wołowina - 6514 przepisów (strona:256/435)

Kotleciki wołowe. 168

SKŁADNIKI: 800 g mięsa mielonego (wołowina) 2 szalotki [posiekać] por (kawałek około 5 cm) [posiekać] 2 ząbki czosnku [przecisnąć przez praskę] 1 łyżka przyprawy (suszone pomidory z bazylią i czosnkiem) szczypta soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżka oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami. Na patelni roztopić olej kokosowy. Z mięsa uformować kulki

ClauditteMissCooking
Test Kulinarnych Inspiracji KAMIS 169

Pikantna wołowina w winie                                                       Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

Smakowite Dania
Strogonow z wieprzowiną+ film 162

Strogonow z wieprzowiną jest nieco inną ale równie smaczną odmianą klasycznego strogonowa z wołowiną. Jednak jego wykonanie zajmuje o wiele mniej czasu z racji tego, że mięso wieprzowe gotuje się szybciej. Smakowo także nie odbiega od pierwowzoru dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu . składniki  na 5 porcji 1 kg polędwicy wieprzowej 2 cebule 30 dag małych pieczarek 5 małych ogórków

Smakowite Dania
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 173

dnia. Sam Abraham Lincoln był częstym gościem tego miejsca. Największą sławą cieszyły się w tym miejscu steki Delmonico. I choć do dziś trwa spór o to z jakiego kawałka wołowiny były przygotowywane te steki to jednego można być pewnym. Bez względu na rodzaj cięcia otrzymać można było duży i aromatyczny kawałek mięsa. Przepis na stek Delmonico był bardzo prosty

naRuszcie
Pasztet staropolski 230

odważył się zmodyfikować receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki

Pyry na Gaz
Burrito z moimi wariacjami podane z sosem żurawinowo-czosnkowym. 198

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam zastąpić mieloną wołowiną) -fasola czerwona -pomidory z puszki -masło -oliwa -czosnek niedźwiedzi -oregano -sól, pieprz -papryka czerwona słodka i ostra oraz wędzona słodka -cebula suszona Por posiekany szklimy na maśle z oliwą, dodajemy

BaRepas
Tarte flambée 225

Uwielbiamy prostą kuchnię. Taką bez kompleksów, bez wołowiny wagyū i bez owoców noni , choć bez wątpienia są to wartościowe produkty. Kuchnię, która nie wymaga od nas „wyskoczenia” po składniki na Karaiby i wykorzystania całego limitu na karcie kredytowej na zakupy. Chociaż jaraliśmy się zieloną pszenicą frikeh, zawsze proponujemy lokalne zamienniki i cieszy nas Wasz odzew, Wasze maile

GRUBY WAŁEK
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 153

najlepsza gulaszową na świecie robi moja Teściowa! I tego się będę trzymać ;) Na danie główne zdecydowałam się (po dość długim wahaniu) na kreplach. Kreplach to smażone pierogi z wołowiny podawane ze smażonymi farfelkami (żydowskimi kluseczkami, trochę jak kluseczki kładzione) i marchewką na słodko. O ile marchewka i kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Męską ręką: pieczeń wołowa z pieczonymi warzywami, ziemniakami i sosem winnym 153

wiem, jak PanMąż to robi, ale robi najlepszą wołowinę na świecie! No dobra, może trochę mu słodzę, ale w kwestii mięs u nas w domu to raczej on jest specjalistą i nawet nie próbuję w tym temacie z nim konkurować ;) Obecnie leżę przeziębiona i wracam myślami do tego obiadu - pysznej, idealnie wypieczonego kawałka mięsa wołowego z pieczonymi ziemniakami i warzywami

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa gulaszowa: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 148

wody 10-12 kopiastych łyżek mąki szczypta soli i pieprzu Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Cebulę zdjąć z patelni, wrzucić na nią pokrojoną w kostkę wołowinę i zrumienić z każdej strony. Dodać podsmażoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w krążki marchew po czym przykryć i dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, przez

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 193

ziemniakach nie było czuć, że były wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł   Dania mięsne  Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć, że potrawy są niedoprawione, to w tym przypadku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 188

pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem – wow :) Kolejna sprawa to steki i wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać

Moja Delicja
Gołąbki w kiszonej kapuście 212

harissą i pasta paprykową. proporcje dowolne - jak komu smakuje. składniki ok 20 liści kiszonej kapusty szklanka soku z kapusty bulion do zalania gołąbków farsz 300 g wieprzowiny 200 g wołowiny 200 g ryżu 80 g wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz łyżka posiekanej pietruszki do podania jogurt pasta paprykowa harissa przygotowanie Odłożyć

Stare Gary
Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 198

kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda Pieprz, sól *można dodać również boczku Dodatkowo: 1/3 kostki margaryny do smażenia Bawełniane białe nici lub wykałaczki Pokrojoną na plastry wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, a następnie delikatnie solimy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Cebulę, kroimy w ząbki, a ogórki i kiełbaski, kroimy w podłużne paseczki, które układamy na mięso. Najlepiej

Smakowy Raj
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 278

doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka) -zrezygnowałam z kostek bulionowych bo bardzo się ich smak ostatnio zmienił- mam wrażenie , że po tej całej nagonce na glutaminian zmieniono go na coś innego

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania