tłustego czwartku nie mogłyśmy pominąć! Na obchodzone dziś w większości domach święto(i nie tylko na dziś) proponujemy Wam sporządzenie struffoli, czyli miodowych kuleczek, które są mniejszym włoskim „rodzeństwem” dużych i jędrnych pączków pełnych słodkiego nadzienia! Struffoli są bardzo popularną słodkością w słonecznej Italii. Wcale się nie dziwię, ponieważ poprzez ich małą wielkość (na jeden kęs) nie musimy się
Symfonia Smakówpieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych)3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!)1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki olejukilka orzechów włoskich Przygotowanie Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce. Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy olej i mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
Symfonia SmakówEksperymentujac ze salatkami dzis postanowilam wykorzystac zielone jabluszko.skladniki dla 2 osob:kilka srodkowych lisci salaty karbowanej1 jablko zielonekilka rzodkiewekorzechy wloskieser gorgoncolasol, pieprz czarny swiezo mielonysos:sok
Przysmaki KarolkiZielone ruloniki z cukini zachecaly swym wygladem do konsumpcji, a ich smak sprawial, ze chcialo sie siegnac po kolejna porcje.skladniki: mloda cukinia twarda mocarella oregano, tymianek lub rozmaryn orzechy wloskie sol, pieprz oliwa z oliwek okolo 3 lyzki 2 zabki czosnku wykonanie:Cukinie myjemy, a nastepnie kroimy w zdluz na plasterki. Najlepiej uzyc do tego celu specjalnego noza do plastekowania
Przysmaki KarolkiKorzystajac z trwajacego Dnia Jablka pragne podzielic sie druga propozycja na danie z wykorzystaniem tego wasnie owocu.W mojej kuchni jablka maja rozne zastosowanie, uzywam ich nie
Przysmaki Karolkisliwek 6 orzechow wlaskich w lupinie 1 cytryna 500g cukru - w oryginale bylo 700g 6-7 gozdzikow wykonanie:Sliwki kroimy na cwiartki, zasypujemy je cukrem. Dodajemy do nich orzechy wloskie w lupinie i cytryne pokrojona na cwiartki oraz gozdziki. Mozna dodac gozdziki w calosci, ja zmiazdzylam je w mozdzierzu. Wszystko razem mieszamy i smazymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Najlepiej wlozyc sliwki
Przysmaki KarolkiDzis skladnikiem numer jeden w moim przepisie bedzie cukinia.Na ta rodzima czekalam z wielka niecierpliwoscia i juz nawet zjadala mnie zazdrosc gdy jakis czas temu Bea
Przysmaki KarolkiTak, tak moi drodzy, to nie jest zart. Choc do swiat pozostal ponad miesiac to juz czas pomyslec o piernikach. Jesli chcecie przygotowac ciasto, ktore wymaga
Przysmaki Karolkidzielo degustowalam sama.Ciasto orzechoweskladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie:Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase.Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac
Przysmaki Karolkiorzechowej panierceskladnikiprzepis na ciastofarsz: 1 cebula 200g pieczarek sol, pieprz ostra papryka w proszku suszony rozmaryn 1 lyzka masla tarty ser Gouda - opcjonalnie panierka: 1 jajko posiekane orzechy wloskie wykonanie:Zaczynamy od usmazenia nalesnikow.Pieczarki oczyszczamy i osuszamy, kroimy w plastry. Wrzucamy je na patelnie z 1 lyzka masla i smazymy az plyn z pieczarek odparuje, a one lekko sie przyrumnienia
Przysmaki Karolkimoim zdecydowanym faworytem. Przepis prosty, szybki i absolutnie genialny efekt koncowy.Browniesskladniki: 200g czekolady gorzkiej 200g masla 4-5 jajek 1 szklanka cukru 1/3 szklanki maki jako dodatki polecam orzechy wloskie lub nasaczone w amaretto rodzynkikakao gorzkie do posypania ciastawykonanie:W kapieli wodnej roztapiamy polamana na kawalki czekolade i maslo. Odstawiamy do przestygniecia.W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Dodajemy
Przysmaki Karolkizbyt malo by moje kulinarne dziela byly zbyt skomplikowane, ale wlasnie teraz doceniam to co proste. Rowniez moj ostatni tort byl pochwala prostoty, bo przeciez takie sa wloskie smaki, najlepsze, nieskomplikowane. Zapraszam. Tort tiramisu Biszkopt tradycyjnie upieklam ze sprawdzonego juz nie raz przepisu, nie dodalam jedynie kakao. skladniki na krem: 750ml mascarpone 250ml smietany kremowki 30% 100g cukru pudru
Przysmaki Karolkizrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą. Propozycja idealna na świąteczny obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSerdecznie zapraszam na rybe po grecku. Skladniki:Uzylam ok 1 kg panierowanego dorsza6 marchwi 1 pietruszke2 cebule2 wloskie passata (2*500 ml)Wykonanie:Dorsza zgrilowalam ok 20 minStarlam marchew I pietruszke na duzych oczkach, skroilam cebule na poltalarki.Na niewielkiej ilosci oleju najpierw podsmazylam cebule- ok 5 min. Dodalam marchew , pietruszke I sos pomidorowy. Doprawilam sola, pieprzem
Smaki Edytydzisiejszej zupy zrobiłam wloskie pizzettes- czyli pizzówki :). Rewelacyjnie komponują się z zupą ziemniaczaną z pesto I z pewnością znikną ze stołu przy każdej kolacji czy też przyjęciu. To zaczynamy:) Składniki na ciasto :)2 op suchych drożdży ( 14 gr)1/2 łyżeczki cukru125 ml ciepłej wodyok 400 gr mąki1 łyżeczka soli60 ml oliwy z oliwek plus troszkę do skropienia75 ml wodySkładniki
Smaki Edyty