Kochani ostatnio mieliście okazję zapoznać się z książką "Ryby są Super" recenzja tutaj . Dzisiaj wzięliśmy książkę w obroty i przedstawiamy świetny przepis Doroty Wellman
Niezły MłynekMoje Smaki Życia - strona 45. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK Składniki: 250 g mąki pszennej Złote Pola 120 g masła Ekstra Mleczna Dolina 9
ClauditteMissCookingNaleśniki francuskie- crepes, to bardzo delikatne, cieniusieńkie naleśniki. Możecie je podawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej(...)jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki
SMYKWKUCHNIsiedzi. Ale wybieramy jakiś jeden wypiek i każdy u siebie to samo robi. I potem możemy zobaczyć na jak wiele sposobów można zinterpretować jeden przepis. Fajna zabawa :) Tym razem francuski chleb pszenny na zakwasie, według przepisu Bei z bloga Bea w Kuchni (ja kierowany doświadczeniem i swoimi upodobaniami nieznacznie go zmodyfikowałem). Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki(...)wody Zakwas musi oczywiście być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy i zostawiamy na 12-14 godzin w ciepłym miejscu, ewentualnie w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 800 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej typ 2000 450 g wody 2 łyżeczki soli cały zaczyn Najpierw mieszamy mąkę z wodą, aż nam się ładnie połączy. Przykrywamy
Marder&Marder Manufactureskórke,a przepis znalazłam tutaj.Jedyne co zmieniłam to dodatek drożdży,użyłam drożdży instant i w większej ilości.Prezentowana bagietka z prawdziwą francuską ma tylko podobny kształt i stąd nazwa.Niestety francuski oryginał jest bardzo wymagający,potrzebuje i sporo czasu i wiele zachodu.Zapewniam jednak ,iż proponowany "ersatz "ucieszy nie tylko tych co wykluczyli ze swej kuchni zwykłą pszenną mąkę.Ta naprędce upieczona(...)jasnej 630170-200 ml wody30 g masła lub oliwy1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki soli1,5 łyzeczki drożdży instantWykonanie:wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać tak długo ,aż ciasto będzie jednorodne,błyszczące i całkowicie odklejone od brzegów miski.Ilość dodanej wody zależy od rodzaju mąki,ciasto powinno być mięciutkie.Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię, Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano
kgwjanczewocuda a dziwy. Przedwojenna stolica Dolnego Śląska słynęła przecież m.in. z suto zastawionych stołów. Z tym pięknym regionem wiąże się do dzisiejszego dnia wtręty różnych kultur kulinarnych zachodu (kuchnia francuska, angielska), wschodu (rosyjska), a także południa (grecka). W ostatni weekend odkryłam jednak prawdziwy skarb gastronomiczno-kulinarny omawianej krainy, w którym bez dwóch zdań zakochałam się, a konkretnie... Białą Lokomotywę(...)koniecznie trzeba się przekonać. Pan Leszek już na Was czeka w swoich opuszczonych na nos okularach z uśmiechem na twarzy. U nas na blogu zapraszamy na pyszne i lekkie ciasto jogurtowe ze śliwkami. Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe ze śliwkami Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka gęstego
Moja Mama Gotujeorkiszowej typ 2000, 2 szklanki mleka ciepłego, po łyżeczce soli i cukru, po garści nasion słonecznika i pestek dyni oraz żurawiny. Wymieszałam wszystkie składniki, odstawiłam w ciepłe miejsce, kiedy ciasto wyrosło przełożyłam do formy, posmarowałam wierzch roztrzepanym jajkiem i posypałam prażoną cebulką wymieszaną ze słonecznikiem i solą. Piekłam wyrośnięte pieczywo w formie keksowej o długości 20 cm i szerokości(...)słonecznikiem. Dodatki: pomidorki koktajlowe ogórek pokrojony za pomocą obieraczki do jarzyn jajka łosoś wędzony czarne oliwki do dekoracji dressing: łyżka miodu, musztarda francuska, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny duszony szpinak świeży, masło, czosnek, sól, pieprz Jajko gotuję w koszulce, w niewielkim garnuszku, tworząc mały wir w zagotowanej
Mango Papajaciastem. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ciasto do lodówki, aby wyrosło przez noc. Wyjmij ciasto na 30-60 minut przed dalszymi krokami, aby nabrało temperatury pokojowej. Podziel ciasto na 12-16 kulek (zależnie od wielkości foremek) i umieść je w foremkach na muffinki lub papilotkach. Odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch muffinek pozostałym białkiem przy pomocy(...)minut, aż wyrosną i się zezłocą. ➤ Rada: Możesz przygotować muffinki z polowy przepisu. Muffinki zjedz w ciągu 2-3 dni. Jeżeli obeschną, możesz przygotować na ich bazie tosty francuskie
Chilli Czosnek i Oliwakolejnym wyzwaniu wspólnego gotowania postanowiłyśmy wraz z Mirabelka i Gin upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej(...)drożdżami, następnie dodać sól i również dokładnie wymieszać, dodać oliwę i wodę i zacząć ubijać używając haków. Miksować przez 5-7 minut na średniej prędkości do czasu aż ciasto będzie gładkie i ciągliwe. Duże plastikowe, kwadratowe naczynie wysmarować oliwą i przełożyć do niego ciasto, przykryć ściereczką i zostawić aby wyrosło (orzez około 1-2 godziny), powinno podwoić lub nawet
Codzienne GotowanieNa pewno każdy lubi dania, które można przygotować szybko. Mam dla Was przepis właśnie na takie danie. Jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Smakowało nawet moim
kuchnia doskisobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie(...)Cóż więcej wymagać od książki kucharskiej? Poszukujecie doskonałego przepisu na ciasteczka do kawy? W „Wypiekach” znajdziecie wiele pysznych różności począwszy od muffinek z colą, babeczek czekoladowych z malinami, rożków francuskich i pierniczków aż do snickersa czy bezowych serduszek. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na tirami su z białą czekoladą i malinami albo brownie truskawkowe
TetiisheriKrajobraz za oknem się zmienia. W blasku słońca opadają liście z drzew.To właśnie polska złota jesień zainspirowała mnie do dzisiejszego przepisu. Oto propozycja dla Was na
kulinarnyJadeseru dla księcia Walii Edwarda i jego przyjaciół. Jak się można domyślić, biedaczek tak bardzo się denerwował, że przez przypadek sos na bazie kirszu i likieru pomarańczowego zapalił się. Francuski kucharz w chwili rozpaczy spróbował mieszanki i ku swojemu zaskoczeniu odkrył, że smakuje wyśmienicie. Naleśniki włożył więc do sosu, a przed podaniem deser podpalił jeszcze raz. Zachwycony zarówno smakiem(...)porcje): 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki śmietanki 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia Mąkę, mleko, śmietankę, ekstrakt i jajka wymieszać na jednolite ciasto (można zmiksować blenderem), odstawić na 15 minut. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem, usmażyć kolejno 4 lub 6 cienkich naleśników (w zależności od wielkości patelni). Sos: 3 pomarańcze sok z połowy cytryny
Obiad gotowyI co by tu zjeść nowego? Ostatnio mam straszny problem ze znalezieniem pomysłów na obiad.Z braku koncepcji wyszły zieloniutkie, bardzo pozytywne i pyszne kopytka z sosem
Czerwona Porzeczka