ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:269/361)

Chleb francuski 206

Przepis na ten chleb znalazłam na blogu Przepisy Tradycyjne, lekko zmodyfikowałam tylko sposób mieszania składników i zawijania ciasta – oryginalny przepis znajdziecie tutaj Składniki: 500 g

rozgotowana
Schab w cieście musztardowym 356

Co roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny

Pasja Smaku
CIASTA WIELKANOCNE 234

wrażliwym babom zaszkodzić i spowodować zapadniecie się ciasta. Dopiero nazajutrz lukrowano je i pięknie zdobiono.  każdy dwór, każda rodzina miała własne, pilnie strzeżone przepisy, przechodzące z matki na córkę. Były więc baby polskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe, petynetowe, muślinowe, puchowe i inne.  Staropolskimi babami zachwycali się cudzoziemcy. Do kuchni francuskiej wprowadził je eks-król polski Stanisław Leszczyński(...)panteonu klasycznych deserów francuskich pod nazwą "Baba au rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Neapolu, gdzie zadomowiła się jako baba napoletano. Przybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami

Ciastka - domowe słodkości
Śledzie korzenne 468

Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała

Oryginalny smak
Drożdżówka po francusku – na deser lub śniadanie 185

Dziś dzielę się z Wami pysznym pomysłem na drożdżówkę po francusku . Jeśli podacie ją tak jak ja z bitą śmietaną będzie doskonałym deserem. Natomiast podana z owocami może być ciekawym pomysłem na śniadanie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie Składniki: 3 kawałki ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami Brześć 1 jajko 3 łyżki mleka niespełna

Słodkie okruszki
Pissalediere czyli francuska pizza 124

Ponad to ci papieże byli francuzami i byli przyzwyczajeni do topornej francuskiej kuchni. Niemniej jednak historyjka ciekawa :) Składniki: - mąka - drożdże - olej  - ocet - cebula - zioła prowansalskie, których nie może zabraknąć, bo to w końcu danie z Prowansji :) - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy mąkę. Ugniatamy ciasto regulując wodą lub mąką jego konsystencję. Chcemy aby nie kleiło się

Kryzysowa Książka Kucharska
JAJECZNICA Z BOTWINĄ 185

Sposobów na przygotowanie jajek są setki. Najlepsi kucharze potrafią je przyrządzić nawet w stu  kilku konfiguracjach. Zaś słynny Escoffier, najznamienitszy kucharz, restaurator i autor książek

W kuchni Karmel-itki
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 346

pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak(...)łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku

codojedzenia
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 210

ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato , czyli omlet (coś na wzór przygotowywanego przez ze mnie francuskiego omletu z boćwiną La Trouchia ). Po ugotowaniu horty Grecy mają zwyczaj wypijać powstały zielony wywar , który uważają za bardzo(...)zdrowia mieszkańców Grecji. Udało mi się dotrzeć do kilku badań naukowych, które potwierdzają ich dobroczynne właściwości. Trichopoulou i wsp. zbadali siedem gatunków horty rosnących na Krecie oraz sławne „zielone ciasta” (pites, kalitsounia). Stwierdzili, że dzika zielenina zawiera bardzo duże dawki flawonoli* , szczególnie kwercetyny i kemferolu, w porównaniu do typowych świeżych warzyw, owoców i napoi spożywanych w Europie. Co to dokładnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Smażone ogórki z frytkami 143

ataku USA na Irak i nieprzyłączenia się do tej agresji sił francuskich nazywają się już tylko fries :) W 1960 pewien jegomość otworzył mały bar dla kierowców w Atkins, które było w całym Arkansas znane jako stolica pikli. 3 lata później postanowił wykorzystać lokalny produkt i usmażył go w cieście na głębokim oleju. Tak powstały pierwsze smażone ogórki. Szło

Kryzysowa Książka Kucharska
70. Domowa creme fraiche z truskawkami 167

podekscytowanie biorą górę! Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam bardzo prosty przepis na francuski crème fraîche, będący lekko ukwaszoną tłustą (ok. 30-36% tłuszczu) śmietaną o konsystencji kremu. Świetnie nadaje się do deserów m. in. do świeżych owoców, czy lodów, do zup (nie ścina się przy gotowaniu!), sosów, a nawet ciast! Można kupić ją w sklepach, jednakże jeśli mamy możliwość w banalny

Be Fit Be Strong
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 181

Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Piekąc ten chleb przypomniałam sobie o chlebach francuskich zwykle pieczonych na drożdżach. Przepisy na nie można znaleźć

Weekendy w domu i ogrodzie
EXPRESOWE CIASTO BONOFFI PIE + FILMIK 146

Ciasto bonoffe pie to jedno z pyszniejszych ciast które można przygotować w expresowym tempie.  Ciastka są przekładane bita śmietaną, karmelem i bananami. Jest bardzo smaczne i bardzo słodkie. Jednak nie mogę się jemu oprzeć i czasem przygotowuję je jako słodką przekąskę.  Z podanych składników wychodzą 2 średniej wielkości miski(...)SKŁADNIKI :  2 opakowania ciastek biszkoptowych, podłużnych 200-300 g  lub francuskich firmy Brześć  400 g masy kajmakowej 3 łyżki mleka  3/4 szklanki mleka 4 banany 1 łyżka soku z cytryny

Kulinarne Fantazje Marioli
Garnek do tajine (tagine, tadżin) 147

Otrzymaliśmy od jednego z Czytelników pytanie czy w Polsce można kupić garnek do tajine i jak on wygląda. W Polsce dostępne są zarówno oryginalne gliniane garnki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 227

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii

W kuchni Karmel-itki