włoskie - 2041 przepisów (strona:108/137)

Weekend pod znakiem czekolady 174

moim zdecydowanym faworytem. Przepis prosty, szybki i absolutnie genialny efekt koncowy.Browniesskladniki: 200g czekolady gorzkiej 200g masla 4-5 jajek 1 szklanka cukru 1/3 szklanki maki jako dodatki polecam orzechy wloskie lub nasaczone w amaretto rodzynkikakao gorzkie do posypania ciastawykonanie:W kapieli wodnej roztapiamy polamana na kawalki czekolade i maslo. Odstawiamy do przestygniecia.W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Dodajemy

Przysmaki Karolki
Tort tiramisu 189

zbyt malo by moje kulinarne dziela byly zbyt skomplikowane, ale wlasnie teraz doceniam to co proste.  Rowniez moj ostatni tort byl pochwala prostoty, bo przeciez takie sa wloskie smaki, najlepsze, nieskomplikowane. Zapraszam. Tort tiramisu Biszkopt tradycyjnie upieklam ze sprawdzonego juz nie raz przepisu, nie dodalam jedynie kakao. skladniki na krem: 750ml mascarpone 250ml smietany kremowki 30% 100g cukru pudru

Przysmaki Karolki
Zupa z gęsi z gołąbkiem 169

zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z gołąbkiem zawijanym w liść włoskiej kapusty, w środku z mięsem i kaszą. Propozycja idealna na świąteczny obiad.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba po grecku 308

Serdecznie zapraszam na rybe po grecku. Skladniki:Uzylam ok 1 kg panierowanego dorsza6 marchwi 1 pietruszke2 cebule2 wloskie passata (2*500 ml)Wykonanie:Dorsza zgrilowalam ok 20 minStarlam marchew I pietruszke na duzych oczkach, skroilam cebule na poltalarki.Na niewielkiej ilosci oleju najpierw podsmazylam cebule- ok 5 min. Dodalam marchew , pietruszke I sos pomidorowy. Doprawilam sola, pieprzem

Smaki Edyty
Pizzettes- pizzówki 173

dzisiejszej zupy zrobiłam wloskie pizzettes- czyli pizzówki :). Rewelacyjnie komponują się z zupą ziemniaczaną z pesto I z pewnością znikną ze stołu przy każdej kolacji czy też przyjęciu. To zaczynamy:)  Składniki na ciasto :)2 op suchych drożdży ( 14 gr)1/2 łyżeczki cukru125 ml ciepłej wodyok 400 gr mąki1 łyżeczka soli60 ml oliwy z oliwek plus troszkę do skropienia75 ml wodySkładniki

Smaki Edyty
Liebster Blog Award 211

mieszkam , w Irlandii 6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo  byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna

Smaki Edyty
Placek otrębowy ala pizza z roszponką 163

świetne śniadanie. Placek otrębowy jest idealny jako oszukana pizza. Właściwie z czym go zjemy zależy tylko od nas. U mnie wersja z roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz twarogiem typu włoskiego. Składniki :* kostka twarogu półtłustego* jajko* 15 łyżek dowolnych otrębów, u mnie pszenne oraz owsiane* sól, pieprz Przygotowanie :Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam na patelnię teflonową bądź

Magiczne Życie Marty
Grillowana cukinia do obiadu 210

Przygotowanie :Cukinie pokroić w plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Polać oliwą z oliwek, wymieszać i smażyć na teflonowej patelni na złoty kolor.  Do przygotowania użyłam prawdziwej włoskiej oliwy z oliwek i jestem nią zachwycona. Ma delikatny smak, nie spotykany w tych naszych, marketowych oliwach.Już wiem, że będzie na stałe gościła w mojej kuchni.Więcej znajdziecie

Magiczne Życie Marty
Kotlety brokułowe i pyszne burgery z awokado 150

robił- niech żałuje i koniecznie zrobi. Są obłędnie pyszne! Składniki na 4 kotlety :* brokuł* ząbek czosnku* pół cebuli* 3 łyżki oliwy z oliwek* 1 jajko* garść orzechów włoskich* garść bułki tartej* czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie :Brokuły ugotować, przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Orzechy podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać. Brokuł rozdrobić widelcem, dodać cebulę, przeciśnięty przez

Magiczne Życie Marty
Makaron Bucatini ze szpinakiem, awokado i oscypkiem 191

dostępne są w naszych marketach. Jednak ten makaron jest zupełnie inny. W środku jest cienka rureczka. Sam makaron jest zdecydowanie moim faworytem do dań z kuchni włoskiej

Magiczne Życie Marty
Makaron z sosem brokułowym i orzechami 170

Składniki :* szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki* łyżka oliwy z oliwek* pół brokuła* pół szklanki jogurtu naturalnego* pół szklanki jogurtu greckiego* zielone szparagi - kilka ugotowanych sztuk* duża garść orzechów włoskich * sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Makaron i brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucić brokuł, dodać odrobinę wody z gotowania i lekko poddusić, Dodać jogurty

Magiczne Życie Marty
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 226

Wina o zbyt dużej zawartości alkoholu mogą wydawać się ostre, a te o zbyt małej zawartości alkoholu – wodniste i słabe. Tu wtrącę jeszcze, że cała przyjemność odbywała się we włoskiej restauracji TRATTORIA CASTELLANA. w murach zamku cesarskiego. Mieści się ona przy ulicy Fredry 7.strona oficjalna restauracji --- http://www.castellana.com.pl  Wino i jedzenie. Wina kwaskowate (białe, różowe i niektóre czerwone

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 189

KOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ   TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU  (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI  (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą,  z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 713

świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z  http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek50 g orzechów włoskich posiekanych3 łyżki miodu2 łyżeczki aromatu migdałowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa:  Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez

W kuchni Karmel-itki
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 207

ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu

Blondynka Gotuje