Ten przepis znalazłam wśród starych wycinków gazet. Nie pamiętam kiedy ostatni raz go przygotowywałam. Przepis jest bardzo prosty i każdy może go przygotować w domu. Wymaga
PatiGotujegęsiego mięsa. Aż dziw bierze że w kraju który słynie w świecie z hodowli tego ptaka nie można nigdzie nabyć gęsich wyrobów. Uważam że już najwyższa pora aby to zmienić, dlatego dziś przedstawię popis na wyborne półgęski. składniki 2 gęsie piersi każda(...)przewlekamy przez powstały otwór sznurek, na którym powiesimy półgęsek. Teraz mięso zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni ( ja zostawiam mięso przy domowym piecu) i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Po tym czasie półgęski zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym
Miód i pieprzOCET WINNY Ocet należy przechowywać w małych butelkach, max. półlitrowych. Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjny, sprawdzony przez wiele pokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu
Moja Książka KucharskaMarynowana mozzarella. Mozzarella marynowana w zalewie z czosnkiem. Prosty przepis na wyśmienitą mozzarellę, którą z łatwością przyrządzisz w dosłownie kilka chwil. Prosty przepis na
Moja Książka KucharskaCo się dzieje z masłem? Czyżby krowy zaczęły dawać mleko mniej tłuste? Albo Europejczycy odstawili margarynę? A może producenci stosują zmowę cenową? Cena za kostkę masła
Obiad gotowyWakacje. Spanie do 10-tej, leniwe śniadania, wypady na miasto, spacery po lesie, pikniki... Idealnie, prawda? U nas było jednak nieco inaczej, choć to wcale nie
Obiad gotowyKolejny sprawdzony sposób na mięso które idealnie nadaje się na obiad jak i później do kanapek. Sposób podobny jak przy szynce wieprzowej ale jednak inny. Składniki
Piekielna Kuchnia PatiCHLEB FLISACKI zwany CHRUPACKIM Chleb flisacki zwany dawniej chrupackim łączy się bezpośrednio z zawodem flisaka i jest przypisany
Moja Książka KucharskaOgórki kiszone w kamionce – prosty przepis Ogórki kiszone. Mogłabym tu napisać krótko – uwielbiam je! Idealny dodatek do obiadu, niezliczonych sałatek, koreczków i past kanapkowych
Słodkie okruszkiSkórka pomarańczowa smażona najlepszy przepis. Kandyzowana skórka pomarańczowa . Smażona w cukrze skórka pomarańczowa to aromatyczny dodatek do ciast i deserów. Niezbędna do wypieków świątecznych, szczególnie do
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie ma to jak swojska, pyszna kiełbasa. A jeśli jest jeszcze zrobiona przez nas i możemy się cieszyć jej smakiem i cudownym zapachem - to nie ma
Swojskie jedzonkoPasztet z grzybowo- mięsno - serowy to pyszny i łatwy w przygotowaniu pasztet. Dobrze się smaruje i wszystkim smakuje :) Kiedy jest sezon na grzyby zawsze warto go
Kulinarne Fantazje MarioliPyszny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Idealny na kanapkę. Otoczony smalczykiem i galaretką. Gotowany w słoikach może stać wiele miesięcy, w chłodnej piwnicy lub spiżarni, jeśli
Swojskie jedzonko