ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:272/361)

Mazarynki -szwedzkie tarteletki migdałowe 131

Mazarynki  ich nazwa pochodzi od francuskiego kardynała Mazarina. Te szwedzkie tarteletki są naprawdę bardzo smaczne i warte spróbowania. Nie są trudne w przygotowaniu. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk mazarynek. W zakładce CIASTKA znajdziecie przepisy na inne smaczne ciastka i babeczki. Żródło Książka Wypieki Najlepsze przepisy z całego świata Polecam! Ciasto 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku

O kuchni z uczuciem
AMERYKAŃSKIE RURKI ORZECHOWE 139

wszystko.Tak samo jest z naszą czy Francuską , która wprost opływa masełkiem.Gdyby nie te tuczące,pyszne składniki , kuchnia by była smutna , mdła i niejadalna.Dlatego od czasu do czasu trzeba sobie raz w miesiącu zjeść cos tuczącego , by się nagrodzić za dni odchudzania:).Wszystko jest darem , tylko trzeba jeść z głową :)Zapraszam.    Ciasto naleśnikowe: **************************** 1szkl.z czubkiem mąki pszennej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto migdałowo-jabłkowe i "Natura" 167

Kruche ciasto warstwowe a la pleśniak Szafranowe ciasto drożdżowe Drożdżowe z czekoladą i rodzynkami "Natura" Marii Kuncewiczowej nie należy do lektur łatwych i przyjemnych. Ja często gubiłam wątek (ale sama Autorka również) i musiałam wracać do momentu, który został mi w świadomości. Lektury nie ułatwia język odmienny od współczesnego, wtrącenia w języku francuskim (nie wszystkie tłumaczone w wydaniu, które czytałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka wielkanocna szafranowa 202

pomarańczowej. Puszysta, wilgotna, słodka i pachnąca szafranem. Babka drożdżowa to tradycyjny wielkanocny wypiek. Bardzo lubię drożdżowe babki nawet jeśli już trochę wyschną. Zawsze można zrobić z niej pudding lub francuskie tosty . Najlepsza babka wielkanocna. Pięknie zrumieniona, a w środku wilgotna i puszysta. Babka wielkanocna Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 150 ml ciepłego mleka(...)cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy Rozpuść drożdże i szafran w podgrzanym mleku. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, wlej rozpuszczone drożdże, jogurt i wbij jajko. Zarób gładkie ciasto. Dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Zagniataj ciasto do wchłonięcia masła. Ciasto powinno być luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj formę masłem i oprósz mąką

codojedzenia
TORT NALEŚNIKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM 369

niego oderwać, ale również mój francuski piesek - Szanowny Mąż - wyraził swe uznanie o owym naleśnikowym torcie, także nie pozostaje mi nic innego jak tylko wpisać go do naszego stałego repertuaru :D  Naleśniki usmażyłam ze znanego już Wam mojego przepisu na naleśniki, który znajdziecie TU . Aby tort był wysoki, użyłam podwójnej porcji ciasta, z którego wyszło mi 19 naleśników

Słodko-Słony Świat Ilony
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem. 183

SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków) ciasto na placki:  1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 nieduża cebula 2 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki parmezanu pieprz sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy sok z połowy cytryny sól

DefinicjaSmaku
Ciasta 447

Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry Anastazji Ucierane z truskawkami Rabarbarowiec kruszony Francuskie ciastka z owocami Podwójnie czekoladowa rolada

Ala piecze i gotuje
Zjadłabym ciasto, ale piec nie umiem :( Najprostsze ciasto z jabłkami. 384

jeszcze nie daj Boże poleci na inną parę pończoch a nam pozostanie zjedzenie tego wszystkiego. Wszystkie wiemy, że takie kulinarne dogadzanie osobnikowi męskiemu to stres. Bo może księciunio jest francuskim pieskiem? Bo może akurat ma zły nastrój i spożywał nie będzie? No nie trafisz. Mogłoby się wydawać, że wystarczy im podetkać kawał mięcha pod nos i będzie spokój. Otóż(...)blogi czy artykuły to normalnie mamy kraj ekspertów kulinarnych. Dziwne, bo podobno kucharze jak lekarze całe życie się uczą. Wiem jedno – ja piec nie będę. No może jakieś proste ciasta z gatunku „zamieszać i wstawić”. Najcierpliwszy pogodził się z faktem, że mój cukierniczy repertuar obejmuje 6 ciast i jeden suflet czekoladowy a po resztę niech się na miasto

ladykitchen
Tarta z pomidorami i boczkiem 139

Zakochałam się w prostokątnych tartach. Znów z dodatkami z lodówki: moje własne pomidorki koktajlowe z przydomowej grządki, wędzony boczek i natka pietruszki - także z ogródka. Pełnia

Pasja Smaku
INDYK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 137

słodka papryka, pieprz, sól 1 op.ciasta francuskiego, 1 białko WYKONANIE Indyka lekko rozklepujemy, wkładamy do marynaty przygotowanej z oleju, przyprawy do drobiu, soli, pieprzu i słodkiej papryki, odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę, dusimy. Następnie dodajemy obrane i drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na 4 części, układamy filety

słodki bratek
PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE 340

Idealne śniadanie! PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE  SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw

SMYKWKUCHNI
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 177

którzy przygotowali wystawną kolację w stylu francuskim. Właściwie należałoby napisać wytoczyłem się . Wszyscy się wytoczyliśmy. Chłopcy mieszkają w przepięknie zielonej, o tej porze roku raczej już złotej, części warszawskiego Ursynowa, skąd na piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco zdążyć strawić przed domniemanymi tańcami . Te jednak przemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana w towarzystwie purée buraczanego

GRUBY WAŁEK
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 129

moich wczorajszych smakołyków, przygotowany na Francuski Piknik Rodzinny. Niestety nie wytrzymał temperatury (36 stopni), ale z relacji osób, które nie przeraziły się jego niezbyt atrakcyjnym wyglądem (lekko się rozjechał) i zdecydowały się go spróbować, wiem , że był bardzo smaczny. Wbrew pozorom wykonanie tego deseru nie jest trudne, wystarczy mieć dobry przepis na ciasto ptysiowe. SKŁADNIKI:   na ciasto  ½ szklanki

Kuchnia w opałach
Twarogowe racuchy na kefirze 206

tłuszczu. 4 Smażymy do wykorzystania ciasta, systematycznie dodając odrobinę masła lub oleju na patelnię. 5 Podajemy polane roztopionym masłem/syropem z agawy/miodem i ulubionymi owocami lub dżemem. Porady Jeżeli masa twarogowa będzie z zbyt lejąca, dodajcie jedną/dwie łyżki mąki do masy. Zobacz też: Serek z jogurtu naturalnego Jajka sadzone na słodko Tosty francuskie na słodko *wpis powstał we współpracy

Kuchnia Bazylii
Naleśniki Suzette 124

Naleśniki Suzette to tradycyjny francuski deser. Są pyszne, orzeźwiające, aromatyczne, delikatne i bardzo słodkie. Skórka pomarańczowa nadaje im orzeźwiającego smaku, a karmelowo - maślano - pomarańczowy sos jest po prostu obłędny. Oszaleliśmy z mężem na punkcie tych naleśników. Jeśli szukacie wykwintnego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu dania to sięgnijcie po crepes Suzettte. Będziecie oczarowani! Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie