wołowina - 6514 przepisów (strona:218/435)

Stek z jelenia marynowany w białym winie, rozmarynie i czerwonej porzeczce 113

Stek z jelenia według niektórych jest zdecydowanie lepszy niż z wołowiny. No cóż, to kwestia gustu, ale trzeba przyznać, że steki z dziczyzny mają swoje miejsce na moim stole. Najczęściej preferuje steki, które nie są marynowane, żeby lepiej czuć smak mięsa, ale odpowiednia marynata potrafi ten smak wzmocnić i uzupełnić. W tym przypadku białe wino, rozmaryn i czerwona porzeczka doskonale

Milion Smaków
Meksykańskie pierogi empanadas 360

Pyszne z sosami i same. Sprawdzą się na każdej imprezie lub jako danie obiadowe. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam! Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie kruchych empanadas, bo wiedziałam, że będą musiały poleżeć u nas kilka dni, a ciasto czasem

Mieszam w Garnku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 219

głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki faszerowane. Do faszerowania cukinii polecam wszelakie mięsa, może to być wieprzowina, wołowina, mielone mięso z indyka, cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. A farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
parzona domowa kiełbasa krakowska 277

kiełbasy krakowskiej. składniki  1 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( np. kawałki pozostałe z wykrajania szynek). 0,5 kg wieprzowego boczku lub podgardla 0,3 kg poprzerastanej wołowiny ( np. z goleni) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) mieszanka peklująca   ( ilość podana całość) sól kamienna  35 g saletra 2 g możemy też użyć gotowej

Miód i pieprz
Co Lila jadła w środę? 13 202

niej zrobiłam. Skład placków to cukinia, mąka, jajko, kukurydza mrożona i zioła. Podwieczorek 17:30 Po tych plackach nie było chęci na podwieczorek. Kolacja 19:00 Chleb zapiekany z wołowiną, sałatą, pomidorem i ogórkiem.  Niezły hamburger nam wyszedł z tej kanapki. Dla przypomnienia napiszę, że Lila ma 2 lata i 9 miesięcy. Jeśli podoba Ci się

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Soczyste kotlety mielone 222

się przypala i nie chłonie tak bardzo tłuszczu w czasie smażenia. Składniki: (na około 10 średnich kotletów) 1 kg mielonej niezbyt tłustej łopatki wieprzowej (można dodać 1/3 część mielonej wołowiny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej lub 1 bułeczka pszenna około 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany 2 łyżki majeranku 2 płaskie łyżeczki soli

Kuchcik gotuje
Sałatka z pieczoną kaczką i cytrynową nutą. Jak do sałatki to tylko oliwa z pestek dyni. 176

się uszy trzęsły. Mąż nie był zachwycony, ale to jakoś znieśliśmy i jego porcję przechwyciliśmy. Sprawdźcie sami czy warto. Kompozycja trochę podobna do poprzedniej - jednak tym razem zamiast wołowiny trafiła się upieczona przez Teściową pierś z kaczki. Składniki wypieczona pierś kaczki 2-3 garście mixu sałat z rukolą 1 pomidor malinowy 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe

Kuchnia po mojemu
Chili con carne 159

czyli szybkie, dość pikantne, jednogarnkowe danie, które sprawdzi się w roli obiadu, kolacji, lub przekąski na imprezę ( podane z nachosami ). U mnie w wersji z ryżem Składniki: 500g mielonej wołowiny 400g czerwonej fasoli w puszce 400g krojonych pomidorów z puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 3 ząbki czosnku 2 cebule po łyżeczce: cukru, świeżo zmielonej papryki chili, oregano, kminu rzymskiego sól

NiePieprz.pl
Recenzja książki "Dania i potrawy z grilla Siostry Marii" 193

napisać do kogo należy dana książka. Jest to bardzo fajnym ułatwieniem, gdy chcemy komuś sprezentować książkę. Znajdziemy w niej 128 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: Masła, sosy, marynaty Wieprzowina Wołowina i cielęcina Drób Ryby i owoce morza Warzywa Grzanki i kanapki Dania z kociołka Każdy przepis zawiera listę składników, są to produkty łatwo dostępne, co jest ogromną zaletą podczas przygotowywania

Z miłości do słodkości
W SKRÓCIE: TŁUSZCZE 169

przetworzonych produktach takich jak np.: chipsy, zupki w proszku, ciasta, ciastka, fast food, potrawy smażone w wysokiej temperaturze, margaryny twarde (a także w niewielkich ilościach w maśle, mleku, serze, wołowinie). Krótko: najlepiej nie spożywać WCALE! Nie przynoszą żadnych korzyści. Podwyższają LDL, cholesterol całkowity we krwi, a oprócz tego obniżają tą "dobrą" frakcję lipoprotein - HDL !! CHOLESTEROL składnik błon komórek

Vroblewska-fitlife
Kefta Mkaouara 222

tradycyjne marokańską keftę - aromatyczne klopsiki w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem jajek to fantastyczne połączenie, które mam nadzieje również Wam przypadnie do gustu;)  Składniki : Na klopsiki 400g mielonej wołowiny 1 mała cebula drobniutko posiekana 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzy kajeńskiego

Codzienne Gotowanie
Tostowa lazania 193

zastanawiali czy makaron pomiędzy warstwami jest już odpowiednio miękki, jak to się zdarza przy tradycyjnej lazanii.  Do jej przygotowania można także użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego. Składniki: 400g wołowiny mielonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 400g pieczarek 10 kromek chleba tostowego 1 jajko 2 małe ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 płaskiej łyżeczki soli + 1/3 łyżeczki 1/2 płaskiej łyżeczki

Kuchnia w czekoladzie
Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze 264

tradycyjnej medycyny chińskiej. Składniki ciasta na pierożki jiaozi 3 szklanki mąki   1 szklanka wrzącej wody   pół łyżeczki soli Składniki farszu około 350-400 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny 1/2 małej główki białej kapusty lub kapusty Napa lub pekińskiej 3 łyżki oleju sezamowego lub sojowego do kupienia m.in. tutaj ) 3 - 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku z cebuli dymki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
#Inspiracje - Gordon Ramsay 207

Francji. Było naprawdę ciężko, ale nie poddał się i osiągnął ogromny sukces. Ma kilkadziesiąt restauracji rozsianych po całym świecie, niezliczoną ilość gwiazdek Michelin i słynie z arcytrudnego dania - Wołowiny Wellington. Dzięki jego programom nauczyłam się jak doprawiać dania, co to jest deglasowanie, flambirowanie, czemu tak ważne jest używanie produktów najwyższej jakości i wielu, wielu innych. Dla mnie jest niedoścignionym wzorem

Cooking Monster
Szakszuka – gulasz marokański z kiełbaskami Merguez 261

Afryki, takich jak właśnie Tunezja, Egipt i Maroko, ale też leżących nie całkiem daleko Izraelu, Libanie i Turcji. Kiełbaski Merguez to cienkie surowe kiełbaski z mieszanego mięsa – jagnięciny i wołowiny. Są typowe dla kuchni tunezyjskiej. Przyprawa Ras el Hanout to z kolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, cynamonu, kardamonu, szafranu, pieprzu

Karo in the Kitchen