z dyni - 5000 przepisów (strona:252/334)

PESTO BAZYLIOWE 184

często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego mogą być za każdym razem inne, czy to orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też migdały, pestki dyni czy łuskany słonecznik. Bazylię można zamienić na rukolę lub pietruszkę. Tradycyjnie pesto uciera się w moździerzu, ale zmiksowane malakserem czy blenderem jest równie pyszne:) P.s. Pesto na zdjęciu ucierałam

Słodko-Słony Świat Ilony
Pełnoziarnista makaronowa pizza z pesto i mozzarellą 179

gałka muszkat. – 1 szczypta– sól – 1 szczyptaSOS PESTO:- świeża bazylia – 25 g liści– czosnek – 0,5 ząbka– prażone pestki dyni – 30 g– tarty parmezan – 10 g– olej kujawski bazyliowy – 70 ml- sól morska – do smaku– pieprz – do smakuDODATKOWO:- makaron świderki

Ostra na Słodko
Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 186

mozzarella – 150 g- pomidory koktajlowe – 150 g- bułka tarta – 2 łyżkiPESTO:- świeża bazylia – 3 garście- czosnek – 1 ząbek- prażone pestki dyni – 30 g- tarty parmezan – 10 g- olej kujawski czosnkowo-bazyliowy – 70 ml- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO: Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu

Ostra na Słodko
Zupa krem z kabaczka 282

warzywnego i gotujemy kolejne 20 - 30 minut. Po ostygnięciu blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Krem podajemy sam, z dodatkiem śmietany, zieleniny lub ziaren sezamu, słonecznika, dyni,...Smacznego

Taste Of My Day
Pierwsza zupka z królika - po 6 miesiącu 247

daje poczucie, że uffff to ja mam tu jeszcze coś do powiedzenia. Po skończeniu 3 miesiąca nasz kochany Pediatra powiedział, że możemy przymierzyć się do gotowanej marchewki, ziemniaka, dyni i jabłuszka. W wielkim strachu z kamerą i aplauzem przeprowadzaliśmy pierwsze próby. Szło nieźle, a myśli krążyły już tylko wokół środków wywabiających pomarańczowe plamy ..... Po 6 miesiącu, zgodnie z nowym

Matka Żywicielka
Hardcorowy chleb razowy 229

razowej i ziaren wszelkiej maści.Podstawowy przepis to:200 g zakwasu320 g wody500 g mąki1,5 łyżeczki soliziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp)Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna

Z butelką mleczka w tle
Pyszne Proste Poranne Pieczywo - BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 570

wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie.Wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut.Bułeczki najlepsze

Z butelką mleczka w tle
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 284

wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku.400 g zakwasu żytniego150 ml wody100 g maki pszennej razowej300 g mąki pszennej białej1 łyżka soliDodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough

Z butelką mleczka w tle
Kapelusze wiedźmy - ciasteczka dyniowe 130

Postanowiłam coś upiec na zbliżające się Halloween. Zakupiłam dynie i postanowiłam zrobić ciasteczka. Potem wpadł mi pomysł, że z ciasta uformuję "Czapeczki Wiedźmy", jak najbardziej w klimacie Halloween. Mam nadzieję, że chociaż trochę przybliżyłam się do ich kształtu. A same ciasteczka wyszły mięciutkie i nie za słodkie. Jednym słowem pyszne.Składniki:3 szklanki mąkiłyżeczka sody110 g masła4 łyżki cukru1

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka dyniowe z powidłami 116

Ciasteczka mięciutki i pachnące. A połączenie smaku dyni ze smakiem śliwkowych powideł idealne.Składniki:3 szklanki mąkiłyżeczka sody110 g masła4 łyżki cukru1,5 szklanki dyniowego puree4 łyżki mleka2 łyżeczki cynamonu1/2 szklanki powideł śliwowychWykonanie:Mąkę wraz z sodą przesiać do miski, dodać cynamon.Masło zmiksować z cukrem na puszek i dodać do naszej przesianej mąki. Następnie dodajemy nasze puree i mleko

Moje pyszne gotowanie
KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 259

wodą.Tradycyjnie podaje  się  je z pastą  jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła!Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!!    /źródło "Kuchnia

Anioły w kuchni
Chleb z ziarnami 209

ładniki:-1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650-750 ml ciepłej wody-10 dkg świeżych drożdży-3 łyżeczki soli-3 łyżeczki cukru-po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu   Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki,mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg mąki z dołkiem pośrodku.Przykrywamy

Maminek kulinarny
Schabowe w ziarnach 236

Kotlety schabowe w nieco innym wydaniu.Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia   Schab delikatnie rozbijamy.   Przyprawiamy solą i pieprzem.   Ziarna mieszamy.   Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego

Maminek kulinarny
Zupa krem z pieczonych warzyw 289

warzyw wydobywa z nich smak i aromat, którego nie uzyskamy przez samo gotowanie. Wybór warzyw, które wykorzystałam był dość przypadkowy (skromna zawartość mojej lodówki). Doskonale sprawdziłyby się też dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy podawać z grzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo!Składniki:3 pomidory3 papryki

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki pszenne 229

pieczonymi bułeczkami, które uprzyjemnią mi powrót do codzienności.Składniki:60 g masła300 g mąki pszennej10 g drożdży125 ml ciepłego mleka1 łyżka miodu1 roztrzepane jajko1/2 łyżeczki solido posypania: sezam, pestki dyni, słonecznikPrzygotowanie:Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn, odstawiamy żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy mleko, jajko i miód. Dodajemy gorące, rozpuszczone masło

Smakowity Blog Kulinarny