zamarynowałam je według tego przepisu na marynowane ryby aromatyzowane, Marynowałam śledzie w marynacie z mieszanką przypraw: pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili. Śledzie przygotowuje się dwu etapowo, najpierw trzymamy je w solance, a następnie po wypłukaniu w marynacie na bazie octu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g białego cukru 3 żółtka szczypta soli Dodatkowo: około 400 g sezonowych owoców np. jagody, borówki, maliny Przygotowanie: C iasto możecie zagnieść ręcznie lub przy pomocy miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta wrzucam do miski. Kiedy widzę, że ciasto jest już prawie zagniecione, składniki przekładam
Mania GotowaniaTrochę eksperymentu przy pierogach i wyszły pysznie pyszne :) Coś dla łasuchów i dzieci, deser na ciepło podawany z lodami śmietankowymi ale i na zimno równie
Niezły Młyneknich mowa.. tym razem w odsłonie muffinkowej. proste, szybkie babeczki z jeżynami, ale wy możecie dodać takie owoce leśne jakie akurat macie, świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy porzeczki. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBułeczki drożdżowe z borówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia, które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki. Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe
Smakołyki Berenikiwanilinowym na puszysta masę. Powoli dolewamy przestudzone mleko. Na koniec dodajemy galaretkę cytrynową. Rozlewamy mleczną galaretkę do pucharków, miseczek czy szklanek. Gdy galaretka stężeje układamy ulubione owoce, ja dodałam jagody i banany. Zalewamy czerwoną galaretką. Pozostawiamy do zastygnięcia
Olikowa kuchniaDesery w moim wykonaniu powstają bardzo spontanicznie. Z tych borówek miała powstać pyszna konfitura, niestety upały dają w kość i gotowanie na ciepło to "ZŁO". Musimy
Niezły MłynekDomowe , pyszne lody sorbetowe to idealny sposób na orzeźwienie . Łatwe w przygotowaniu i delikatne w smaku . Polecam :) ***Sorbetowe lody owocowe *** 300g mocno zmrożonych owoców ( użyłam truskawek ale maliny i jagody też będą idealne ) 250 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru 1. wszystkie produkty wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania kremowej masy lodowej . Smacznego
ciemna strona patelniOwocowy koktajl z kefiru i świeżych jagód, czereśni, truskawek i malin - smaczna i zdrowa porcja energii i witamin :) Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki jagód szklanka czereśni szklanka truskawek szklanka malin 400 g zimnego kefiru lub maślanki 3 łyżki miodu lub cukru pudru Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek, udekorować świeżymi owocami i podawać
wyzwania kuchennerodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki bułki tartej truskawki (mrożone) jagody jogurt naturalny (dodatek) Płatki owsiane, mąkę, cukier i masło (pokrojone w kostki) wyrobiłam na masę kruszono- podobną. Żaroodporne naczynie wyłożyłam papierem do pieczenia, a na to rozłożyłam 2/3 masy
bastalenawyrośnięcia. Kruszonka: w trakcie jak ciasto wyrastało, w garnuszku połączyłam zimne masło, cukier, mąkę i wyrobiłam z całości kruszonkę. Pozostawiłam w lodówce. Nadzienie: pół opakowania mrożonych jagód zasypałam 6 łyżeczkami cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszałam, odciągnęłam sok. Kiedy ciasto odpowiednio wyrosło podzieliłam je na 11 części (że też mi zawsze musi wyjść nieparzyście ;)) i każdą na środku(...)uraczyłam łyżeczką jagód. Uformowałam bułeczki i poukładałam na blasze wyłożonej folią do pieczenia (ułożyć dość blisko, aby po wyrośnięciu stykały się ze sobą). Każdą bułeczkę posmarowałam rozpuszczonym masłem, posypałam kruszonką i pozostawiłam na 15 min. do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nastawiłam na 180 st. i gotowe bułki wstawiłam na 25 min. Wystudziłam. Może moje nie wyrosły
bastalenaInspiracja W zasadzie składniki u mnie były takie same jak w Moich wypiekach , z tą różnicą, że pożałowałam drożdży (dałam 7 g), a nadzienie zamieniłam na jagody (ok. 200g). Ale i tak wyszły przepyszne :) Ja swoje piekłam 30 minut przy 200C, ale 25 minut spokojnie wystarczy
Emcia PichciSkładniki: 70 ml wody 1 łyżka żelatyny w proszku 1 łyżka soku z jagód 1 łyżka cukru pudru Przepis: Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier puder oraz sok z jagód. Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia wszystkich składników. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Mieszankę przelewamy do silikonowej formy (którą wcześniej
Emcia Pichcirobię pierogi z owocami, tym razem z borówką amerykańską, która jest bardzo smaczna i świetnie się sprawdza w pierogach. Borówka jest słodsza od jagody więc do środka dodajemy mniej cukru. Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj . Post Pierogi z borówkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowe jagodzianki. Pyszne, mięciutkie w środku, wypełnione dużą ilością jagodowego nadzienia. Rozpływające się w ustach. Post Jagodzianki pojawił się poraz
Marta Gotuje