więcej takich burgerów, fajnie nimi zastąpić tradycyjną, niewiadomego pochodzenia wędlinę i inne cuda. Ten burger jest nadziany zdrowiem. Składniki 150 g mielonego mięsa z indyka zagrodowego cukinia baby kawałek dyni czerwona cebula solidna łyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy i curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko(...)blendera ręcznego Desire 3 w 1 Russell Hobbs z przystawką do szatkowania. Do masy dodaj również czosnek wyciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Cukinię i dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Po chwili odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj do całości. Wymieszaj. Wsyp siemię lniane. Wymieszaj tak ,by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi
Z Kuchni Do Kuchnikilka dni i jest wciąż mięciutkie. Przepis znalazłam w internecie i skorzystam z niego jeszcze nie raz, ponieważ ciasto znalazło uznanie w mojej rodzinie. Składniki: 250 g puree z dyni (ok. szklanki) 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy skórka starta z 2 mandarynek 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)białej czekolady lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego W garnku roztopić masło mieszając starać się, żeby się nie zagotowało. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić. Dodać puree z dyni i skórkę startą z mandarynek, wymieszać i ostudzić. Odłożyć dwie łyżki masy do polewy. Do większości lekko ciepłej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodawać
talerz przyjemnościdziś uwielbiam buraki pieczone. Pierwszy raz je zrobiłam i są wyśmienite. Zrób je ze mną :) Składniki dla 2 osób: 6 średnich buraków rukola ser feta pestki dyni sos do pieczenia ( 30 ml octu balsamicznego, łyżka miodu, szczypta cynamonu, 30 ml oliwy z oliwek, szczypta papryki czerwonej słodkiej, sól, pieprz) sok z połowy cytryny i starta skórka Wykonanie: Buraki myję(...)razem z burakami, przekładam na blaszkę i wkładam do piekarnika na około godzinę. Gdy będą miękkie, czekam aż lekko ostygną i mieszam razem z rukolą, serem feta i pestkami dyni. Polewam wszystko sokiem z cytryny i małą ilością oliwy. Posypuję startą skórką. Gotowe
Bike By Lifebezmięsne piątkowe danie. Inspiracja kwestiasmaku.com Składniki 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 1 mała cebula 50 g masła klarowanego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno posiekać nożem. Na patelni rozgrzać(...)masło i zeszklić delikatnie cebulę, dodać posiekany drobno czosnek, pestki dyni, słonecznika i lekko podrumienić stale mieszając. Dodać brokuła, rodzynki i pozostałe przyprawy.i smażyć wszystko podlewając delikatnie wodą. Kiedy brokuł będzie miękki , ale nie rozpadający się posypać natką pietruszki i zdjąć z gazu. Jajka usmażyć i podać na brokułach. smażony brokuł z jajkiem sadzonym
O kuchni z uczuciemWODA: 180ml MLEKO 1,5%: 70ml KSYLITOL: 5g PRZYPRAWA DO PIERNIKA: 1/2 łyżeczki KAWA ROZPUSZCZALNA: 3 płaskie łyżeczki 45kcal B2 W9 T1 Wszystkie składniki wlej/wsyp do
fitolarun.blogspot.comdanie pokocha każdy, bez dwóch zdań. Ja je zrobiłam już kilkakrotnie. Od razu zróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej! Składniki 200 g dyni hokkaido lub innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej(...)Jeśli sos jest za gęsty, dodaj wody. Następnie wsyp ciecierzycę i skórkę utartą z połowy cytryny. Lekko zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodaj cukinię i dynię. Bardzo delikatnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Gulasz serwuj z komosą ryżową czarną, posypany ziarnem czarnuszki i jeśli lubisz – świeżą kolendrą. Danie uwiedzie Was kolorem, smakiem, zapachem
Z Kuchni Do Kuchniwięc kucharzymy w domowym ciepełku ;) Nie zaprzestajemy ćwiczeń oraz wzbogacamy naszą głowę o kolejne zestawy słówek. 1. Gotowanie. Z jesiennych produktów warta uwagi jest z pewnością dynia, która może być przygotowana na wiele sposobów. Zaczynając od zup po ciasta i różnego rodzaju desery. W mojej kuchni pojawi się na pewno w formie zupa- krem z dyni oraz
Tagebuch po polskuIdealne bułeczki do śniadania . Dużo lepsze od sklepowych- dmuchańców. Składniki: 50 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 250g wody 500g mąki pszennej 40g oleju łyżeczka soli żółtko do smarowania pestki dyni, lub inne (otreby, mak) Drożdże , cukier i wodę rozpuścić . Dodać mąkę olej, sól - wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. ciasto podzielić na 10 bułeczek, posmarować żółtkiem, potrzepać gruboziarnistą(...)solą i wyłożyć pestki dyni. Piec na 200'C - ok 20minut
Kuchcikowoasi...Kawałek mniezupy spróbuje, ten...zrobi sobie jej więcej następnym razem- gwarantuję! Smak tej zupy zapada w pamięci,można ją podać każdemu, kto podchodzi sceptycznie do zup i dyni. Jest pyszna, zdrowa i jeśli wam często zimno- jest dla Was. Marek Zaremba w swojej książce "Jaglany detoks" pisze o niej, że "działa na zgagę niemal jak skalpel.Jest lekka, rozgrzewająca i na długo(...)posmak oraz dotyk zdrowia." Cóż więcej nam trzeba? Do dzieła! Składniki 2 puszki krojonych pomidorów konserwowych 2 duże marchewki 1 średni batat-słodki ziemniak półtorej szklanki pokrojonej w kostkę dyni pół szklanki czarnej soczewicy SKWORCU 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 2-4 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry kilka nasion kolendry szczypta cynamonu i kurkumy
Z Kuchni Do Kuchnimojej miłości do pigwowców i pigw mogliście się przekonać, czytając wcześniejsze przepisy na dżem z pigwy i dyni , sok z pigwowców czy marmoladę z pigwowców . Teraz czas na dżem z samej pigwy. Nie zdecydowałam się na zrobienie hiszpańskiej marmolady z pigw, bo ilość cukru w niej mnie przeraża. Poza tym wydaje mi się całkowicie zbyteczna - pigwa po obróbce termicznej jest(...)gęsta. Do wyparzonych słoików wkładać gęstą i bardzo gorącą masę. Słoiki zakręcić szczelnie i odstawić do powolnego ostygania. ----- Podobne: Cytrynowy jagielnik z dżemem z pigwy Dżem z pigwy i dyni Marmolada z pigwowców
Weekendy w domu i ogrodzieDynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku.. . Składniki ciasta: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka(...)podsypywanie 2/3 szklanki musu z dyni 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki wody wody płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy lub oleju Dodatki: 250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski) 4-5 łyżek sosu barbecue ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki
Czerwień i błękitcałą blachę z wyposażenia piekarnika) 2 szklanki płatków owsianych (wykorzystałam owsiane górskie i żytnie) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki suszonej żurawiny 3 łyżki nasion chia 4-5 łyżek miodu szczypta soli cynamon do oprószenia Domowa granola - jak zrobić? Większe kawałki(...)orzechów posiekać, ale niezbyt drobno (nerkowce łatwo przepołowić w rękach). Odmierzyć ilości i przełożyć do miski, dodać płatki owsiane oraz pestki dyni, ziarna słonecznika, sezamu i nasiona chia oraz szczyptę soli. Całość polać płynnym miodem i dokładnie wymieszać, by miód oblepił każdy składnik granoli. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem po pieczenia, wyłożyć na niego powstałą masę i równomiernie rozprowadzić
Moje QulinariaKonfitury żurawinowej użyłam między innymi jako nadzienia do rogalików z orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam również puree z dyni piżmowej. Są bardzo, bardzo smaczne.... Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, łyżeczka cukru waniliowego, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 150 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru, 2/3 szklanki puree z dyni. Do posmarowania: 1 białko z łyżką
Czerwień i błękitkasztanów - 200 g serc karczochów - oliwa z oliwek( na przykład ta ) (około 50 ml) - olej z orzechów włoskich( na przykład ten ) (około 20 ml) - olej z pestek dyni ( na przykład ten ) (około 20 ml) - 0,5 szklanki tartego parmezanu KASZTANY DOKŁADNIE UMYJ , zalej gorącą wodą i gotuj około 15 na dość dużym ogniu.Po tym czasie odcedź, ostudź i od góry(...)najlepiej będzie jeśli poczekasz chwilę, wtedy będziesz miała pewność, nie konstrukcja się nie rozsypie. NA JEDNĄ CZĘŚĆ POŁÓŻ KASZTANY , na drugą grillowane karczochy. Kasztany dopraw olejem z pesten dyni , a karczochy olejem z orzechów włoskich . Dzięki olejom można było zredukować ilość parmezanu w risotto, a wszystkie oleje, których użyłam charakteryzują się działaniami prozdrowotnymi. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliSkładniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona, 50g miód płynny, 200ml jajka, 4 szt olej, 200ml Przygotowanie Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki, startą marchewkę, orzeszki ziemne, sezam, pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki i żurawinę
Gotowanie moimi oczami