z kasza manna - 1000 przepisów (strona:30/67)

Miodownik / Grysikowiec 252

Miodownik - klasyka wśród wypieków. Rozpływające się w ustach miodowe ciasto z delikatną masą z kaszy manny, której słodycz zostaje złamana konfiturą śliwkową, a całość zwieńcza masa kajmakowa oprószona kawałkami orzechów włoskich. Już sam opis zachęca do sięgnięcia po kawałek tego tradycyjnego, idealnego w smaku ciasta.Polecam.Miodownik / Grysikowiec -Składniki:3 szklanki mąki1/2 kostki margaryny (125 g)2/3 szklanki

Słodka Strona
Szarlotka sypana 355

sypaną. M:- Taką jak ja kiedyś robiłam? J:- Taką samą. M:- Wiesz, co... Też sobie zrobię. Zadzwonię później. Składniki na tortownicę 24 cm: 1 szklanka mąki 1 szklanka kaszy manny ½ - ¾ szklanki cukru 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1½ kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć, ale polecam) 150 g masła Masło przełożyć z lodówki do zamrażarki. Mąkę wymieszać(...)kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Na spód równomiernie wysypać ⅓ suchej mieszanki, na niej rozłożyć połowę jabłek. Następnie znowu rozsypać ⅓ mieszanki suchych składników, przykryć pozostałymi jabłkami, a na jabłkach rozsypać ostatnią część suchych składników. Masło wyjąć

Pełny talerz
Grysikowiec 449

około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Blaty zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie.  Składniki masa: 1 litr mleka 2% 1,5 szklanki cukru kryształu szklanka kaszy manny 100 gramów kokosu Wykonanie: Mleko przelać go większego garnka, gdy będzie się gotować dodać cukier. Całość podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do mleka dodać kaszę

Krakowskie smaki Ani
Placek Jojo (Stefanka) 546

miodowe 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  2 jajka 50 g margaryny 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szkl. + 2 łyżki cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej(...)składników. Podzielić na 4 części, każdą część ciasta wyłożyć na blaszkę i dobrze rozwałkować (natłuszczoną lub na papier do pieczenia) i upiec na złoty kolor. Krem. Mleko zagotować, wsypać kaszę, cukier i wiórki kokosowe. Zamieszać i całość chwilę pogotować aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z ugotowaną, przestudzoną masą, dodać ekstrakt waniliowy. Placki przełożyć przygotowanym kremem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik tradycyjny z kandyzowaną skórką pomarańczy 257

Pyszny, a zarazem prosty w wykonaniu. Jeden z niewielu serników, które można jeść jeszcze na ciepło - mniam! Do przygotowania użyłam domowej roboty kandyzowanej skórki pomarańczy. Przepis

My Culinary Art
Rafaello z kaszy mannej 239

nowe wersje odpowiedników sklepowych łakoci.Składniki:1/2 szklanki kaszy mannej1/2 wiórków kokosowych oraz wiórki do obtoczeniaszklanka mleka kokosowego3 łyżki syropu z agawy albo miodu3 łyżki płatków migdałowychWykonanie:Kaszę manną i 1/2 szklanki wiórków kokosowych zalewam zimnym mlekiem kokosowym. Doprowadzam do wrzenia i trzymam na wolnym ogniu mieszając, az do całkowitego wchłonięcia mleka. Do powstałej masy dodaję płatki migdałowe i dokładnie

Magiczna kuchnia Darii
Kulki bakaliowo-zbożowe 204

margaryny* 100 g ryżu preparowanego* 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych* 2/3 szklanki sezamu prażonego* 2/3 szklanki rozdrobnionych dowolnych orzechów* 2/3 szklanki rodzynek* 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 100 g wiórek kokosowych (do obtaczania)Sposób wykonaniaDo garnka o szerokim grubym dnie wlać mleko, wsypać cukier i zagotować, co jakiś czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować (co jakiś czas

Mix smaku
Tort Garfield 160

szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 budyń czekoladowy* 1/3 szklanki mielonych migdałów* 1/4 szklanki olejukrem kokosowy* 1 szklanka wiórek kokosowych* 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej* 1 szklanka cukru* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki wódki* 250 g masła lub margarynykrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy

Mix smaku
Prosta stefanka bez pieczenia 333

razu na herbatniki. Rozprowadzamy ją równomiernie po formie i przykrywamy następną warstwą herbatników.  W garnku znowu gotujemy mleko i dodajemy masło i cukier a na koniec kasze manną. Gęstą masę przelewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy ostatnią warstwę herbatników. Wierzch można polać polewą czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej pozostawić ciasto do ostygnięcia i podać je za około

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik klasyczny 321

Masa serowa: – 1,5 kg sera trzykrotnie zmielonego; – 6 jaj; – 40 dag cukru pudru; – 25 dag masła; – 2 łyżki mąki ziemniaczanej; – 6 łyżek kaszy manny Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na przygotowany spód z ciasta. Piec około 1 godzinę w temp. 180 stopni. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest

dom-agi.pl
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 186

mielonej wieprzowiny- 250g mielonej wołowinyU mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej- 1 jajko- 2 łyżki świeżo startego parmezanu- 1 zmiażdżony ząbek czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej- duża szczypta czarnego pieprzu- 1 łyżeczka soli- 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać

Smaczne Zdrowe
Kurczak z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym 240

napiszę czego;) Posta piszę z opóźnieniem, ale to nic, ważne, że jest:) Składniki na 2 porcje: Filety z kurczaka: 1 duża pierś z kurczaka, albo 2 małe kasza manna lub mąka (ja użyłam kaszę) 1 łyżka oleju Sos z gorgonzoli: 1 łyżka masła 80 g sera gorgonzola 1 łyżka śmietanki kremówki Szpinak: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku

Blondynka Gotuje
685-687. Zaległe. 174

kawowo-kakaowa owsianka z manną z morelami, miodem i płatkami migdałowymiBananowa kasza manna z borówkami i jagodami oraz cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi Jagodowo-bananowa owsianka z twarożkiem i borówkamiPotrzebowałam przerwy

More food, love and dreams
Manna toffi 191

dzisiaj znów mlecznie i śniadaniowo. Pyszna manna toffi.Bo najlepsze jest najprostsze.Składniki:(na miseczkę)szklanka mleka4 łyżki kaszy mannyjedna krówkaWykonanie:Mleko zagotować, zestawić z ognia dokładnie wmieszać kaszę i znów postawić ją na ogień. Chwilę pogotować.Krówkę pociąć na mniejsze kawałki.Kaszkę przelać do miski, dodać krówkę pomieszać.Kiedy się rozpuści, wcinać.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Stanie przy takich garach? Lubię to! 271

mieszać, a i tak coś z boku przyklei się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta  miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron po odcedzeniu nie przykleja się do dna, karmel - po prostu bajka

Blondynka Gotuje