ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:59/361)

Ciastka francuskie z wiśniami 153

Cześć Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo szybkie ciastka. Ciasto francuskie jest chyba dostępne w prawie każdym sklepie. Kompot wiśniowy zresztą też. W kilka chwil można wyczarować pyszne, słodkie co nieco do kawy. Ciastka francuskie z wiśniami Przygotuj płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, nóż lub radełko, sitko, łyżkę, kratkę do wystudzenia ciasteczek, łopatkę do wyłożenia ciastek(...)ewentualnie widelec i pędzelek. Przygotuj składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 duży słoik kompotu z wypestkowanych wiśni, ewentualnie 1 żółtko. Wiśnie przełóż sitko i dobrze odsącz je z kompotu (który wykorzystaj w innym celu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty. Na środku każdego kawałka ciasta połóż porcję odsączonych wiśni. Narożniki ciast złóż

blog.moje-pasje.info
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 82

przyznać, że pierwszy raz jadłem Quiche. Nie miałem okazji wcześniej spróbować tego typu dania, jednak na pewno nie jest to mój ostatni raz. Dzięki temu, że możemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można kupić praktycznie w każdym sklepie, Quiche robi się bardzo szybko i prosto. Tym razem w farszu znalazły się ziemniaki ugotowane w łupinkach, biała fasola, groszek oraz pomidory(...)Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól

Programista w kuchni
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 97

przyznać, że pierwszy raz jadłem Quiche. Nie miałem okazji wcześniej spróbować tego typu dania, jednak na pewno nie jest to mój ostatni raz. Dzięki temu, że możemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można kupić praktycznie w każdym sklepie, Quiche robi się bardzo szybko i prosto. Tym razem w farszu znalazły się ziemniaki ugotowane w łupinkach, biała fasola, groszek oraz pomidory(...)Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól

Programista w kuchni
Słodkie środy - Grzebyki z truskawkową konfiturą pieczone na silikonowej macie Tupperware 166

Kiedy rodzinka ma ochotę na coś słodkiego najczęściej przygotowuje szybkie wypieki z ciasta francuskiego. Francuskie grzebyki chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam, że uraczę najbliższych smakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sprawdziła się idealnie.  Grzebyki z truskawkową konfiturą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego 200 g domowej konfitury z truskawek 1 łyżka migdałów mielonych  1 białko  PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy na pół wzdłuż tworząc dwa podłużne paski.   Przez środek pasków nakładamy domową konfiturę z truskawek i posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce.  Następnie nacinamy ciasto przez całą długość na około 1/3  głębokości ciasteczek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta na francuskim cieście z sosem mornay (Quiche con verdure in salsa mornay) 120

warzywnymi rulonikami z marchwi i cukinii zapiekanymi w sosie mornay.  Tarta jest bardzo delikatna w smaku a warzywa chrupkie. SKŁADNIKI  Tarta 3 marchewki 3 cukinie ciasto francuskie sól, pieprz   olej z oliwek Sos mornay 50 gr masła 50 gr mąki pszennej   500 ml mleka 100 ml śmietany  1 żółtko(...)obieraczk ą  wykrawamy cienkie podłużne plasterki. Z marchwi i cukinii robimy ruloniki, na plaster marchwi nakładamy plaster cukinii, całość rolujemy. Na ciasto francuskie wylewamy sos i układamy ruloniki z warzyw. Ułożone warzywa w rulonikach smarujemy oliw ą  z oliwek. Tartę pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym

La grande e la piccola cuoca
Ciastka francuskie z budyniem i marmoladą 344

Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 płaty, każdy o wymiarach 25 x 42 cm); 400 g śmietanki 30 %; 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g); 1/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 jajo; 300 g marmolady (u mnie różana). Dodatkowo: Papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Jajo wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Połowę śmietanki (200 g) wlać(...)wymieszać. Do zagotowanej śmietanki z cukrem dodać śmietankę wymieszaną z budyniem i stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. Oba płaty ciasta francuskiego rozwinąć i każdy z nich podzielić na 12 prostokątów (razem wyjdą 24 prostokąty z ciasta francuskiego). Połowę każdego z 24 prostokątów naciąć nożem 4 - 5 razy tworząc poziome paski, drugą

Gospodyni Miejska
Paszteciki w cieście francuskim 146

porcja. Można zrobić również paszteciki z 1/2 podanych składników. SKŁADNIKI 1,5 kg kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majeranku 3 jajka 3 opakowania ciasta francuskiego (u mnie 3 x 275 g) sezam świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kiełbasę śląską ugotować (około 5 minut w lekko wrzącej wodzie) i zostawić do ostudzenia. Cebulę obrać i pokroić(...)ręcznym. Następnie dodać dwa jajka, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i zagnieść np. dłonią.  Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego z ciast rozłożyć na długość równomiernie farsz, po czym zawinąć najpierw jedną stronę, później drugą. Każde zawiniątko włożyć do lodówki

Passions hobbies life
Paluchy serowe z ciasta francuskiego 205

Serowe paluchy z ciasta francuskiego to bardzo szybka i smaczna przekąska. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut, a na pewno wszystkim zasmakuje. Zamiast kupować chipsy i krakersy, możemy przygotować w domu przekąskę idealną zarówno na imprezę jaki na wieczór filmowy. Spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować. Przepis Składniki: paczka ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka pół łyżki przecieru pomidorowego(...)zioła) sól i pieprz Co do tartego sera, to oczywiście można zastąpić go innym, ale takim który pod wpływem temperatury twardnieje, nie ciągnie się sery do pizzy. Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie smarujemy bardzo cienką warstwą przecierem pomidorowym i posypujemy serem. Ciasto tniemy najpierw wzdłuż, a następnie na około dwu centymetrowe paski. Każdy

KasiaiKrzysiu.pl
Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego 1465

rodziny na coś słodkiego. Dzisiaj właśnie był taki dzień. Nie planowałam piec nic słodkiego, ale apetyt na słodkie męskiej części rodziny pojawił się niespodziewane. Zawsze mam w zapasie opakowanie ciasta francuskiego, papierówek jest pełno, więc nie zastanawiałam się długo, do niedzielnej popołudniowej kawy przygotowałam Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego z papierówkami, obsypane cukrem pudrem z cynamonem. Papierówki pod wpływem wysokiej(...)temperatury stają się kremowe i rozpływają się dosłownie w ustach. Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego są pyszne! Zróbcie obowiązkowo. Smacznego. Obieramy umyte 2 papierówki, kroimy w ósemki, usuwamy gniazdka nasienne. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka bez gniazdka, składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini pizze na cieście francuskim 151

zapiekanki, pizze i tarty powstały jako odpowiedź na to jak w atrakcyjny, a przede wszystkim smaczny sposób wykorzystać resztki tego co mamy w lodówce. Ostatnio mam bzika na punkcie ciasta francuskiego. Kupuje je średnio 2 razy w tygodniu i zawijam w nie wszystko co się da. Sposobów jego składania jest mnóstwo. Poniżej ciasto francuskie w roli spodu do pizzy.Składniki

W kuchni wieczorem
Francuskie wiatraczki z morelami 133

Zwykle mam w lodówce ciasto francuskie na wypadek gdyby nagle zachciało nam się jakiejś przekąski, czy to na słodko czy na słono. Tym razem miałam sporo moreli, więc postanowiłam zrobić z nich coś fajnego ;) Tak oto powstały te słodkie wiatraczki z dosłownie 3 składników! 1 płat ciasta francuskiego (275g) 8 moreli cukier puder Morele umyć, osuszyć i podzielić na połówki(...)usuwając pestki.  Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na 8-centymetrowe kwadraty (15 szt.). Nacinać z każdego rogu do środka (nie docinając do końca) i sklejać wiatraczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy wiatraczek nałożyć połówkę moreli. Ciasteczka piec w 190 stopniach przez ok 15-20 minut. Oprószyć cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Tarta serowa z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 122

Smaczna i tania wytrawna tarta na cieście francuskim z serowym nadzieniem z cukinią i pomidorkami koktajlowymi, podana na ciepło od razu po wyjęciu z pieca, doskonały pomysł na przekąskę lub kolację. Forma 23/29 cm SKŁADNIKI: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego Nadzienie: 1 cukinia 7-8 sztuk pomidorków koktajlowych lub cherry 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 200 ml jogurtu(...)masła 1 łyżeczka ulubionej ziołowej przyprawy do zapiekanek ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu do smaku Szczypta mielonej   gałki muszkatołowej   do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200*c Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, wyłożyć dno i boki   formy do tarty, lekko docisnąć. Wyłożyć papierem na wierzchu ciasta , wysypać kuleczki ceramiczne lub groch celem obciążenia, podpiec 10-15 minut

Wanilia i Kardamon
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 172

orzechów)1/2 szklanki (100g) cukruszczypta soliskórka z 1/2 pomarańczy starta100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej2 duże jaja, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki rumu1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone(użyłam gotowego, świeżego ciasta francuskiego w rulonie, paczka xxl, 375g)Glazura1 żółtkomleko 1 łyżeczkaprzygotowanieW średniej misce, lub w misie miksera, połączyć mielone migdały, cukier(...)wyglądać zupełnie gładkie, co jest normalne.) Przykryć i schować do lodówki.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na lekko posypanej mąką powierzchni, wykroić z  jednego kawałka ciasta francuskiego  koło o średnicy 23cm. Pomóc sobie pokrywą garnka, talerzem, lub dnem tortownicy jako szablonem. Umieścić ciasto na blasze.Przykryć arkuszem pergaminu lub folii z tworzywa sztucznego, a następnie wyciąć

Stare Gary
FRANCUSKA STRUCLA BUDYNIOWO-OWOCOWA 189

Szybki pomysł na słodkie "co nieco" :))  Warunkiem jest tylko posiadanie ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... :)) Składniki: Op. ciasta francu skiego (600g) 1 budyń waniliowy z cukrem 1 szkl. mleka 1 jajko gruby cukier kryształ (do posypania) dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g(...)łyżki cukru 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta cynamonu Wykonanie: Jeśli korzystamy z ciasta francuskiego mrożonego, rozmrażamy je do temperatury pokojowej wyjmując 1h wcześniej z zamrażarki. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jednak mleko o połowę (korzystamy z 250 ml mleka). Studzimy. Owoce wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy szczyptę cynamonu i dusimy ok 15 minut. Studzimy. Płat ciasta francuskiego

Walijskie Pichcenie
Rożki francuskie z jabłkami 174

będą idealną przekąską do kawy lub herbaty. Zrobicie je bardzo szybko, gdy tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier  cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć

Smakołyki Asi