włoskie - 2041 przepisów (strona:103/137)

Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino 225

Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorinoSkładniki: (porcja dla 1 osoby)  4 gniazdka makaronu tagliatelle  150 g mielonej wieprzowiny 

Moja smaczna kuchnia
Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki, cebulą i czosnkiem 230

Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki, cebulą i czosnkiemSkładniki:  200 g pełnoziarnistego makaronu rigatoni  podwójny filet z kurczaka  opakowanie

Moja smaczna kuchnia
Makaron w sosie puttanesca 188

Kolejna włoska klasyka, czyli szybkie danie z makaronem w roli głównej, tym razem z sosem na bazie pomidorów z dodatkiem oliwek, kaparów i anchois. Ostrości nadaje mu czosnek i odrobina chilli. Maccronelli to makaron, który ma kształt niewielkich rurek.Składniki:200 g makaronu maccronelli6 filecików anchois w oleju3 ząbki czosnkułyżeczka kaparówgarść czarnych oliwek bez pestekpół puszki krojonych pomidorów2 łyżki oliwy

wyzwania kuchenne
Grzanki ze szpinakiem i rodzynkami 166

Kolejna włoska przekąska - tym razem ze szpinaku, który smaży się krótko z rodzynkami i podaje na chrupiących grzankach. Smak dopełniają orzechy pinii.Składniki na 6 grzanek:250 g świeżego szpinakuduża garść rodzynek2 ząbki czosnkusól, cukierorzeszki pinii2 łyżki oliwy6 kromek bagietki lub ciabattyRodzynki zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniały. Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć. Na oliwie podsmażyć krótko czosnek, dorzucić

wyzwania kuchenne
Rura Gospodarza 223

Makaron jest dobry pod każdą postacią- jako spaghetti, lasagne, zapiekanka czy najzwyczajniej polany śmietaną z cukrem. Nie jadłam tylko tego zwiniętego w ruloniki. Ale żeby nie było na włoską nutę, trochę pomyślałam (nieraz mi się zdarza ;)) i przyrządziłam go... po polsku. Farsz może Wam trochę przypominać niedorobiony bigos albo nadzienie na pierogi. Ale o to właśnie chodziło...  Cannelloni

bastalena
Rolada krucho -drożdżowa 177

następnym wpisie.. 30 dkg mąki 15 dkg masła 15 dkg cukru 3 jajka 2 łyżki śmietany 15 dkg zmielonych orzechów lub migdałów drożdże [ kawałek wielkości orzecha włoskiego] sól Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli.Zagnieść ciasto.Białka ubić

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka z tahini! Test. 171

proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne (ja nie dodawałam)Zagniatamy ciasto, które nie powinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodatkowo posypać i przyklepać odrobinę sezamu na każde ciastko.Ciastka wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy 15-20minut

Emcia Pichci
Sałatka z selerem naciowym i ananasem ( na słodko ) 304

typowa sałatka na słodko, ale uwierzcie mi - jest pyszna !Będzie często gościć na moim stole - to pewne.Składniki:* 1/2 ananasa świeżego* 3-4 łodygi selera naciowego* 70 g orzechów włoskich* 1 łyżka rodzynek "jumbo" ( zamiennie może być żurawina )* garść liści bazylii* 1 łyżeczka miodu ( u mnie spadziowy )* 1 łyżka oleju pistacjowego ( zamiennie: sezamowy, arachidowy )Wykonanie:Ananasa obrać ze skóry, wykroić

kolorowotorcikowo
Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami 188

mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 1 łyżka śmietany Polewa orzechowa: paczka orzechów włoskich (200 G) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1,5 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: powidła śliwkowe  rum Składniki na masę serową 500 g twarogu sernikowego (użyłam Presidente) 250 g serka mascarpone

Mania Gotowania
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 204

mleka ·         2 jajka Beza: 5 białek 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich ½  szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ·         Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy Przygotowanie:W naczyniu wymieszać  składniki suche: mąkę, proszek

Mania Gotowania
Liebster Blog Award po raz drugi 146

Możesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie? Gordon Ramsey. Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..? Wszystko w czym znajdują się podroby!! Kuchnia włoska czy kuchnia chińska? Kocham obie, ciężko wybraćJ Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…? Tajlandia i Japonia. Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…? Pomidor i maliny. Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki, kubeczki, sztućce

Mania Gotowania
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 199

łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki jogurtu  naturalnego 1 łyżka miodu 2 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki) 100 g orzechów włoskich Mus jabłkowy: około 4-5 kwaśnych sezonowych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego  Krem na 6-7 babeczek: 200 g serka

Mania Gotowania
Hummingbird Cake, czyli tort Jamajski 197

tort Jamajski   Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 3 jaka 200 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów pekana lub włoskich 3-4 dojrzale banany 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki syropu z ananasa (z puszki) Masa: 200 g kremowego serka np. Philadelphia 50 g niesolonego masła 300 g cukru

Mania Gotowania
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 211

jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli - 150 g szynki wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę,  dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy około 10 minut, doprawiamy

SMYKWKUCHNI
Makaron z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami 220

makaronu można wyczarować rewelacyjne danie już wiecie. Dzisiaj propozycja z wykorzystaniem włoskiego makaronu Rigatoni. Pyszne połączenie smaków, które Wam polecam! Składniki :* szklanka ugotowanego makaronu Rigatoni * duża garść zielonej fasolki szparagowej * 5-6 suszonych pomidorów* 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów * pierś z kurczaka* dowolne przyprawy i świeże zioła Przygotowanie :Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka pokrojonego

Magiczne Życie Marty