wołowina - 6514 przepisów (strona:255/435)

Bigos najlepszy 280

sól Kapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie przecedzić. Ponownie zalać wodą, ugotować. Odcedzić. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut

Praktyczna pl
Wieprzowe kotleciki z białym ryżem 168

mielone. W rożnych regionach naszego kraju może spotkać się z ich różnymi nazwami ale jakby nie patrzeć zawsze są one przygotowywane z mięsa mielonego. Można użyć wieprzowiny, drobiu czy wołowiny. Osobiście bardzo lubię owe kotleciki dlatego, że można je łączyć z wszelakimi warzywami czy też kaszami lub ryżem. U nas właśnie dzisiaj takie połączenie ryżu i mięsa mielonego. Efekt smaczny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 166

Wykwintne i wyszukane danie ... inspiracją jest Meksyk i tamtejsza kuchnia. Przepis na 10 porcji. - 1 kg karkówki - 800 g wołowiny - 6 średnich cebul - pieprz czarny grubo mielony - szczypta pieprzu cayenne - 4 ząbki czosnku - łyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego - 3 czubate

Pasje Jolki
Chlorella - oczyszcza nasz organizm z toksyn. 157

razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina. Posiada też niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn.  Chlorella jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu – stąd też wzięła się jej nazwa. Chlorofil występuje w organizmach samożywnych (rośliny, algi, bakterie fotosyntetyzujące

Przepisy i porady kulinarne
Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 238

równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką. Mięso: -250 gram mielonej szynki wieprzowej; może być wołowina -oregano, łyżeczka -sól, pieprz -cebula posiekana -papryka ostra sypka -kukurydza z puszki -fasola czerwona z puszki -pomidory z puszki -oliwa -starty żółty ser do posypania Cebulę szklimy na oliwie, dorzucamy

BaRepas
Coq au win - kurczak w winie 275

się w opowieści o Hrabim Monte Christo. Takie myśli  mnie  nachodzą, kiedy zajadam się francuskim kurczakiem w winie. Może już to pisałam przy okazji wpisu o  wołowinie po burgundzku , ale gulasze francuskie to jest coś nieziemskiego. Jeśli potrzebujecie miski pełnej pociechy, która ogrzeje Was w zimowy wieczór, chwytajcie za garnek. Ciągle zadziwia mnie jak w prosty sposób

W kuchni wieczorem
Chleb orkiszowy ubijany czyli Lutowa Piekarnia i ja :) 194

kratce. Ja chleby piekłam bez kamienia i zamiast spryskiwać co chwile piekarnik włożyłam do nie go po prostu miseczkę z wodą. U mnie posłużył jako idealny dodatek do Wołowiny po burgundzku, o której na blogu niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Polska specjalność- klopsiki z kaszą | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 186

Moje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014   --->  KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania) 1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona cebula

ClauditteMissCooking
Grecka uczta- kofty z feta i tzatziki | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 167

Smaki Życia - strona 50- Numer 7 Lipiec 2014 -  KLIK Składniki: 4 pomidory 1 woreczek ryżu białego Supreme natka pietruszki - pęczek 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa 1 bułka z pełnego ziarna (w gazecie jest to bułka tarta) 1 łyżka przyprawy do kurczaka Prymat 6 ząbków czosnku 3 ogórki gruntowe 3 łyżki jogurtu

ClauditteMissCooking
Duszona Wołowina z pełnoziarnistym makaronem spaghetti 193

Składniki: 500 g wołowiny (pokrojona w kostkę) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule 1 opakowanie grzybków mun lub 2 garści 2 szklanki oliwek kolorowych (mix) ocet blasamiczny 3 łyżki czerwonego pesto 1 puszka pomidorów białe wino 1/2 szklanki 1/2 szklanki wody 6 ząbków czosnku świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól himalajska mielone chilli natka pietruszki Przygotowanie: Do rozgrzanej

ClauditteMissCooking
Wołowina po chińsku 182

mięsa: 220 g sosu czarnego chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao

ClauditteMissCooking
Jak gotować małemu dziecku – słoiki? Czy codziennie zupka? Dwa razy ta sama? Zamrażać? 133

teraz drodzy Rodzice policzcie sobie, ile Was wyniesie przygotowanie 1.5l zupy? 1 opakowanie włoszczyzny około 3 zł 1 kg marchewki bio 5 zł 200 g wołowiny (16.99 za 1 kg) doniczka z lubczykiem 4.49 zł, a jeszcze taniej, gdy sami sobie w domu wyhodujemy 2-3 łyżki ryżu Nawet nie ma sensu bawić się w liczenie. Nikogo nie zmuszam

ClauditteMissCooking
Duszona wołowina z pomocą Multicooker Redmond 232

okazji aby sfotografować to danie za dnia. Idąc do pracy jest ciemno i jak wracam też jest ciemno. Także mam nadzieje, że mi wybaczycie. SKŁADNIKI: 800 g wołowiny (karczek wołowy) 3 duże cebule 1 bardzo duża marchewka 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka owoców jałowca świeżo zmielony pieprz

ClauditteMissCooking
Wołowina z sosie słodko ostrym. 170

SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA 5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy sarepskiej 1 chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku sól himalajska pieprz Składniki na marynatę zmiksowałam blenderem. PRZYGOTOWANIE

ClauditteMissCooking
Wołowina z fasolką szparagową 131

Składniki: 500g wołowiny marchew, 2 cebule 4 łyżki oleju 100ml piwa 1l bulionu wołowego liść laurowy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego 2 ząbki czosnku szczypta tymianku, papryki, soli ( do smaku ) 300g fasolki szparagowej ( może być mrożona ) Przygotowanie : Mięso opłukać, pokroić w kostkę i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż nabierze mocnego brązowego koloru. Marchew i cebulę posiekać, czosnek zgnieść wszystko

Gaździnka warzy