z dynią - 1000 przepisów (strona:49/67)

Cukinia kulista faszerowana. 175

Zapiekać pod grillem 15 minut w temperaturze 190 oC. Najsmaczniejsza kiedy owoce osiągną około 8 cm średnicy. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech,stąd nazwa cukinia od włoskiego zucchinia ( mała dynia

Kulinarny karnet Christophera
Hi, I am Gavrilla! 289

samym wywołam efekt uzależnienia u kilku osób:) SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka nasion(len, sezam, słonecznik, dynia) posiekane orzechy włoskie żurawina rodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu/syrop z agawy w wersji wegańskiej 1/4 szklanki oleju(lniany, sezamowy lub z pestek winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków

peanutbuttermonster
Green smoothie, czyli szklanka pełna zdrowia 357

potrafisz przekonać się do tego smaku- dodaj więcej jabłka czy też trochę miodu. Dla urozmaicenia można dorzucić również ulubionych ziaren jako źródła tłuszczu. Świetnie sprawdzi się słonecznik czy też dynia.  Warto eksperymentować z takimi koktajlami. W zależności od potrzeb możemy modyfikować je, aby dostarczać sobie niezbędnych witamin i wspomagać nasz organizm. Możliwości są praktycznie nieograniczone, a wykonanie takiej zdrowej

peanutbuttermonster
Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 204

można dodać jedno, poprawi spoistość placków. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć  na złoty kolor. Na zdjęciu z surówką z białej kapusty z pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.Polecam

głodny alergik
Budyń czekoladowy z kolorowym ryżem, migdałami i ziarnami (bez glutenu, mleka i jajek) 226

mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 szklanki kakao lub karob 1 łyżeczka skrobia kukurydziana lub budyń bezglutenowy 2 łyżki syrop z agawy, miód lub cukier do smaku pestki z dyni 1 łyżka pestki słonecznika  1 łyżka płatki migdałoweesencja waniliowa 1 łyżka1 łyżeczka Przygotowanie: Ryż zalać wrzątkiem i ugotować na miękko, ewentualny nadmiar wody odcedzić. Skrobię lub budyń i kakao

głodny alergik
Sałatka z roszponką, endywią i mandarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 187

Lekka, kolorowa i pyszna sałatka, idealna na upalny dzień.  Składniki: mix sałat: endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponkamandarynki 3 sztzielone pestki z dyni 1 łyżkaorzeszki piniowe 1 łyżkaoliwa 2 łyżkiocet balsamiczny lub jabłkowy 1 łyżeczkasól, cukier - do smakuposypka: suszone pomidory, czosnek, czarnuszka i natka pietruszkiPrzygotowanie:Mandarynki obrać ze skórki i błonek, pestki opłukać. Rozmieszać oliwę z octem

głodny alergik
POZYTYWNA ZABAWA - dzień 1 166

drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment na blogu; usmażyłam powidła i zapakowałam kolejne słoiki do zimowej spiżarni - tym razem dżem z dyni i jabłek; posprzątałam kuchnię; posprzątałam łazienkę; moja najstarsza nastolatka przeleciała z odkurzaczem więc mnie pozostał jedynie taniec z mopem, który umiliłam sobie sms-ową pogawędką z koleżanką; w tzw.międzyczasie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowy chlebek zdrowia 174

drożdży  3 łyżeczki cukru 1 kg mąki pszennej  750 ml letniej wody, 3 szklanki  szklanka otrębów pszennych Po 3 łyżeczki soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób z jedną szklanką ciepłej wody. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki, wymieszaj. Wlej zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj

Apetyczna babeczka
Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami 209

drobno mielonego orkiszu 1/2 łyżeczki wody 4 dag drożdży  2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni szklanka otrębów pszennych lub żytnich 20 dag śliwek suszonych bez pestek 750 ml letniej wody tłuszcz lub papier do formy Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Drożdże rozetrzyj z cukrem

Apetyczna babeczka
Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami 419

znajomych. Odrobinkę pozmieniałam, zrobiłam w domu i... goście byli zachwyceni :) Składniki: suszone pomidory awokado mix sałat oliwa z oliwek czosnek sól pieprz gomasio ocet balsamiczny pestki dyni i słonecznika Pomidory odsącz z oliwy, awokado obierz ze skórki i razem z pomidorami pokrój w paseczki.Oliwę wymieszaj z solą, pieprzem i przeciśniętym lub drobniutko pokrojonym czosnkiem.Pestki upraż na suchej patelni.W

chwile dla mnie
Zupa krem kalafiorowa 202

mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu.    Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie:    Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki kalafiora

Aga w kuchni
Proste, sycące śniadanie - na ciepło 237

znajduję tam niejedną inspiruję.A oto składniki na to nietypowe, ale smaczne śniadanko. 1 łyżka zmielonych płatków owsianych górskich 1 łyżka zmielonego sezamu 1 łyżka zmielonych ziaren dyni 1 łyżka zmielonej kaszy jaglanej(surowej )  mleko - najlepiej wiejskie Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć i wsypać do szklanki gorącego mleka, kto go nie toleruje może zrobić to z wodą, zamieszać i odstawić

Proste Potrawy
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 278

sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis z bloga W zaciszu mojej kuchni Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Pappardelle z dynią i kozim serem - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pappardelle z ragu z baraniny - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pasta con datterino -makaron z pomidorkami daktylowymi - Maria T. z bloga

Chilli Czosnek i Oliwa
Miodowo-ziarenkowy deser 187

rodzaje mieszanek prażonych ziaren , w składzie których były różne ziarenka. Na moją słodkość będziemy potrzebowali 2 szklanki takowej mieszanki w równych proporcjach lub wg.własnych preferencji -słonecznik -konopia -pestki dyni -siemie lniane -sezam -orzechy arachidowe -cynamon -kardamon -gozdziki Ponadto -szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia

Z Kuchni Do Kuchni
Ziarenkowa współpraca 191

obecny w mieszance jest bogaty w żelazo,potas, wapń, cynk oraz wit.A,E,D oraz witaminy z grupy B.Dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje prace trzustki. Pestki dyni natomiast to bogactwo kwasu foliowego,magnezu,potasu,fosforu,żelaza cynku i miedzi, a także witamin E,b1 oraz b2. III/ CYNAMONOWY RAJ- starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw

Z Kuchni Do Kuchni