wołowina - 6514 przepisów (strona:232/435)

Warsztaty QAFP w kiełbasianej odsłonie 145

pieczywem z węglem jadalnym parowaną kiełbasę wieprzową z dodatkiem złiół  orientalnych i sosem sojowo sezamowym z sałatką z mango i ogórka grillowaną kiełbasę wieprzową  dodatkiem wołowiny i trawy żubrowej z musem morelowym i zapiekaną  gruszką z serem bryndza Na czas warsztatów zostaliśmy podzieleni na grupy i pod okiem szefów kuchni dziarsko wzięliśmy się do pracy

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z Mięsem Mielonym z Sosem Tikka Masala 167

makaron z mięsem mielonym wołowym i sosem kupnym z Lidla Tikka Masala. Nie byłam przekonana do tego sosu bo zazwyczaj dodaję do kurczaka ale na prawdę z połączeniu z wołowiną jest pyszny.  Zapraszam:) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 300 g dowolnego makaronu 1 słoik ok 500ml sosu Tikka Masala ( ja kupiłam w Lidlu) 1/2 czerwona papryczka chilli

Gotowanie Patki
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 159

kapusta kiszona, a dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż tak przygotował

Kolorowy Przepisownik
Lasagne 179

Składniki na 6 porcji: Makaron: 2 szklanki mąki np.tortowej 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 1 łyżka oleju 3 jajka 0,5 szklanki wody Sos mięsny: 25dag wieprzowiny 25dag wołowiny 20dag wędzonego boczku 1 cebula olej do smażenia  1 średnia marchewka 600ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku natka pietruszki bazylia tymianek oregano 2 gałązki mięty szczypta lawendy cząber papryka

Wrzosowa Polana
Tatar wołowy 167

Opcji na tatar z wołowiny jest tyle ile pomysłów w głowie ludzi, którzy zaczną go przyrządzać :) Ja podaję przepis na podstawową wersję. SKŁADNIKI: 300 g polędwicy wołowej 1 średnia cebulka 2 ogórki konserwowe 1 żółtko jajka kapary musztarda Dijon (2-3 łyżki) sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwicę przemielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych okach Cebulkę i górka kiszonego

smacznieinatemat
Chili con care 143

pokrojona w kosteczkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego prawidłowo wołowina ja dałam wieprzowine 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym,  1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona

Kubki smaku
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM I CHILI 89

mielonej wołowiny 3,5 litra bulionu warzywnego 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula 1/2 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej 1 papryczka jalapeno 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych  1 łyżeczka kuminu rzymskiego  1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz ser cheddar  Ziemniaki kroimy w kostkę,  cebulę

KuchcikoweLove
farszynki meksykańskie 145

typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki) 135 ml ciepłej wody 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch:  1 jajko łyżeczka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasztet mięsny 140

reguły robię pasztet z większej ilości mięsa i część foremek po prostu zamrażam. Pasztet mięsny Czas przygotowania: 5 godzin  Proporcje na 3 foremki keksowe  Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku 300 g podgardla 10 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule kilka ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe

Kulinarne przygody Gatity
Rosół 136

babcię … Ja od czasu do czasu przygotowuje rosół jak mam ochotę lub czujemy się źle Składniki: 2 marchwie por ok. 30 g 1 pierś kurczaka (nie za duża) kawałek wołowiny rosołowej 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarnach kostka rosołowa ( z kurczaka lub wołowa ) pół cebuli woda ok 2 litry świeża pietruszka brukiew ok 140 g sól   Przepis

Gotowanie-uk
Masło ziołowe 126

masełko nadaje się idealnie do wszystkiego: grzanek, wszelkiego rodzaju mięs - karkówki, baranina, wołowina, jagnięcina, warzyw gotowanych na parze i ryb. Przepis podpatrzony na stronie Lidla Ja przygotowuje go więcej z racji tego że używam go później do wszystkiego i fajnie mieć coś takiego w lodówce Składniki 300 g masła 1 pęczek natki pietruszki 6 łyżeczek oregano 6 łyżeczek bazylii

Piekielna Kuchnia Pati
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 281

myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze

Kuchnia z widokiem na ogród
Wołowe hamburgery. 128

Składniki: •    400 g wołowiny mielonej •    1 duża cebula •    2 łyżki sosu Worcester •    2 łyżeczki musztardy z Dijon •    2 łyżki sosu chili •    prażona cebulka •    4 plastry sera (najlepiej cheddar) •    4 bułki •    pieprz, szczypta suszonego imbiru •    sałata, pomidory, cebula •    ketchup

Moje-pitraszenie
Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan 157

Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki Świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest zaś łój wołowy. Nigdy jednak żadna z tych klasycznych wersji mnie nie przekonywała, ale odkąd pamiętam, zajadałem się tą mieszanką

Food Square
Domowy wigilijny barszcz - przepis 220

pędy  grzyby suszone (prawdziwki, podgrzybki) garść  konfiturę z żurawiny 2-3 łyżki (można pominąć nadaje lekkiej kwasowości) domowy zakwas do barszczu klik  ok. 70 dag wołowiny z kością  sól do smaku  świeżo zmielony pieprz do smaku   świeży tymianek 2-3 gałązki  rozmaryn gałązkę  majeranek 2 łyżki  liść laurowy

Basia w kuchni