Dziś nie będzie świątecznie :-). Dziś będzie pomysł na obiad lub ciepłą kolacje z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jak pisałam już poprzednio, z reguły zawsze mam w lodówce, tak na wszelki wypadek, opakowanie tego ciasta. Na szybko możemy coś z niego wyczarować, przy użyciu dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc(...)odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy ricottę i mieszamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki odkładamy na 5 minut, żeby się ociepliło.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem
Kulinarne przygody GatityFrancuskie rogaliki z czekoladą to idealna rozwiązanie, gdy czujemy ogromnego na lenia na przygotowanie słodkiej przekąski. Wystarczy świeże ciasto francuskie (gotowe ze sklepu jak najbardziej się nadaje ) i tabliczka czekolady. Polecam! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (ja używam w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: ulubiona gorzka czekolada Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy
Lamarida.plPierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem – czyli pyszny i syty obiad :) Tym razem kurczaka nadziałam farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów. Wedle uznania suszone pomidory można np. zamienić na ser feta. Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 450g mrożonego szpinaku w liściach 2 […] The post Pierś z kurczaka(...)cieście francuskim ze szpinakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeNajprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty. Małe chrupiące ciasteczka mega wciągają i zanim się obejrzysz talerz staje się pusty 😉 Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały(...)Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Orzechy włoskie mielimy na miałko. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej wielości. Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów
Kuchnia MagdaLenyNajprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty. Małe chrupiące ciasteczka mega wciągają i zanim się obejrzysz talerz staje się pusty 😉 Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały(...)Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Orzechy włoskie mielimy na miałko. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej wielości. Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów
Kuchnia MagdaLenyKolejna sprawdzona propozycja imprezowa. Ciasto francuskie jest naprawdę wspaniałym rozwiązaniem, kiedy chcemy przygotować coś wyjątkowego , a nie mamy czasu na długie gotowanie. Jest to dobra alternatywa dla pizzy. Swoją tartę możemy skomponować z niezliczonej ilości składników. Ja dziś proponuje dość klasyczną wersję z pieczarkami, salami, pomidorkami koktajlowymi i 3 serami. Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami Składniki(...)plasterkach około 15 średnich pieczarek ½ ostrek papryczki (opcjonalnie) 40 g sera camembert 50 g sera mozzarella 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno
Mania Gotowanianagle okazuje się,że za pół godziny będą u nas znajomi a my nie mamy nic,żeby ich poczęstować-grzebienie z gotowego ciasta francuskiego doskonale się sprawdzą.Smaczne i ekspresowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g marmolady truskawkowej (lub innej ulubionej) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i wycinamy
Wielki apetytPyszne i trochę nietypowe ciasteczka z ciasta francuskiego pachnące cynamonem, z chrupiącą kruszonką. Polecam, zrobicie je w pół godziny gdy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego :) op. ciasta francuskiego jajko cynamon Kruszonka: 50g masła 80g mąki 50g domowego cukru waniliowego Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć dokładnie w palcach. Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć kółka. Kółeczka ułożyć na blaszce wyłożonej
Smakołyki AsiProste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą... Bardzo(...)czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 18 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 18 pomidorków koktajlowych 18 listków bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Oliwki również odsączamy
Kuchnia MagdaLenyProste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą... Bardzo(...)czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 18 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 18 pomidorków koktajlowych 18 listków bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Oliwki również odsączamy
Kuchnia MagdaLenyProsty, szybki w przygotowaniu i do tego uroczy i pyszny deser z ciasta francuskiego i truskawek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego świeże truskawki, umyte, bez szypułek, przekrojone na pół cukier 1 żółtko CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty o boku
My Culinary Artprzekąska będzie też smaczna jeśli użyjemy innej szynki . Całość posypałam czarnuszką, którą wręcz uwielbiam, ale jeśli ktoś nie lubi to nie jest element obowiązkowy. Szparagi w szynce i cieście francuskim SKŁADNIKI: 10 szparagów zielonych 10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie kumpiak) ok 1/3 op ciasta francuskiego 1 jajko czarnuszka PRZYGOTOWANIE: Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki(...)gotujemy je ok 3-4 minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki. Ciasto francuskie kroimy na ok 1,5-2 cm paski i każdego szparaga owijamy jednym paskiem ciasta. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim z wierzchu przekąski i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15-20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinadzieję, że nie dopadła Was świąteczna nerwówka i jesteście równie podekscytowani jak ja!:) Wpadłam tu tylko na chwilkę, aby podzielić się z Wami przepisem na efektowne, cynamonowe zawijaski z ciasta francuskiego , które można przygotować w zaledwie 15 minut. Gdy je upiekłam, wypełniły mój dom wspaniałym aromatem cynamonu, który nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Okazały się tak wciągające(...)musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;) Palmier to ciasteczka w kształcie fantazyjnych zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie często nazywa się je "słoniowymi uszami", "francuskimi sercami" oraz "okularami". Spotkałam się również z wersją, w której zawijaski ukształtowane
Chilli Czosnek i OliwaDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz
moj przepis nabardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam.SKŁADNIKI1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze1 podwójny filet z kurczakaopakowanie szpinaku rozdrobnionego10 dag. sera koziegopół opakowania sera fetta2 ząbki czosnkusól. pieprz do smakuprzyprawa do kurczaka2 łyżki oleju1 łyżka oliwy1 cebulapasta z suszonych pomidorów ( nie musi(...)czasu.Do cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera.Z prawej i lewej strony ciasta
W kuchennym oknie Ewy