Składniki: 1 kg owoców ( użyłam mrożonych truskawek, wiśni i jagód) 4 litry wody 7 łyżek cukru 1 opakowanie kisielu ( użyłam wiśniowego) 300 g makaronu ( użyłam makaronu kolanka ) Sposób przygotowania: 1. Zagotować wodę i wyciągnąć owoce z zamrażarki. 2. Owoce wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 5 min. 3. Dodać cukier i makaron. Cały czas mieszać. 4. Kisiel rozpuścić
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 kostki masła 1,5 szklanki mąki 1 słoik dżemu z jagód kamczackich (w moim przypadku własnej roboty) 1 jajko do posmarowania wierzchu Sposób przygotowania: 1. Mleko nagrzać. Rozpuścić w nim pokruszone drożdże. 2. Dodać cukier i sól. Wbić jajko i szybko rozmieszać. 3. Dodawać stopniowo
A Ty Smakuj Mniemnie magicznej, która okazuje się być złotym środkiem dla wszystkich zmęczonych, zestresowanych i tak jak ja, nie gimnastykujących się. " Kwercetyna , przeciwutleniacz występujący w skórce czerwonej cebuli, jabłek, jagód i winogron , znacznie zwiększa wytrzymałość u osób, które regularnie nie ćwiczą (International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism). Badacze (...) wykazali, że kwercetyna zwalcza zmęczenie. Uważają oni, że ich odkrycie ułatwi życie
KUCHARNIAChinach, a do Europy przywędrował dzięki Maurom, gdzie jako pierwsi za jego uprawę zabrali się Włosi. Jest krewnym ziemniaka, papryki i pomidora, choć roślinna genealogia szufladkuje go do rodziny .... jagód! Pan Bakłażan vel oberżyna znany jest też szerzej jako gruszka miłości , a dla wtajemniczonych jako psianka podłużna , jajko krzewiaste i bakman . Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych szczyci się mianem afrodyzjaku
KUCHARNIAprzygotowania sufletu zależy od tego, jak bardzo słodkie jest puree czy konfitura. Musicie dosłodzić zgodnie z Waszymi przyzwyczajeniami. W zastępstwie moreli można użyć innych owoców, np. śliwek, malin czy jagód. Formę do zapiekania, najlepiej ramekin o średnicy 15 cm, dokładnie wysmarować masłem i obwiązać wokół "mankietem" z papieru do pieczenia. Powinien wystawać ponad krawędź naczynia przynajmniej kilka centymetrów. Wewnętrzne krawędzie
KUCHARNIAJeżyny. Delikatne perły dojrzewające w sierpniowym słońcu. Dzikie chowają się wśród bezdroży i lasów. Kolcami bronią swych czarno-granatowych jagód. Ogrodowe z wdziękiem wystawiają się ku światłu. Dumnie prezentują kiście urodziwych owoców. Docenione w naszych kuchniach - u Amber i u mnie. Smakują solo i w duetach. Jeżynowe piękności. Zapraszamy! Na jeżyny. Wybrać się trzeba późnym latem, w towarzystwie starych przyjaciół
KUCHARNIAżelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód. 7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki
KUCHARNIAkilka łyżek mleka (opcjonalnie) 0,25 szklanki płatków migdałowych 0,25 szklanki kandyzowanego selera 0,25 szklanki kandyzowanej pietruszki 0,25 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy garść jagód goji Kaszę prażymy na suchej patelni, potrząsając delikatnie, do momentu aż zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat. Zdejmujemy z ognia, przesypujemy na sitko i zalewamy wrzątkiem. Przepłukaną kaszę przekładamy do rondelka
KUCHARNIAgotowe zaledwie w chwilę! Możecie zapakować je do pojemniczka i zabrać do pracy/szkoły jako przekąskę, gdy ssie w dołku. Posmarujcie je jogurtem bałkańskim i połóżcie na górę kilka jagód lub innych owoców- mniam! Ja upiekłam dwie wersje : jedną 2-składnikową, dokładnie taką, jak podana w przepisie, a drugą z rozdrobnionym siemieniem i dodatkiem ziaren sezamu- nadal nie mogę się
Gotowanie to kochanieodrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku i braku dostępu do świeżych owoców sezonowych typu truskawka, malina czy jagoda, użyłam kandyzowanych wiśni i gotowych listków czekoladowych. Boki obsypałam gotowymi, pokrojonymi migdałami. Efekt końcowy moim zdaniem super smakowicie :). Przepis jest na tortownicę 23 — 24 cm. (Szklanka o pojemności
Wypieki i RumieńcePomysł na zdrowe lody owocowe :) ~ Lody jagodowe wiśniowe z awokado ~ Składniki: 150-200g mrożonych jagód i wiśni 1/2 dojrzałego awokado Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć do miseczki lub nakładać gałki lodów do rożków waflowych
Kuchenny Skrawek Niebawyjątkowym składnikom polifenolom. Te związki pochodzenia roślinnego działają przeciw utleniająco, przeciwzapalnie i hamują rozwój raka. Stwierdzono, że sok z owoców granatu znacznie przewyższa jako przeciwutleniacz czerwone wino, sok z jagód, sok z żurawiny, do tej pory uznawane za najsilniejsze przeciwutleniacze.Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. To zdrowy, naturalny napój miłosny
Z Majeczką w kuchniszybkie i pyszne ciasto z owocami. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem jagód lub wiśni, ale ponieważ nie jadłam tej wersji jeszcze z rabarbarem postanowiłam spróbować. Wyszło pyszne – nie za słodkie. W sam raz do niedzielnej kawki… 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki (koniecznie) 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub pól
Humanistka w kuchniSEREK TOFU MALINOWY - pół kostki tofu zblendowane z kilkoma łyżkami malin (nie powiem dokładnie ile, trzeba patrzeć na konsystencję) - SEREK TOFU JAGODOWY - pół kostki tofu zblendowane z kilkoma łyżkami jagód - SEREK TOFU KOKOSOWY - pół kostki tofu zblendowane z kilkoma łyżkami wiórków kokosowych i kilkoma łyżkami wody. Moja starsza córka (im starsza tym bardziej wybredna) skomentowała: "Mamo, to najlepszy serek
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEoleju kokosowego (1 łyżka) 2 duże jajka XL 60 g miodu wielokwiatowego mniszkowego 3 g świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 20 g orzechów pecan 20 g suszonych jagód inkaskich 20 g suszonej żurawiny Dodatki: masło migdałowe miód wielokwiatowy mniszkowy płatki migdałowe Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij. Do miski przełóż wszystkie
Zdrowie na języku :P