muszkatołowej - 2-3 ziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu - conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu** * - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude(...)kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone (ja tak miałam większość) wyjmujemy wcześniej z zamrażarki i rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa (wątróbkę także , ja miałam
Smaczne Zdrowewymaga podania talerzyków, natomiast serwetki są absolutną koniecznością. Po podaniu dość kalorycznej przekąski nasi znajomi z cała pewnością nie przyznają nam czerwonej kartki :) Składniki : 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki passaty pomidorowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 łyżeczki płatków chili(...)żółtego sera, startego na dużych oczkach ulubione nachos 2 łyżki oliwy Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz chili. Gdy cebula się zeszkli dodać zmieloną wołowinę, przyprawić kminem rzymskim, solą, pieprzem i płatkami chili. Do podsmażonego mięsa wlać passatę pomidorową oraz dodać pokrojone pomidorki i fasolę z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Piekarnik
Zabawa smakiemoliwa z oliwek Przecielam poledwice w poprzek I wypelnilam ja sliwkami, "zapielam" wykalaczkami. Obsmazylam po kazdej ze stron na patelni. Wlozylam do piekarnika na 3 godziny w temperaturze 80C- wolowina jest niesamowicie krucha, I wystarczy raz na godzine ja obrocic. Przygotowalam sos pieprzowy I podalam z buraczkami I ziemniakami. Smacznego
Smaki EdytySmakoszy mleka kokosowego I drobiu, zabieram do posmakowania w kuchni hinduskiej. :) Jakiś czas temu była wołowina madras- dzisiaj będą piersi z kurczaka. Szybko I prosto , a I zawsze możemy zaskoczyć naszych domowników I gości. Zapraszam Skladniki: 1-2 ostre papryczki chilli 2 lyzeczki kolendry 2 lyzeczki kurkumy 1/2 lyzeczki imbiru 1/4 lyzeczki pieprzu 2 puszki mleka kokosowego(...)Najważniejsze :) jak kroimy papryczki chilli - nie zapomnijmy ubrać rękawiczek jednorazowych. Papryczka ma "tendencje" bezproblemowego "wejścia"w naszą skóre. Może to być bolesne doświadczenie. I tu już różnica od wołowiny madras- dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę I bullion z kurczaka. Dusimy na małym gazie ok 15-20 min- lub jak kurczak jest gotowy. Możemy teraz dodać drugą puszkę
Smaki Edytypewnością humor I pogoda jest pożądane ...I najważniejsze, to dobrze rozpalony grill. Nie spieszmy się wrzucać mięsa na grilla , gdy grill jest ciepły. Poniżej parę wskazówek jak pieczemy wołowinę I kurczaka. Udka kurczaka : potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grilla Czas pieczenia to 25-30 min. Wołowina: Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze. Stek(...)Dobrze wypieczony -12 min Zaczynamy grillowanie : Składniki: Wołowina- u mnie 6 steków 7 udek z kurczaka Składniki na marinate: sól, pieprz, papryka, natka pietruszki oliwa z oliwek Mięso wołowe I kurczaka myjemy. Nacieramy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy . Przykrywamy I odkładamy do lodówki na min 1 godzinę. Idealnie jest odstawić na całą noc. Rozpalamy grilla. Najpierw grillowaliśmy kurczaka
Smaki EdytyBifteki to takie greckie mielone- z wołowiny , fetą , miętą i ouzo .Z oryginału zostawiłam pomysł na dodanie do mielonych ouzo i nadanie im anyżkowego smaczku . Zamiast wołowiny jest wieprzowina. Zamiast mięty- natka pietruszki . No i nie dodawałam fety bo mi do mojej wersji nie pasowała. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniziemniakami, ale za często nie gotuję tej zupy, bo sama za rosołem nie przepadam.Dzisiaj kartoflanka czyli rosół z ziemniakami. Zapraszam! Składniki : * 3 udka z kurczaka * skrzydło z indyka * kawałek wołowiny - u mnie szponder * 2 marchewki * pół selera * pół pora * 2 pietruszki * cebula * ziele angielskie, pieprz i liście laurowe * 5 ziemniaków * natka pietruszki Przygotowanie : Mięso umyć, zalać wodą
Magiczne Życie Martybędzie za to bardzo soczysty i aromatyczny - i tak właśnie było, bo pierwszym daniem jakie przygotowaliśmy był kurczak, kiedyś podzielimy się przepisem na niego. Tymczasem kolejnym testem była wołowina, czyli mięso, które potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć. Wołowina miała być mięciutka, rozpadająca się od naciśnięcia widelcem i również taka właśnie była! Zawdzięczała to powolnemu gotowaniu w niskiej temperaturze. Wolnowar
Pora coś zjeśćhandlowa nazwa sinic. Jej skład to 58-63% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów. Jest najbogatszym źródłem białka, które trawione jest w 85%, a na przykład białko pochodzące z wołowiny trawione jest w 20%. Spirulina zawiera najwięcej beta-karotenu i kwasów nukleinowych spośród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych. Spirulina zawiera: białko, zawartość trzykrotnie przewyższa to zawarte w wołowinie i rybach
Blondynka Gotujesmak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego, odkrywać nowe smaki i połączenia. Ja to danie zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale można również dodać kawałki kurczaka lub paseczki wołowiny (na pewno będą świetnie pasowały). P.S Danie na zdjęciu może nie prezentuje się zbyt efektownie, ale było naprawdę smaczne. :) Makaron w sosie kokosowym PRZEPIS (źródło: "Makaron . D ania tradycyjne(...)makaronu i całośc dobrze wymieszać. Dobrze zagrzać i przełożyć na talerz. Od razu podawać. Notatki : to jest wersja wegetariańska; można dodać na trzecim etapie mięso z kurczaka lub wołowinę. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comJednak właściwie wszystko udało mi się dostać w pobliskim sklepie czyli kuchnia niby odległa a składniki nie takie znowu egzotyczne :) Zastanawiałam się jakiego mięsa użyć bo miałam do wyboru wołowinę, wieprzowinę kurczaka lub rybę. Z racji szybkości przygotowania wybrałam kurczaka inne rodzaje zostawiając sobie na inne okazje. Vindaloo razem ze mną i Kasią gotowały jeszcze Ola i Joasia - czyli(...)team co przy poprzednim daniu jakim była wołowina po burgundzku . Vindaloo to popularne na całym świecie danie indyjskie, ale właściwie to pochodzi z Portugalii i do Indii, wieki temu, przywieźli je właśnie Portugalczycy. Pierwotnie było przygotowywane wedle europejczyków z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością czosnku. Mieszkańcy regionu Goa dopasowali je jednak do własnych smaków i gustu dodając
Smaczna Pyzawęgiersku Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz, mielona papryka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapowiadałam, że fasolka gości często na naszym stole. Po sezonowej wersji z grzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1 duże wędzone żeberko 20 dag kiełbasy jałowcowej 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafamily:"Times New Roman";} Nie ma nic gorszego jak wpuścić męża do kuchni. Nie dość, że przyrządzi to, co tylko on sam preferuje, to jeszcze bałagan zostawi . Jest miłośnikiem wołowiny generalnie, więc bywa czasem monotematyczny. Z drugiej strony jednak, choć cierpliwość moja sięgnęła granic, to jednak po spróbowaniu tego dania, złego słowa powiedzieć nie mogę. Składniki : 1 lub 2 steki
Delicious TitbitsPolędwiczka wieprzowa to bardzo wdzięczny do obróbki kulinarnej kawałek wieprzowego mięsa. Jest chuda, bardzo delikatna, nie wymaga długiego smażenia czy duszenia, więc w krótkim czasie możemy
Walijskie Pichcenie