Charquican to chilijski gulasz przygotowywany z mielonej wołowiny, dyni, ziemniaków i kukurydzy. Pierwotnie używano do niego suszonego mięsa z lamy. Ja zrobiłam go na bazie wieprzowiny z dodatkiem sadzonego jajka. … Czytaj dalej Charquican- tradycyjna chilijska potrawa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytego dania. Ja fanką ziemniaków nie jestem, ale w moussace bardzo mi pasują. W przepisie korzystam z ziemniaków już wcześniej ugotowanych - to przyspiesza przygotowanie dania:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 4-5 ugotowanych ziemniaków garść oliwek kalamata 1 puszka pomidorów Cirio 1 łyżeczka oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kulinarne Inspiracjeśmietana, guacamole, salsa, żółty ser. Danie to było znane już w latach 30-tych XX wieku na pograniczu Stanów Zjednoczonych (Teksasu) i Meksyku, jednak ówcześnie przyrządzano je jedynie z wołowiny. Podobnie dziś fani tradycyjnej fajity podają ją jedynie z mięsem wołowym, a tortille z innym rodzajem mięsa uważają za osobne dania. Zdjęcia autora
Codzienne Gotowaniejalapeno i krojone pomidory z puszki, posolić, dodać oregano i kumin. Dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. Jeżeli masa zrobi się zbyt sucha podlewać przecierem pomidorowym (passatą). Plastry wołowiny pokroić na bardzo cienkie paseczki i dodać do masy pomidorowej. Smażyć przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w krążki czarne oliwki i posiekaną kolendrę, doprawić do smaku
Codzienne Gotowaniekraju to Arabowie, którzy wywarli ogromny wpływ na jego kuchnię. Ze względu na położenie geograficzne, kuchnia tego kraju bazuje głównie na owocach morza, jednakże powszechny jest także drób, wołowina, baranina i mięso kozie, a wszystko to serwowane w akompaniamencie ryżu i lokalnych, tropikalnych owoców, warzyw i egzotycznych przypraw. Istotny wplyw miala takze przeszlosci historyczna i podboje tych wysp przez
Codzienne GotowanieBaranina to bardzo specyficzne mięso, jednak odpowiednio przygotowane jest niesamowicie smaczne. Podobnie jak wołowina idealnie nadaje się do duszenia i przygotowywania w gulaszach. Ten rodzaj mięsa bardzo często pojawia się w kuchni arabskiej. Dziś postanowiłam przygotować tajine, czyli wolno duszone mięso z przyprawami, suszonymi owocami, miodem i ciecierzycą. Danie smakuje fantastycznie, jest lekko słodkie, aromatyczne, sycące - jednym słowem pyszne! Składniki
Codzienne Gotowaniepołożenia, klimatu oraz charakteru mieszkańców - potomków Wikingów. W krajach skandynawskich drób jest znacznie mniej popularny niż w pozostałej części Europy, choć również się go jada, dominuje tam jednak baranina, wołowina, wieprzowina oraz dziczyzna. Przepis na moje dzisiejsze danie pochodzi z książki "Skandynawia od kuchni". Wybrałam go ponieważ wydawał mi się najciekawszy i najbardziej urozmaicony, a połączenie mięsa mielonego z buraczkami
Codzienne GotowanieZdecydowanie warto spędzić trochę czasu w kuchni, aby później moc delektować się takimi pysznościami:) Składniki : Farsz : 5-6 średnich papryk podobnej wielkości 100g ryżu 200-250g mielonej wołowiny (chudej) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 garście rodzynek 2 garście orzeszków pinii 2 łyżki suszonej mięty 2-3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki cukru
Codzienne Gotowanieśrednie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta płatków chilli 250-300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 20g orzeszków pinii 2-3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki krojonych pomidorów (200g) sól, pieprz oliwa Sos : 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki
Codzienne Gotowaniepłatków chilli 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Sos Czosnkowy : 200ml jogurtu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę sól, pieprz sczypta cukru Przygotowanie
Codzienne Gotowaniemnie dziś żółty omlecik, zielone brokuły i czerwona papryka. Mam nadzieję, że zestaw się spodoba i zasmakuje ;) Śniadanie : Japoński omlet z cukrem i sosem sojowym. Lunch : Stir-fry z wołowiny z brokułem, podany z ryżem. Przekąska : Czerwona papryka, pomidor. Smacznego
Codzienne GotowanieKapusta z pomidorami to świetny dodatek do mięs, zwłaszcza wieprzowiny czy wołowiny. Ja podałam ją do pieczonych żeberek . Składniki: 1 mała biała kapusta lub 2 młode 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół 1/2 łyżeczki kminku 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego lub jałowca
Czerwień i błękitrozmawiać na ten temat podczas wywiadu dla portalu Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto . Zerknijcie w wolnej chwili :) Składniki zupy: średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej 1/2 kg dobrej kiełbasy (np. śląskiej) - ja użyłam ok. 30 dkg parzonej szynki 3 średnie marchewki 3-4 średnie pietruszki kawałek selera 1 kg ziemniaków garść suszonych grzybów (u mnie
Codzienna kuchnia niecodziennakurczak - którego nie trzeba tak długo marynować a i jego czas obróbki jest znacznie krótszy. Jeszcze kilka słów na temat samej marynaty. Jest przeznaczona głównie do marynowania kurczaka i wołowiny. Mięso, które w niej leżakowało nabiera lekko słodkiego a zarazem wyrazistego aromatu. Jednak pomimo, że przyrządzone w niej mięso wyszło bardzo smaczne, to nie zdecyduję się na nią kolejny
My simple kitchen