelikatnie wyczuwalny. Jeżeli chcecie mocniejszy smak, możecie dać więcej. Składniki: Ciasto 300 g maku ½ l wrzącego mleka 250 g cukru 8 jajek (osobno żółtka i białka) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostygnięcia. Dobrze osączyć i zemleć dwukrotnie w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach(...)tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodać zmielony mak, kaszę, migdały, proszek do pieczenia . Osobno ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto makowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec
Pełny talerzsernik, ale co zrobić), który znalazła w gazecie, serniczek jest z żurawiną, a ja ją uwielbiam. Więc... SKŁADNIKI: 1kg. mielonego sera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g suchej żurawiny łyżka mąki 100ml rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej) płatki migdałowe WYKONANIE: Żurawinę namoczyć w rumie(lub innym(...)oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę, gdy kogel-mogel zrobi się biały dodać ser, dokładnie wymieszać, dodać budyń waniliowy, kaszę mannę, wymieszać, dodać skórkę pomarańczową, oprószoną mąką żurawinę, delikatnie wymieszać, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową, wylać do tortownicy- moja 28cm i była
Kuchnia Beatypszenna – 100 g– świeże drożdże – 80 g– sól – 1 łyżeczka– papryka ostra – 1 szczypta– letnia woda – 150 g– kasza manna / grysik – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do dużego garnka wsypujemy obydwie mąki przesiane z solą i papryką. Dodajemy pokruszone drożdże i wodę. Dokładnie razem mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto(...)wyrośnięcia na ok. 30 – 45 minut. Po tym czasie delikatnie osypujemy mąką i kilkakrotnie rzucamy ciastem o stolnicę, by odgazowac. Dzielimy na średniej wielkości bułeczki i obtaczamy w kaszy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut. Bułeczki smażymy na BARDZO WOLNYM OGNIU po ok. 8-10 minut z każdej strony na całkowicie suchej
Ostra na Słodko